Băieții care trăiesc în sisteme care au la bază principii imperiale, pe lângă faptul că au o judecată asemănătoare, se mai țin și de mânuțe pe sub masă. Chiar dacă aparent își dau în cap cu ce apucă, condamnându-și pornirile cu tandrețe și înțelegere, la nivel geostrategic și macroeconomic conlucrează. Cu fervoare și fără ambiguități.
Anul ăsta, după o lungă perioadă de pace mârâită printre colți, a venit rândul Ucrainei să pice în oala războiului. A tras bățul scurt! Să ne înțelegem, Ucraina nu este un simbol al democrației. E cel mult un aspirant. E o țară cu un nivel înalt al corupției, ca orice țară care nu a deprins exercițiul democratic, cu un nivel înalt de infracționalitate economică, cu rețele infracționale transfrontaliere care se ocupă cu infracțiuni grav incriminate de codurile penale. Deși PR-ul lui Zelenski funcționează uimitor de bine, el ascunde o societate bolnavă, violentă și imatură. Deși campaniile de presă încearcă să ne arate o Ucraină europeană, de fapt ea e mai mult rusească. Cu toate belele civilizaționale locale.
Dar, cu toate acestea, să nu uităm faptul că Ucraina se află în plin conflict armat cu Rusia și decontul îl fac întotdeauna cei nevinovați și cei săraci. Că așa e în blestematul de război.
Cu toate acestea, astăzi o să dezvolt un pic problema germană. Motorul economic și inima Uniunii Europene.
Explic scurt, cât mai concentrat, care e faza cu nemții. Ei bine, economia lor care pe lângă economia noastră duduie, e un pic dependentă de gazul și combustibilul de la ruși. Ei au dezvoltată industria petrochimică fără să aibe resurse de gaz metan. Se bazează sută la sută pe importurile din Rusia. În loc să găsească soluții pentru această dependență, ei s-au băgat mai adânc în problemă, trăgând conducte directe de gaz, așa numitele gazoducte, din Rusia până în Germania. Tratatele economice între cei doi mari adversari din al doilea război mondial transced politicile Occident – Rusia. Germania acționează conform imnului de stat al Germaniei – „ Deutschland uber alles” ( Germania mai presus de toate ), și conform unei doctrine economice strategice creată și implementată prin anii 70 ai secolului trecut. Asta ca să înțelegem de ce Germania este în stadiu de involuție sau stagnare economică.
Și cum determinantele ideologice imperiale funcționează la ambele capete, înțelegerile se fac mult prea sus de capacitatea de intervenție a statelor vasale. Pentru Germania și Rusia, statele din estul Europei sunt state vasale cu populații de mâna a doua.
Și Putin dă ordin să intre armata rusă în Ucraina. Ca să le bage mințile în cap, pentru că nu are nevoie de democrație și aspirații europene la umbra lui. Și occidentul face front comun și impune sancțiuni. Pe lângă sancțiuni, oferă și ajutor în echipament militar.
Și situația devine interesantă, mai ales cu Germania.
La sfârșitul lui februarie 2022, industria de armament germană trimite către cancelarul Scholz o listă lungă cu echipamente militare disponibile de a fi trimise ca ajutor Ucrainei. Scholz ține lista pentru el, nu o transmite mai departe ucrainenilor, zicând că nu există armament disponibil în Germania. Punct!
Reprezentanții industriei de armament din Germania, trimit lista, neoficial și către ambasada Ucrainei din Germania. Scholz se apucă ușor cu mânuțele de fund și sare un pic în sus spunând că armamentul de pe listă nu este funcțional.
Nu-i bai, cum ar zice ardeleanul, reprezentanții industriei de armament trimit listuța și la presă. Scholz, vizibil iritat, iese și spune că ucrainenii nu au pregătirea specifică pentru a utiliza armamentul german din listă. Experții militari germani ies și ei la rampă și zic că armamentul poate fi utilizat după două, trei săptămâni de pregătire, că doar nu e fizică cuantică sau neurochirurgie. Scholz, din ce în ce mai nervos, nu se lasă și zice că armamentul este necesar pentru NATO și NATO trebuie să decidă dacă aprobă transferul.
NATO iese și el și declară că nu e nevoie de acordul lor.
Scholz nu se lasă și spune că nici o țară NATO sau UE nu trimite armament greu în sprijinul Ucrainei. Atunci Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Australia, Canada, Polonia, Cehia, Slovacia publică liste cu armament greu trimis în Ucraina.
Scholz, încolțit bine și sătul de atâtea contre, iese în presă și anunță ajutor militar de două miliarde de euro. Bravo și la mai mare! Numai că parlamentarii germani descoperă că cele două miliarde sunt de fapt un miliard, miliard ce va fi disponibil peste vreo două, trei luni, și că Scholz poate amâna sau interzice cam orice din lista de armament pusă la dispoziție Ucrainei.
Neobosit Scholz iese din nou public și zice că, în fine, ok, uite miliardul, luați ce vreți voi de pe listă. Numai că pe listă au rămas lucruri neesențiale, de care Ucraina chiar nu are nevoie.
Mișto sau ce? Scholz tocmai are în buzunar cei 30 de arginți primiți de la Putin.
Sau să o punem altfel în frază. Toată lumea ajută Ucraina să se apere de Putin, oamenii mor, și Scholz se o „ dă la întors”. Pentru că e conștient că din punct de vedere economic, dacă se dezice de relațiile economice cu Rusia, economia Germană intră în colaps. Și nu-și permite asta. Așa că preferă să joace „ țonțoroiul” și să facă pe surdul, prostul, uitucul și habarnistul cât mai mult timp, până găsește soluții viabile ca să se lepede de Putin.
A naibii geopolitică, unde dai cu bombardeaua în Dombas și pocnește la Bonn.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro