Analiză – Când și cum ne va pocni criza ?

Mă uit cu „ atenție și îngrijorare” la lucrurile care se „ învârt” oarecum altoite de haos în jurul nostru. Și încerc să fac niște predicții pentru viitor. Pentru că, chiar dacă nu ne uităm atenți în jur, chiar dacă nu suntem receptivi la ce se întâmplă, majoritatea dintre noi constatăm că e cam „ răhățit” steagul când băgăm mâna în buzunar să plătim, sau, când dăm cu cardul pe la POS.

Nu-mi prea plac concluziile la care voi ajunge. Cu toate acestea, ordonez pe două tematici, ușor sumarizate, ceea ce se întâmplă pe lângă noi în timp ce ne facem rezervări pentru vacanță. Că ce e românul dacă nu are o vacanță instagramabilă? ( întrebare retorică).

Hai să vedem economic cam pe unde ne aflăm?

Păi gazul, curentul și combustibilii au ajuns la cote inimaginabile acum ceva timp. Pe de o parte din cauza războiului. Pentru că e mai facil să dăm vina pe el. „ Nu avem pentru că rusul a pus piciorul în Ucraina și Europa s-a hotărât că e cazul să îi dăm o lecție lui Putin”. Ca atare, dacă faci urât când bagi mâna în buzunar la pompă și la ghișeu când plătești gaz și curent, sabotezi eforturile occidentului de a păstra „ democracy” în lume.

Și asta ne e vândută foarte subtil. Cică „ democracy” e scumpă, și pentru asta trebuie să strângem toți din dinți. Strângem, strângem, dar până când strângem?

Bursele se duc fix în căpuț. Nu intru în detalii, aș scrie probabil un articol fluviu pe care l-aș citi singur, dar tot ce ține de piața financiară se cam duce în căpuț. Practic, cam toată lumea vinde acțiuni în pierdere, vinde Bitcoin ( în opt luni s-a înjumătățit valoarea lui), și mai are o problemă „ toată lumea”. Nu se mai poate împrumuta ieftin ca să cumpere proprietăți. Care sunt scumpe de îți plesnește portofelul din cauza faptului că s-au scumpit materialele de construcții. În plus, dacă acum nu e momentul să „ bagi” bani în proprietăți, nu e momentul nici să achiziționezi un autoturism. Pentru că dacă vrei unul nou, îți va fi livrat peste 12 – 14 luni, dacă vrei unul second-hand, în momentul de față plătești cu 30 – 50 % mai mult decât face.

Politic?

La noi în țărișoară PNL + PSD = LOVE! Chiar dacă se mai contrează pe deasupra mesei și își zic de la obraz, pe sub masă jocurile sunt făcute. Și PSD și PNL au înțeles că singura soluție ca să fie „ liniște”, „ pace” și toată lumea mulțumită, e să țină AUR, USR și restul partidelor departe de actul guvernării. În plus, conștienți fiind de faptul că vine un tăvălug peste noi, pregătesc terenul ca să nu iasă la iarnă cu proteste masive de stradă. Un fel de „ taci că e bine”.

La nivel de Europa, Macron se crede un soi de Napoleon modern care face și desface. S-a mai și pus pe Twitter în imagini cu Cancelarul Germaniei și prim ministrul Italiei, mari corifei ai occidentului.  Aproape că ideea de Uniune Europeană începe să șchioapete, fiecare dintre membri părând că îți țin jucăriile pentru el.

Chiar dacă Ucraina și Moldova își doresc să pupe Uniunea Europeană, realitatea ne arată că diferențele culturale, financiare și politice sunt atât de mari, încât pot apărea disensiuni ireconciliabile. Hai să spun, Moldova e ușor de băgat în UE. Populație mică, săracă ruptă, ușor de băgat în UE. Dar Ucraina? Mentalitatea slavonă? Aproape jumătate din populația Germaniei? Oricât s-ar chinui Zele & Co. să o scoată la vopsea, oricât de multe dovezi de europenizare și „ democracy” ar da, din punctul meu de vedere este o gălușcă mult prea mare de înghițit. Înțeleg și simt că oameni nevinovați mor acolo din cauza ambițiilor lui Putin de a arăta că Rusia e o putere mondială și că face cam ce vrea ea. Și sunt convins că ucrainenii au nevoie de ajutor, dar de la a le furniza arme, la a-i invita în UE fără o analiză serioasă, e o diferență mare.

Rusia? Ei bine Rusia se duce exact în cap, cu toate cifrele care ne indică că rubla e mai sus ca niciodată. Putin a reușit să ducă economia Rusiei cu 15 ani înapoi. În doi timpi și trei mișcări. Mimează el normalitatea și faptul că Rusia „ e o forță”, dar discursul e din ce în ce mai anemic. I-au cam rămas argumentele „ mici”. Și cred că se pipăie destul de des pe la gât. Pentru că intuiește că din ce în ce mai mulți oameni vor să-l caute pe la beregată.

SUA? Nu îmi fac nici o problemă. Deși criza va zdruncina bine administrația Biden, ei au pârghiile necesare, financiar și propagandistic, să reziste și să înflorească.

China va merge pe mâna SUA! Unde e banul, e și chinezul. Cu toate că va lua resurse de la Putin cu orice risc. China miroase oportunitățile și știe să le exploateze.

Concluzie. Viitorul e greu de intuit. Economic, conform specialiștilor, va exista o contracție și de până la 20% a economiei mondiale. Recesiune! Cei mai pesimiști spun că momentul 2008 va fi pistol cu apă pe lângă ce urmează să se întâmple în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023. Dar că de la finalul lui 2023 lucrurile, treptat, vor reveni la normal. Ce înseamnă normal în viziunea lor? Probabil un echilibru asemănător cu cel din perioada pre pandemică.

Politic? PNL + PSD vor merge de mână la alegerile din 2024. Dar nu vor repeta greșeala USL. Occidentul își dorește extrem de serios ca situația să se stabilizeze în România, și pentru asta sunt în stare să ne aducă mai multe investiții în țară.

În ceea ce privește noua geostrategie, încă sper că Putin va ajunge lângă Lenin cât de curând. Asta în numele păcii mondiale. Și asta va calma spiritele. Cel puțin pentru moment.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

One thought on “Analiză – Când și cum ne va pocni criza ?

  1. Analiză aproximativ bună. Păcat de aberația de la sfârștit cu moartea lui Putin care ar fi urmat musai de un nou Elțîn care să le pună la dispoziția Licuricilor toată Rusia pentru a face din ea un nou Iraq…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *