Politica funcționează acolo unde există dialog, conlucrare și interes. Nu și la Primăria Brașov

De Paște, având două zile libere în pus față de weekend, Coliban probabil s-a alimentat cu ouț și mieluț și și-a mai revenit un pic la culoare. Și a apărut mai întremat la ședința de Consiliu Local, decis să facă pe „ draq ghem”.

În primul rând a adus arhitecți ca să ne explice cum stă treaba cu Piața Sfatului. De parcă alte probleme mai grave, mai stringente, nu avem prin Brașov. Nu, n-avem, Coliban ținându-se cu o încăpățânare demnă de un copil mic de jucăria preferată..

Pentru mine e clar, e debutul cultului personalității. La fel cum în epoca Ceaușescu, dictatorul comunist cheltuia cu nemiluita pentru Casa Poporului, timp în care mai mult de jumătate din populația țării avea WC-ul în fundul curții, iarna tremuram cu toții în case sau mâncam prin „ programul de alimentație științifică a populației”.

Dar aveam a doua construcție din lume în șantier și toate resursele se duceau acolo.

Așa și cu Coliban. Tichia de mărgăritar îi lipsește. Repet, habar n-am dacă proiectul câștigător e bun. Habar n-am dacă e necesar fix acum. Dar știu în schimb că Brașovul geme. Geme tare pentru că în loc ca administrația locală să se ocupe de problemele stringente ale urbei, dorește să împopoțoneze centrul, să-l facă „ gigea”.

Și în postarea semi victorioasă de după ședință, Coliban mai și postează următoarele „ Administrația brașoveană poate deveni un exemplu de bune practici privind responsabilitatea față de interesul cetățeanului, doar dacă societatea civilă se implică activ!”.

Păi îți explic eu ce înseamnă implicare activă.

În primul rând, în Brașov sunt mai mult de zece publicații on-line sau pe hârtie, și în nici una dintre ele n-am citit vreun cuvânt de laudă la adresa ta în ultima vreme. Toate publicațiile îți vânează greșelile, unele dintre ele ( greșelile ) fiind demne de grupa mică de la grădiniță.

În al doilea rând, orice postare făcută pe Facebook vine la pachet cu un uragan de comentarii negative la adresa ta, a partidului și a administrației în capul căreia ești. Și, urmărindu-le, pot spune că nu sunt comentarii negative din partea celorlalte partide, și nici troli plătiți să îți porcăiască activitatea. Sunt oameni normali, foarte mulți responsabili.

Cum altfel ar trebui să se mai implice activ cetățenii? Să protesteze în fața primăriei? Să te trezești cu zeci de oameni care vin la ședințele de Consiliu Local și împiedică desfășurarea normală a ședințelor? Chiar nu realizezi că reprezinți o administrație malignă, jucând cartea surzeniei? Chiar nu vezi faptul că însăși coeziunea de grup, care ne definește pe noi ca români, lipsește pentru ca tu să te întorci la treburile tale obișnuite pe care le făceai înainte de 2016, înainte să realizezi că politica e pentru tine?

Faptul că atitudinea ta și a partidului este pasiv-agresivă în fața cetățenilor, și orientată spre propria agendă, ignorând total sau parțial agenda publică, se vede clar în opoziția care efectiv te toacă la fiecare ședință de Consiliu Local. Și asta pentru că sunt sigur că n-ai înțeles faptul că politica este arta compromisului. Și că în democrație minoritatea urmează majoritatea. Fundamental, profilul tău uman este lipsit de construcția aceasta, fie din cauza unei imaturități relative, fie din cauza de incapacitate de a înțelege pe deplin factorul politic, social, uman.

Ca atare, comportamentele izvorâte fundamental din vorbele și acțiunile tale sunt fie contrare sensului dezvoltării normale ale orașului, fie vizează selectiv doar ariile de interes pe care le consideri mai facile pentru administrația ta, sau cu un impact mai mare.

Dar e clar pentru toți care înțeleg fenomenul faptul că direcția în care te duci este greșită pentru oraș. Și că mandatul tău e un rateu imens care condamnă orașul la încă patru ani de bâjbâială în necunoscut.

Și acest lucru ți s-a mai spus și ți se repetă zilnic. Nici o acțiune pe care o ai nu arată limpezime și coerență. Vin de nicăieri și adesea se duc spre niciunde.

În plus transparența ( mama ei de transparență), lipsește cu desăvârșire. Și asta pentru că mecanismele ce stau în spatele deciziilor sunt viciate. Nu sunt în concordanță cu nevoile reale ale cetățeanului, ci urmăresc probabil o agendă personală care nu corespunde cu agenda publică.

„ Din păcate, PUZ-ul din zona Tractorul Nord-Coresi, care cuprindea o școală și terenuri de sport, a fost picat la vot, fără motiv, de aceiași consilieri PNL-PSD și astfel mă văd nevoit să repun acest punct pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local.

Până atunci, îi invit pe consilieri să se gândească la menirea lor, la jurământul dat și la respectul față de interesul cetățeanului.” – a mai scris Coliban pe Facebook.

Allen, săptămâna trecută am fost la o ședință de Consiliu Județean. Au avut treizeci de puncte pe ordinea de zi. Ședința a durat exact jumătate de oră. Toată lumea a votat în unanimitate tot ceea ce s-a votat la vedere prin ridicarea mâinii. Pentru că acolo, spre deosebire de instituția pe care o conduci, există management administrativ. Lucrurile sunt discutate, se pică pe un format mulțumitor pentru toată lumea și lucrurile funcționează.

Și spre uimirea ta și a noastră, USR are opt consilieri județeni. Care au votat docil la rând cu toată lumea.

Politica funcționează acolo unde există dialog, conlucrare și interes.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *