Fostul consilier local Șerban Șovăială pune punctul pe „ i”

Mai jos aveți postarea fostului consilier local Șerban Șovăială.

Are dreptate? Are!

„ Cam atat poate “presa libera” din Brasov. Cel putin o parte a ei.

In finalul conferinței de presa organizata cu primaria Brasov in legatura cu parada junilor din anul 2022, am adresat presei rugamintea, repet RUGAMINTEA, de a nu mai publica sumele defalcate cu care consiliul local Brasov sprijina evenimentele din Saptamana Luminata si Duminica Tomii. Suma globala da, sumele defalcate am rugat sa nu fie publicate.

De ce?

Pentru ca – exact asa cum le-am explicat si toti au inteles, cu exceptia unuia care alearga dupa titluri “senzationale”, – daca apare in presa ca pentru inchirierea unui cal (spre exemplu) se acorda 1.000 de lei, atunci cu siguranta acel cal se va putea inchiria cu ceva sute de lei PESTE mia de lei anuntata de presa. Deoarece proprietarii de cai spun “pai primaria iti da o mie de lei, pune si tu macar 500”. Orice posibilitate de negociere intre junele care doreste calul si proprietarul de cal dispare.

Exact la fel si cu sumele cerute de formatiile muzicale – cand stiu cat acorda primaria pentru activitatea muzicala, evident ca ei vor cere peste, uneori mult peste acea suma.

Si nu e de parca piata de cai de inchiriat si cea de formatii muzicale capabile sa cante onorabil ar fi debordanta in zona noastra, asa incat sa ai de unde alege.

S-a ajuns astazi ca un cal pe care il puteai inchiria in urma cu 6 – 7 ani cu 500 lei, sa nu il poti obtine cu mai putin de 1.300 de lei. Muzica in urma cu 6 – 7 ani costa circa 2,500 pentru ziua de duminica, astazi nu gasesti nimic sub 5.000 lei. Aceste sume nu au crescut doar pe baza inflatiei (sa fim seriosi, nu am avut inflatie de 300% in ultimii 7 ani, nu?), ci cresterea a fost alimentata in primul rand de faptul ca cei care aveau cai si muzica de oferit au aflat mereu preturile minime de la care puteau incepe cererea financiara.

Da, primaria acorda un sprijin financiar consistent, de 225.000 lei anul acesta, dar junii mai scot si ei aproape inca atat din buzunarul propriu. Iar junii NU sunt oameni bogati, cel putin majoriatea dintre ei. Junii sunt oameni obisnuiti, cu servicii normale, care fac efortul de a duce mai departe o traditie unica in Romania, pe baza unui efort financiar imens.

Si de cate ori presa publica sumele exacte alocate de catre Consiliul Local Brasov pe fiecare capitol, acest efort creste si creste si creste. Pana in ziua in care majoritatea junilor nu isi vor mai putea permite sa tina pasul cu spirala preturilor. Si atunci traditia va muri.

Aceasta a fost RUGAMINTEA mea explicata in amanunt catre presa. Ce a inteles acest ziarist? Nimic. Sau daca a inteles, asta nu l-a oprit din a rastalmaci totul. Pacat, atata putem, atata facem.

Apropo – anul acesta mai intai a aparut in presa stirea ca se acorda un ajutor de 1.000 lei pentru fiecare cal. Apoi, la o distanta de cateva saptamani, au fost publicate din nou cifrele, de data asta cu suma de 800 de lei pentru un cal. Credeti ca u scazut sumele cerute de proprietarii de cai dupa ce a scazut suma acordata de primarie? Evident ca nu.”

 

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *