Grădină Urbană Hipsterească cu premeditare marca AMB

Unul dintre proiectele de mare anvergură ( sic!), ale Agenției Metropolitane Brașov, recte jucăria lui Dragoș David proaspăt demisionarul din PNL este o „ Grădină Urbană” plasată pompos în Piața Unirii din Brașov. Sau măcar așa circulă vorba prin târg.

Apărută de niciunde ( de fapt a fost montată acum două săptămâni de către niște tineri care aveau niște tricouri identice, spălăcite de pe care n-am reușit să descifrez nimic, sigur erau de la o asociație), și fără a avea nici un fel de indicație, gen „ Aici sunt banii UE” sau „ Aici sunt banii dumneavoastră” sau „ Așa arată o grădină hipsterească” sau „ Acest monument îl reprezintă pe Dragoș David în momentele lui de glorie”, această „ chestie” octogonală a reușit să suscite dezinteresul locuitorilor din zonă.

Chiar ieri seară făceam un calcul sumar într-o discuție la fața locului cu un „ stakeholder”. Lemnul folosit, panourile de OSB, roțile de plastic „ din ăla rău”, suruburile și manopera, probabil au ajuns la fabuloasa sumă de 1000 de ron. Pământul și plantele aromatice ( săracele!), probabil au mai fost și ele vreo 150 – 200 ron.

Dar hai să ne uităm la partea bună. Oamenii se uită din mers la „ Frumusețea Pământului” cu curiozitate. Bine, săraca grădină arata ca nuca în perete, dar cam așa arată și proiectele AMB pentru zona metropolitană. Sunt sublime dar lipsesc cu desăvârșire. În sensul că n-am auzit ca vreun locuitor să fi făcut o ciorbă din ele, exceptându-l pe locuitorul Allen Coliban care a transferat niște sinecuriști angajați de AMB „ pe sprânceană” și „ pe răspunderea mea” către Primăria Brașov la ceas de mare combinație. Pentru cei care au deschis ochii mai târziu în politica USR-ului făcută la Brașov, să caute articolele despre sinecuriști din presa locală publicate în perioada august – septembrie 2021 sau să dea un click aici.

Mergând mai departe cu partea bună, în fiecare dimineață în jurul orei 9 vine cineva care udă plantele aromatice, curăță uscăturile și răspunde la întrebări. Măcar nu e grădină fără grădinar.

În primele câteva zile, seara, apăreau și niște mămici cu copilași care trăgeau de elementele grădinii și stăteau hipsterește la o tacla și un ceai la termos. Ca să se însemneze riveranul că așa se face pe la Milano, sau de unde a fost importată chestia asta. Între timp mămicile cu copilașii respectivi au dispărut. Și nu mai stă nimeni la ceai la termos.

În rest, bietele plante își văd de scopul lor. Pământ bun, apă, soare.

Și încă ceva. Nici un graffiti pe ele, nici o scândurică lipsă, nici o plantă ciordită. Doar roțile de la ansamblu, fiind nepotrivite, s-au făcut cam praf.

Ce nu e în regulă cu ansamblul „ Plante aromatice la umbra soldatului din Piața Unirii?”

Păi ansamblul ăsta nu se prea încadrează în peisaj. Când întorci privirea, ți se cam agață retina. Și lipsa de informații. Nu tu o hârtie, nu tu un îngrijitor dispus să dea informații decât dacă-l prinzi pe om dimineața, nu tu un workshop pe teme care să atragă locuitorii.

Plantele cresc pentru că asta e menirea lor.

Și acum să cităm din argumentul.ro ( link ) – „ Un monument de bun gust și frumusețe caracteristică celor doi, care se pare că va costa 8 milioane de euro (fonduri europene) denumit Food Wave (Drumul Mâncării). Aici întâiul “zarzavagiu” al orașului cu influențe lombarde, transformând stilul brâncovenesc în cel colibanesc, va sădi legume pentru cetățeni, le va promova iar „sensibilul” din fruntea AMB se va ocupa de udarea culturilor în funcție de vreme, astfel încât totul va fi BIO.

Deci brașoveni, POFTA BUNĂ!”.

Nu m-am interesat să văd dacă UE ne va da sau ne-a dat 8 milioane de euro pentru „ Ciudățenia Pământului”.

Dar în schimb n-am încredere să las banii ăștia pe mâna lui Dragoș David și a lui Allen Coliban ca să facă grădini urbane. Că poate o să-i „ piardă”.

Poate „ Grădina Hipsterească din Piața Unirii” e doar un „ flavor”, și Brașovul va fi umplut de monumente din USB cu plante în ele. Poate se va face și un concurs pe cartiere. Cea mai frumoasă tufă de rozmarin, cel mai iute ardei. Și brașovenii vor fi niște grădinari urbani fericiți spre mândria hipsterimii mondiale.

Concluzionând –  spre rușinea lor, cei de la „ AMB” n-au fost în stare să scoată ceva un pic mai deștept, durabil, de impact, decât „ chestia asta”, pe care vor încerca să ne-o vândă ca „ tichie de mărgăritar”. Pe principiul că noi, muritorii de rând suntem mai proști așa de la natură, și incapabili să înțelegem înaltele sfere ale gândirii și acțiunii, și ei, cuplul Dragoș David – Allen Coliban vin pe niște cai albi ca să ne scoată din bezna nepăsării îndesându-ne pe gât diverse „ haștageli”.

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *