Cine va lua Primăria Brașov în 2024?

Am observat în ultimele zile că a început campania electorală. Propriu-zis, pre campania electorală pentru Primăria Brașov. Foarte, foarte interesant. Am mai pus două, trei întrebări și am ajuns la câteva concluzii.

În primul rând, pre campania electorală a început pentru că nu se mai poate cu Coliban. Și nici cu USR-ul. Oamenii ăștia reinventează administrația publică locală, căreia îi dau o interpretare în notă personală, folosind două instrumente foarte dragi nouă. Pumnul pe gât și „ secretul”. Exact cei care promiteau transparență totală înțeleg să utilizeze ca armă politică și administrativă ușile din dos, combinațiile și locurile ferite de ochii electoratului. Spre surprinderea noastră, strategiile nefericite pentru municipiu ies destul de facil la lumină și sunt penalizate, Coliban fiind un soi de măgăruș-pinata, în care toată lumea dă cu sete.

În al doilea rând, Coliban dovedește o încăpățânare aproape maladivă, susținându-și majoritatea proiectelor de pe agenda personală, un fel de „ așa vreau eu” fără argumente solide, în dauna agendei publice, ale nevoilor reale ale Brașovului și brașovenilor.

Ca atare ședințele de Consiliu Local arată mai mult a arenă populată de gladiatori care se luptă ( în idei și principii ) decât o adunare de oameni care conlucrează și mediază cu scopul de a administra un oraș. European. La care adăugăm managementul administrativ defectuos și voință politică aproape inexistentă.

Ca atare nu trebuie să ai studii complicate de politologie sau sociologie ca să înțelegi faptul că USR-ul și Coliban, din punct de vedere politic, la Brașov, au pierdut mai mult de jumătate din încrederea cu care au fost investiți în 2020.

Așteptările au fost mari, realizările insesizabile și scandalurile gigantice. Se dovedește că de la zbieratul în stradă din partea societății civile la decizii politice și administrative, drumul este anevoios, întortocheat și plin de capcane. Și poate fi parcurs doar dacă dovedești calități clare de leadership, voință politică și negociere.

Ceea ce în cazul de față, din păcate pentru cetățenii Brașovului, nu se aplică. Și asta nu doar la nivel de percepție publică, unde USR și Coliban sunt făcuți zob, ci și la nivel de administrativ, unde cu greu actuala administrație reușește să miște un pai. Și când îl mișcă, îl mișcă prost.

Greu la deal cu boii mici și voință politică inexistentă.

Suntem aproape convinși că USR-ul o pregătește pe Flavia Boghiu să candideze la fotoliul de primar. De Coliban nu mai poate fi vorba, în interiorul partidului se ascut săbiile în așteptarea votului de încredere pentru propunerile din 2024. Deși asupra actualului viceprimar planează suspiciuni de ilegalități comise în cazul Amural, muzeul din catacombe care a funcționat fără nici un fel de aviz, autorizație sau contract cu primăria Brașov. Plus multe altele care vor apărea în presă. Din punctul nostru de vedere, nu este varianta câștigătoare, și va pierde cu brio. Și oricine va candida din partea USR va purta anatema unui Coliban prea mic pentru o primărie atât de mare.

PNL-ul se pare că pregătește doi candidați. Pe actualul viceprimar Sebastian Rusu și pe actualul consilier local, Pamela Maria Diaconu. Ambele voci sunt vocale, tăioase în declarații și postări, și destul de echilibrate. Probabil partidul va decide candidatul în funcție de notorietate în urma unui scrutin intern și a percepției publice.

Este posibil ca pentru funcția de primar al Brașovului să candideze din partea PNL chiar Adrian Veștea, moment în care toate socotelile partidelor care vor participa cu candidați la alegerile locale, vor deveni caduce.

Tot legat de PNL, este posibil să ne trezim pe buletinele de vot cu „ independentul” George Scripcaru, care „ curățat” de suspiciunile infracționale, să își dorească un nou mandat la Primăria Brașov. Ceea ce nu este de dorit de nimeni. Scripcaru s-a dovedit un bun „ grădinar”, dar în afară de panseluțe și sensuri giratorii, Brașovul sub bagheta lui a fost condamnat la subdezvoltare economică și dezvoltare imobiliară absolut haotică și irațională. Stilul dictatorial al lui George Scripcaru a fost preluat cu brio de către Allen Coliban. Inclusiv anumite „ rețele” se pare că au fost preluate. Singurul contracandidat care l-ar pune în dificultate pe George Scripcaru ar fi Adrian Veștea.

PSD-ul a schimbat „ macazul”, vizibilă fiind această schimbare încă din campania electorală din 2020. El ne propune, după părerea noastră, doi candidați, respectiv pe actualul subprefect Lucian Pătrașcu, fost secretar de stat, fost consilier local, ca primă opțiune, și pe Alexandra Crivineanu, consilier local, ca opțiune secundă. Ambii presupuși candidați câștigă teren conform calculelor noastre, sunt vizibili și vocali, mai ales că în ultimii 30 de ani, toți primarii, începând cu Adrian Moruzi și terminând cu Allen Coliban, au fost de pe dreapta spectrului politic. Și toți cei patru primari, într-o măsură sau alta au condamnat Brașovul la subdezvoltare economică, Brașovul fiind constant ocolit de mari proiecte, fie din cauza sabotajelor politice ( Ghișe), fie din cauza aplicării agendei personale în schimbul agendei publice ( Scripcaru și Coliban).

Spitalul regional există doar pe hârtie și în discursurile politicienilor, autostrada care ar trebui să lege Brașovul de București și/sau Sibiu rămâne tot pe planșele proiectanților, mai puțin bucata Cristian – Râșnov, aeroportul este aproape terminat. Acestea două din urmă au fost făcute cu marea implicare din partea lui Adrian Veștea, probabil singurul politician de pe plan local cu viziune și management.

Cu toate acestea, se pare că opțiunea câștigătoare pentru Brașov și brașoveni e aceea de a schimba foaia, și orientarea spre stânga pentru următorul mandat. Capacitatea PSD de a pune „ bețe” în roate PNL-ului este acum mai mare ca niciodată, mai ales că USR-ul s-a autosabotat.

Cred că PSD-ul va juca o carte extrem de mare și grea în Brașov în 2024 punând-o în mâna lui Lucian Pătrașcu. El nu va trebui decât să utilizeze pur și simplu un discurs prin care va solicita din partea brașovenilor o șansă, unică, pentru a demonstra ceea ce primarii de „ dreapta” n-au reuși să facă. Și pentru asta nu va trebui decât indice istoricul administrației brașovene din ultimii 30 de ani.

Ceea ce va veni ca o gură de aer după administrația Coliban.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *