Rusia pășește rapid pe drumul fascismului

Plecăm de la definiția fascismului. Fascism – Ideologie apărută în Europa după Primul Război Mondial, caracterizată prin naționalism extremist, misticism, violență, cultul forței, intoleranță față de alte partide, promovarea rasismului ( conform DEX ).

Wikipedia este mai darnică în explicații. Conform acestui veritabil dicționar on line „ Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară de aripă dreaptă definită, în primul rând, de un naționalism radical (numit și “ultranaționalism”), de o putere dictatorială, de suprimarea opoziției și de o puternică regimentare a societății și a economiei. Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia. Ei susțin crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmărește mobilizarea în masă a unei națiuni și crearea unui ideal „om nou”, pentru a forma o elită care reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale, inclusiv eugenism. Fasciștii cred că o națiune presupune o conducere puternică, o singură identitate colectivă și capacitatea de a comite violențe și război, cu scopul de a menține națiunea puternică.Guvernele fasciste interzic și suprimă opoziția față de stat”

Sună familiar cu ce se întâmplă în Rusia?

După ce descriem și punctăm caracteristicile, va deveni și mai clar.

Avem primordial un cult al personalității. Putin. La origini un ofițer KGB care a avut șansa pentru el și neșansa pentru restul lumii să fie propulsat de către o mână de oligarhi, ideologi politici, jurnaliști fără deontologie și oameni din serviciile de informații. Practic, o gașcă dintre multele găști care își doreau preluarea puterii de la Kremlin, a avut succes. Gașca care l-a promovat pe Putin. L-au „ inventat” și l-au aruncat în vârful piramidei decizionale. Mai târziu s-a întors cu furie asupra lor și fie i-a eliminat fizic, fie i-a trimis prin pușcăriile „ primitoare” ale Rusiei. Creatura și-a pus creatorii la respect. Profetic, aș spune!

Putin reprezintă chipul unui popor care-și imaginează că este o națiune. Putin reprezintă chipul unui popor care uitându-se în oglindă doar se vede națiune, și se lasă în voia acestei minciuni. Și vede acestea prin aburii alcoolului, a brutalității, a lipsei de educație. „ Națiunea” cu aspirații imperiale, deținătoarea adevărului absolut și păstrătoarea adevăratei „ tradiții”, însăși închipuita moștenitoare a Bizanțului, împroșcă zilnic prin gurile otrăvite ale propagandei tezele victimei, în lupta cu corupția și decadența occidentală, tezele adevărului absolut în geostrategie, tezele geniului moștenit de la străbuni.

Avem o clasă politică contorsionată de frică, al cărei patriotism deșănțat reprezintă pseudo esența existențială și rațiunea de a trăi. Jalnic și patetic se prezintă această clasă politică. Puterea se sprijină pe discurs imperial și patriotard, închinând ode grotești pentru ochiul avizat, în timp ce opoziția se ferește de cănile cu ceai, de a atinge obiecte și a urca mai sus de etajul întâi al unei clădiri. Opoziția este de formă, și exprimarea liberă în public se soldează cu izolarea socială sau cu închisoarea.

Avem o politica de stat axată pe ură și rasism. Ură față de străini. Rasism anti-ucrainean. Ură bolnavă față de vecinul care a luat o altă cale a determinării sociale. Ură față de cetățenii unui stat suveran. Soldații ruși sună acasă și povestesc rudelor că ucrainenii au case din cărămidă, laptop sau calculator în fiecare casă și borcane cu Nutella. Rusia te urăște visceral pentru că ai casă din cărămidă, laptop sau calculator și borcane cu Nutella. Și pentru asta te jefuiesc, te torturează, te violează și apoi te ucid. Nu neapărat în ordinea aceasta. Monstruos și de neacceptat pentru o societate care se bazează în mod real pe morala creștină.

Rusia te urăște și îți dorește moartea pentru că dorești democrație și libertate de exprimare. Și pentru că trăiești într-un sistem ce se axează și pe bunăstarea personală.

Politica de stat a Rusiei pedepsește brutal calea democratică a Ucrainei. Pedepsește brutal pentru că noii „ prieteni” înțeleg să sprijine efortul de război al Ucrainei.

Avem o cultivare absolut bolnavă, pătimașă și contrară adevărului în ceea ce privește cultul strămoșilor. Și a eroismului. Numai că strămoșii sunt închipuiți, hiperbolizați și transcendenți, așa cum sunt personajele din basmele slavilor. Basme în care realitatea se amestecă nepermis de mult cu fantasmele. Eroismul nu este eroism pur, asumat, ci urmarea tragică, plină de patetism a unor conștiințe alterate, un martiriu intoxicat acut cu samagon. Alcoolul ieftin și prost produs în mizerie!

Avem spălarea pe creier a maselor prin toate mijloacele posibile. Masele care în marea lor majoritate duc un trai precar, ieftin, auster, și care sunt hrănite generos cu hălci propagandistice răsărite direct din haznalele ideologice de la Kremlin. Măreția imperiului cere sacrificiul personal. Și pretinde orbire, surzenie și muțenie în fața realității.

Avem o Biserică Ortodoxă a cărei imagine, Patriarhul Kiril, justifică brutalitățile comise de armata rusă precum căpeteniile musulmanilor din statele ce seamănă teroare. Și care pune în valoare delirul mistic. Totuși, un stat creștin ortodox a atacat și săvârșește crime împotriva populației altui stat ortodox. Și asta în numele unui „ iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”? Sau acesta este doar sloganul ce agață populația, și îl curăță de păcate. Agățătoarea provoslavnică izbăvitoare?

Fascismul Moscovei justifică apărarea în fața unei non agresiuni, cu agresiune. De cea mai joasă speță. Imperiul Rus vrea reconfirmarea recunoașterii ca putere mondială. Nu vrea un loc la masa bogaților. Vrea însăși masa bogaților. Și pentru asta, e dispusă să arunce aproape totul în joc.

Revin la citatul de mai sus „ Fasciștii cred că o națiune presupune o conducere puternică, o singură identitate colectivă și capacitatea de a comite violențe și război, cu scopul de a menține națiunea puternică.”

Numai că Rusia nu este o națiune. Este doar o federație. E adevărat, sub Putin, regimul nu numai că are o conducere puternică în termeni de leadership, dar e și extrem de violentă cu propria populație. Identitatea colectivă este un singur om. Putin! Și lui Putin i se permite totul!

Și da, are capacitatea de a pleca la război. Dar nu și de a-l duce la bun sfârșit.

Moscova se scufundă în propria mizerie cu ochii înfipți în gloria minciinoasă a propriului trecut!

Rusia se va prăbuși. Nu mâine, nu luna asta, poate nu anul acesta. Dar în maxim 10 ani, Federația Rusă nu va mai exista. Pentru că, fundamental, este o șandrama putredă, cârpită prost și compusă din elemente care nu conferă coeziune și cursivitate. E un talmeș-balmeș din ingrediente propagandistice asezonate bine cu prostie, violență, bestialitate și alcool, lipsite de un minim de umanism.

Fascismul va rămâne acolo unde trebuie să rămână. În cărțile de istorie, la capitole de mult trecute, și ca mărturie ce va rămâne peste generații.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

2 thoughts on “Rusia pășește rapid pe drumul fascismului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *