Radu Dascălu ( consilier al primarului Allen Coliban) – „ Da, recunosc, am fost naiv!”

N-aș putea spune că sunt dezamăgit de activitatea lui Radu Dascălu. Și asta pentru că sunt convins că a dat maximul de potențial. Ca viziune și putere de muncă. Din păcate, decizia finală nu este la el. Decizia finală este la Coliban.

Consilierul întotdeauna va consilia. Adică va pune situația „ pe masă”. Și va contura o viziune, care are două caracteristici. Prima caracteristică este raportarea la realitate. A doua caracteristică este filtrul personal. Sau ceea ce fiecare dintre noi denumim normalitate, pentru noi, din punctul nostru de vedere. Care are sau nu legătură cu realitatea.

Radu Dascălu a fost chemat „ sub arme” de către Coliban când a „ intrat” pe post. Nu știu resorturile care au condus la această numire, a lui Radu Dascălu. Și nici nu este problema mea. A fost chemat pentru a-și exprima părerea, punctul de vedere. Nu-l cunosc personal pe Radu Dascălu, dar pot spune că un criminalist bun are capacitate de analiză a datelor mult peste medie, fler și atenție la detalii.

Și când un om de genul acesta iese public și spune „ Da, recunosc, am fost naiv!”, mă ia un fior rece pe șira spinării.

Pentru naivitatea lui comunicațională, îmi arată două lucruri.

Primul, că în ciuda bunelor intenții, a capacității de muncă și de evaluare, s-a izbit ca un zid, format cărămidă cu cărămidă de un sistem care se ascunde ipocrit în spatele legii, și care conspiră la perpetuarea netulburată a obiceiurilor sistemului și protejarea celor din interiorul lui.

Al doilea lucru îmi arată incapacitatea de a se raporta la realitatea datelor. Datele acestea au altă natură decât datele cu care se întâlnea în munca de polițist. Date noi, strategii noi! E vorba de un nou nivel de raportare la situații.

„ Da, deocamdată, reorganizarea Poliției Locale Brașov este un EȘEC, pe care mi-l asum și, recunosc, am (și ) greșit când am gândit-o, pentru că nu cunoșteam toate dedesubturile” a declarat Radu Dascălu, consilier al primarului Allen Coliban, la Nova TV, la emisiunea Oneliei Pescaru.

Am mai zis-o și-o mai zic. Poliția Locală nu poate fi reformată cu mănuși. Nici cu vorba bună. Pentru că acolo, la baza construcției acestei instituții, există niște elemente care transced normalitatea instituțională și scopul unei astfel de organizații. Ea a fost concepută în Brașov pentru a-i servi lui George Scripcaru ca gardă pretoriană. Și nu intru în amănunte. Deși majoritatea angajaților își fac treaba conform legislației în vigoare, și se ocupă doar cu scopul declarat al instituției, intuiesc că în cercurile de decizie din interior, există scopuri ascunse ochiului public, rezervate numai celor inițiați.

Personal, consider mandatul lui Allen Coliban un eșec de proporții. Și mărturie stau eșecurile pe linie pe care acesta le înregistrează. Capacitățile actualului primar de a se concentra pe nevoile cetățeanului sunt mult depășite de situația de fapt. Calitățile manageriale pe care acesta ni le-a „ vândut” în campania electorală, s-au dovedit a nu avea acoperire în realitate. Și mă tem că vom ajunge din nou pe mâna lui George Scripcaru. Care, dacă va fi așa, va avea un mandat nereușit pentru că nu va avea deloc sprijin politic. În schimb va apăsa cu măiestrie butoanele abstracte pentru „ a face”.

Poate fi rezolvată situația de la Poliția Locală? Cu siguranță. Și acest lucru nu ține atât de mult de abilitățile lui Radu Dascălu, cât de deciziile pe care Allen Coliban trebuie să le ia, și de o altă strategie.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – Facebook – Onelia Pescaru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *