Încep să cred chestia cu „ cancel culture”. Pentru că mă uit la gândirea normală, matură și asumată în comparație cu progresismul delirant și deviant

Încep să cred chestia cu „ cancel culture”. Pentru că mă uit la gândirea normală, matură și asumată în comparație cu progresismul delirant și deviant.

Și făcând comparație, realizez în ce impas am ajuns. Și mai realizez că avem potențialul de a rezolva această chestiune.

Pătrașcu ( PSD ) – „ Trebuie să luăm în calcul amenajarea unor parcuri tematice în zonele cu potențial din Brașov”

Nu ducem lipsă de idei pentru dezvoltarea Brașovului. Una dintre ele vine chiar de la Lucian Pătrașcu ( PSD), și are legătură cu dezvoltarea unor parcuri tematice. Cităm „ Brașovul este unul dintre cele mai vizitate orașe din România. Turismul și promovarea patrimoniului cultural și istoric al Municipiului Brașov trebuie să reprezinte o prioritate pentru conducătorii administrației locale. Din acest motiv propun aleșilor locali să discute într-una din ședințele ordinare despre promovarea orașului, cu accent pe zona istorică. Consider că trebuie să luăm în calcul amenajarea unor parcuri tematice în zonele cu potențial din Brașov. ”

Dar cum ar arăta un parc tematic, și unde ar putea fi amplasat? Răspunsul vine tot de la Lucian Pătrașcu ( PSD), cităm „ un parc tematic pe terenul din jurul Cetății Brașovului, unde turiștii și brașovenii să vadă principalele cetăți în miniatură din județul Brașov, dar și alte obiective turistice care atrag foarte mulți vizitatori. (Castelul Bran, Cetatea Rupea, Cetatea Râșnov, Cetatea Feldioara, Cetatea Prejmer, Cetatea Făgărașului, Mănăstirea Rupestră din Șinca Veche, Mănăstirea Sâmbăta de Sus sau Biserica Neagră). Obiectivele să fie însoțite de o descriere prin care vizitatorii să fie informați despre construcțiile respective(perioade, ctitori).”

Interesantă idea. Chiar m-aș duce să analizez miniaturile respective, pentru că aș avea o imagine de ansamblu asupra istoriei și culturii zonei. O etapă de la care aș porni să explorez.

Acum noi cunoaștem faptul că actuala administrație a Brașovului are o definiție un pic diferită pentru un act de cultură. Un pic mai polarizată, dacă-mi este îngăduită exprimarea. De exemplu, un act de „ cultură”, promovat anul trecut a fost o pseudo expoziție de tablouri cu tentă de promiscuitate amenajată într-un turn medieval. Un fel de cultură de nișă azvârlită în ochii publicului general. Că printre vizitatori au fost și copiii, nu contează, dăm cultură cu lingurița oricui putem, chiar dacă temele ar fi necesitat „ perdea”. Și progresismul numește asta cultură și educație.

Mă întreb, plecând de la pseudo expoziția „ de nișă”, cum ar fi de acord administrația USR-istă cu ideea de a avea un parc cu statui dedicate oamenilor importanți din istoria României cum ar fi Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, George Enescu, Regele Mihai, Decebal, Traian, Burebista sau Avram Iancu? Dar mă îndoiesc că actuala administrație s-ar gândi cinci minute la treaba asta. Nu se mai poartă identitățile ce își asumă masculinitatea și greutatea deciziilor.

De fapt, în viziunea progresistă, asta nu se mai „ vinde”. Pentru că am „ vinde” un trecut glorios, în dauna unui prezent anost, lipsit de repere solide, axat pe identități incerte și valori de formă. Fondul problemei este anume lăsat pe dinafară, pentru a pune sub îndoială însă actul creației divine. Pentru a ne rupe de rădăcini, pentru a ne șterge identitatea.

Sau cum ar fi dacă un alt parc tematic ar putea fi amenajat pe Dealul Melcilor. Aici s-ar putea organiza tabere de sculptură unde să fie reproduse diverse lucrări celebre, pe modelul marilor orașe europene, și prin aceste tabere s-ar îmbogăți patrimoniul cultural al Municipiului Brașov.

O da, stați așa că am uitat cine se ocupă acum de cultură din partea municipalității.

Normalitatea se pare că nu se mai caută. Mai nou se caută anormalitatea. De parcă am fi plătit bilet la un freak show.

Mai că încep să cred chestia cu „ cancel culture”. Pentru că mă uit la gândirea normală, matură și asumată pe deoparte, și la progresismul delirant și deviant pe de altă parte.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.