Deocamdată suntem la capitolul „ să moară capra vecinului” și „ mă doare în cwr”

Noi, ca societate, suntem undeva între copilărie și pubertate. Probabil peste vreo două generații vom ajunge la maturitate socială. Deocamdată suntem la capitolul „ să moară capra vecinului” și „ mă doare în cwr”.

Tonul în dau politicienii. Iohannis care e dispărut în misiune permanent e adeptul politicilor lui „ mă doare în cwr”. Marele Mut iese cu greu în media și numai pe subiecte „ grele”. În rest așteaptă în mare liniște, odihnindu-se pentru pensie, finalul mandatului. A demonstrat că nu are ce demonstra. Doar a orchestrat mărirea și decăderea USR-ului și jocul lui „ uite Cîțu, nu e Cîțu”, „ uite-l pe Orban, nu mai e Orban”, uite Europa, nu e Europa. Ba a mai scris și vreo două cărți. Nu m-am obosit să citesc ce scrie un obosit din naștere. Probabil dă „ grele” din puțul gândirii fără aplicabilitate în lumea reală. Când ne așteptam să dea tonul social și să „ rupem asfaltul”, ăsta s-a dus direct la nani. Așa de tare l-a obosit campania din 2014 că nici acum nu e pe deplin refăcut.

Dragnea, zis și pușcărie, era adeptul lui „ să moară capra vecinului”. În chinuri dacă se poate! Ăla a gâtuit și siluit cu satisfacție societatea românească din postura de președinte al PSD până l-au primit la „ Rahova”, de mai aveam puțin și lătram. Era interesant cum toată țara asta stătea efectiv și se uita la blocajele instituționale instaurate la începutul lui 2017 și terminate în 2019 când a fost trimis Dragnea la „ studii”. Și acum are viziuni patriotice cu partidulețul lui de unu la sută care pute de la o poștă și ceva a „ manevră”. Noroc că nu mai stă nimeni în gura lui.

Dan Barna de la USR a fost un tip mai aparte. El se încadra și la „ să moară capra vecinului” și la „ mă doare în cwr”. Numai că avea un infantilism demn de partidul pe care-l conducea alături de alt mare om politic, Cioloș. Dacă-l întrebi pe Barna la ce concluzii a ajuns în urma celor nouă luni de la guvernarea la care a luat parte USR în 2021, sunt convins că nu știe să răspundă. Eventual o să zică ca ăsta de e primar la Brașov, că e „ lumea rea”. Dacă-l întrebi pe Cioloș, trebuie să aștepți să primească răspunsul în plic de la Macron și de la Bruxelles.

Simion de la AUR e adeptul lui „ să moară capra vecinului”. Ucisă tradițional, patriotic. Isteric. Pe ăștia cu patriotismul în gură îi suspectez de o apropiere indecentă de Kremlin. În cazul ăsta, capra vecinului behăie „ europenește”, în timp ce partidul repetă obsesiv „ narativul” Moscovei. Noroc că se apropie cu pași repezi de haznaua politicii.

Realizez gravitatea situației în care ne-au adus diferiți cioloși, cîți, klauși, simioni și dragni când mă uit la cuplul Ciolacu – Ciucă ( PSD – PNL ). E o liniște în coaliție de se aud ușile trăntite pe la Washington. Pace, prietenie, conlucrare. Adică fie e„ belită” până la sânge, fie băieții au înțeles să împartă frățește fără să-și mai fure căciula, sub protecția SUA. Ar fi prima dată după Decembrie 1989 când un proiect politic e atât de liniștit și etapizat până în 2028.

PNL-ul oricum avea o orientare pro occidentală, dar acum, mai nou, o are și PSD-ul. Și chestia asta, dacă o să țină, o să-l facă pe Ciolacu un mare om politic, un fel de salvator al patriei și pe Ciucă doar mare.

La nivel de coaliție li s-a spus să își bage mințile în cap și să o mai lase cu Putin și Rusia, că într-un final vin americanii și ne fac și ne dau, numai să fim cuminți și ascultători.

Ceea ce nu e rău! Nu e rău deloc. Numai că nu știu cum va arăta nota de plată. Oricum jocul e temporizat, mingea se mișcă cu ușurință pe teren, scopul e să îngroape AUR și USR și să rămână doar două partide mari. Și restul, după virgulă.

Poate, într-un final ne-am pus și noi pe „ șine”. Deși sunt sceptic, 32 de ani de democrație a ciorditului m-au pus suficient în gardă încât să nu mai bag botul în „ savarină” și să mă entuziasmez.

Oricum preconizez că în 2024 PSD-ul o să scoată un scor de 40 la sută. Va plesni pipota în Dragnea. Și în userei. Și în auriști. PNL-ul va scoate undeva între 15 și 20 la sută. AUR și USR undeva în jur de 10 procente.

Sper să rupem odată blestemul lui „ să moară capra vecinului” și „ mă doare în cwr”.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *