Vestea bună – e posibil să avem Spital Regional. Vestea proastă – e posibil să avem Spital Regional cel mai devreme în 2028

Vestea bună – e posibil să avem Spital Regional. Vestea proastă – e posibil să avem Spital Regional ce mai devreme în 2028

Sau cel puțin așa a promis Coliban aseară. Bine, la Coliban mai vorbește și gura fără el.

A zis că „ soluția propusă, Parteneriatul Public Privat de tip Facility Management, presupune ca partenerul privat să preia toate riscurile reprezentate de procedura de achiziție, de proiectare și de construcție, iar partea publică – Guvernul României, Primăria Brașov și Consiliul Județean -, să plătească investiția eșalonat pe 25 de ani și doar după ce spitalul devine operațional.”

Să traducem asta pe limba română. Cică partenerul privat ( Banca Europenă de Reconstrucție și Dezvoltare) sau alt partener preia riscurile de investiție. Adică face spitalul pe cheltuiala lui. Urmând ca Guvernul României, Primăria Brașov și Consiliul Județean să dea banii înapoi în rate pe 25 de ani, dar asta după ce spitalul e dat în folosință.

El mai zice și că „ toți parlamentarii brașoveni prezenți și-au asumat susținerea acestui proiect și am încredere că această asumare este una reală. Orice întârziere după 1 iulie 2022 în decizia Guvernului ar însemna ca brașovenii și locuitorii din regiune să nu beneficieze de un spital modern, la standarde europene, până în 2028.”

Vai! Îmi vine să aplaud cu lacrimi. Mai ales partea cu parlamentarii care și-au asumat susținerea acestui proiect. Un fel de „ vrei calule ovăz”?

Păi dacă e așa, pe asumate din vorbe, îmi trag și eu pe mine o salopetă de lucru, iau o mistrie și o cărămidă în mână și dau un live pe Facebook. Mă filmez cum mă duc să lucrez la construcția spitalului.

Ideea pare bună! La prima vedere. Am găsit investitorul. Investitorul face spitalul din banii lui cu garanții de plată de la guvern, municipalitate și Consiliul Județean. Plățile se efectuează după ce spitalul e dat în folosință.

Dar…că aici e un mare dar. Care sunt costurile reale divizate pe o perioadă de 25 de ani după darea în folosință a spitalului? Pentru că proiectul pare că are o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Astăzi, acum. La cum se mișcă piața materialelor de construcții, peste un an cei 500 de milioane de euro s-ar putea să fie costurile cu doar 75% din proiect. Și să nu ne trezim că proiectul, la finalizare, adică la darea în folosință să fi costat vreun miliard de euro. Și să aibe autoritățile de plată vreo 2 miliarde până la finalizarea plăților.

Ar mai fi fost soluția de finanțare prin PNRR, trâmbițată de Coliban la începutul lui 2021, când descria un drum cu jaloane și termene foarte strânse pentru depunerea proiectului spre finanțare. N-a fost să fie. Sau cel puțin a fost aspirațională treaba.

Dar asta nu interesează pe nimeni din politică. Pentru că își asumă niște plăți viitoare incerte, și alegerile oricum bat la ușă imediat.

Când și dacă se va pune prima cărămidă la Spitalul Regional, cu cărămida aia se vor bate în piept toți politicienii. Fără nici o excepție și fără nici o grijă față de termenele de finalizare sau sumele de plată.

N-au nici o treabă ca să ne amaneteze viitorul, vânzându-ne iluzia că este pentru binele nostru și al generațiilor viitoare.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *