USR-isme cu iz de branșamente ilegale la Sânpetru

Ce urmează să vă spun este o poveste despre băieți deștepți, cu ștaif, freză și creieraș userist până în măduva axonului. Care ridică căpuțul și stau drept când vorbesc despre principii democratice, dezvoltare, fonduri europene, transparență și alte cele ce gâdilă în mod plăcut urechea electoratului. Genul care știu din toate alea bune, dar nimic concret, nimic de folos, și nimic de pus în practică.

Se face că la Sânpetru avem primar USR-ist ( stimabilul, inegalabilul și prezentul Arhire). Și pe lângă el, o „ frăție” useristă ajunsă „ în cărți” prin consiliul local. Numai unul și unul, numai unul și altul. Băieți deștepți, citiți, culți „ în cap”, cu voință de fier, motivați de „ nenorocirile” sociale care ne parazitează, să facă o politică nouă.

Astăzi vom „ face” vorbire despre unul dintre ei, căruia, din motive mai mult sau mai puțin evidente nu-i vom face publicitate. Și îl vom face actor într-o piesă de teatru. De fapt îl vom face actor într-o situație cu aromă de hazna.

Se face că ilustrul nostru necunoscut, mare politician de mică anvergură așa cum arată USR-ul ( gașcă de băieței mămoși, tari în „ clanță” pe Facebook ), proprietar de casă și acareturi pe la Sânpetru, prin anul de grație 2020 ajunge la concluzia că trebuie să facă ceva cu canalizarea pe sfânta lui proprietate. Și cum stătea și se scărpina în căpuțul lui plin de idei progresiste, a ajuns la concluzia că se poate branșa la țeava sistemului public de canalizare. Dar cum chestia asta presupunea întocmirea unui dosar cu șină, în care să fie puse niște hârtii, care descriu ce urmează să se întâmple, unde urmează să se „ întâmple” anumite săpături și branșamente, după care trebuiau plătite și niște taxe, și făcută horă mare ( că așa e la români, ca să tragi un cablu, o țeavă, o ceva, orice, te mănâncă sfinții prăjit ), actualul nostru consilier se conectează la țeava sistemului public de canalizare de la sine putere. Prin magie. Simplu de tot. Cum ar veni, de la sine putere a săpat un șanț, și-a băga țeava în țeavă, a astupat șanțul, și multă sănătate! Pentru că de fapt dă și nu ia! Și hai pa, rahatul se duce unde trebuie și fără dosare cu șină, avize, autorizații, branșamente, ștampile, taxe și alte dureri de cap. Rahatul nu are cap ca să-l doară, rahatul alunecă pe țeavă! Și unde se duce mia de rahați, mai merg câțiva!

Numai că între timp, după ce câteva sute de rahați sunt redați naturii ilegal și discret ( rahatul nu are gură să vorbească, el doar alunecă pe țeavă), omul nostru ajunge consilier local. La Sânpetru. Și introduce el cu toată forța un proiect de hotărâre a consiliului local care prevede că proprietățile ce nu sunt conectate la toate utilitățile publice să beneficieze de reduceri substanțiale și facilități. Adică să se facă un pic de dreptate rahatului. Se democratizează traseul pe țeavă. Și, victorie! Proiectul trece cu girul majorității consilierilor locali.

Primul care a completat noua fișă de impunere și cerere de intrare în grațiile „ țevilor” și a legalității a fost chiar el, în sensul că zice că nu are proprietatea conectata la sistemul public de canalizare. Deși o avea. Dar de la sine putere! Dar nu mai știa nimeni. Și acum vrea să știe toată lumea că e om civilizat și păstrează traseul rahatului în natură.

Acum, luăm și noi la răsfoit codul penal, ca să vedem ce înseamnă un branșament ilegal, obscur și discret la „ țeava” obștei. Din postura de consilier local.

Păi primul articol pe care îl citim este chiar articolul 326, falsul în declarații „ Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Al doilea articol este chiar articolul 301, Conflict de interese „ Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Să concluzionăm. Nu avem habar dacă între timp consilierul nostru minune a intrat în legalitate. Și nici nu ne interesează, pentru că este problema lui. Și începând de azi, și a primăriei Sânpetru.

În schimb altceva e interesant. E interesant cu oamenii noi în politică, băieți și fete ce umblau cu transparența în gură și zbierau că nu vor „ penali” în funcții publice, au învățat rapid cum se face și se desface pe sub masă sau prin ușa din dos.

Și asta e de neiertat. Pentru că ne-au dus în eroare. Cu ăia dinainte eram obișnuiți, credeam că mai rău nu se poate. Ei uite că se poate. Și mai rău, și mai mult și mai des!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *