Lucian Pătrașcu – „ Avem cadrul legal pentru reabilitarea Gării Brașov!”

Despre Gara Brașov au curs răuri de cerneală. Și de foarte mult timp este un izvor nesecat de nemulțumiri legate de faptul că e una dintre clădirile emblematice ale orașului care pare lăsată în paragină.

Pentru că ea aparține Ministerului transportului și Infrastructurii și n-a catadicsit nimeni de acolo vreodată să dea „ doi bani” pe reabilitarea acestei clădiri.

Numai că acum, ea poate fi reabilitată de către municipalitate.

Ne-o confirmă Lucian Pătrașcu. Cităm – „ Astăzi oferim brașovenilor o veste extrem de bună. Avem cadrul legal pentru reabilitarea Gării Brașov!

În data de 30 iunie 2022, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 107 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române.

Această ordonanță prevede faptul că „ Unitățile administrativ-teritoriale, în baza documentațiilor tehnico-economice elaborate, pot propune Ministerului Transporturilor și Infrastructurii constituirea de parteneriate pentru implementarea de proiecte pe infrastructura feroviară publică, privind:
a) serviciul public de transport feroviar de călători de interes local;
b) infrastructura feroviara publica;
c) regenerarea urbana;
d) producerea, gestionarea inteligenta, distributia si utilizarea de energie din surse regenerabile;
e) sistemele inteligente de transport.”
Cu alte cuvinte, Guvernul României acordă unităților administrativ – teritoriale dreptul de a administra infrastructura feroviară publică, în speță, concentrându-ne pe Municipiul Brașov, acordă dreptul Primăriei Brașov să administreze Gara Brașov în baza unui parteneriat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.”

Acum, eu aș fi vrut să aud asta din gura primului gospodar al urbei. Dar știu, deja am pretenții prea mari. Și nu numai eu. Lucian Pătrașcu spune că, cităm – ,,

(..) spre surprinderea mea, remarc faptul că nimeni din actuala conducere administrativă a Municipiului Brașov nu face nicio referire la acest aspect, asta în ciuda faptului că situația în care se află Gara Brașov este, din păcate, una deplorabilă. Îmi amintesc cum actualul primar, Allen Coliban, prins în febra campaniei electorale, a mers împreună cu membri ai USR-ului ca să facă curat în Gara Brașov. De asemenea, îmi amintesc și faptul că cetățenii Brașovului au cerut de nenumărate ori ca Gara Brașov să fie reabilitată la nivelul unui oraș european, ea fiind pentru o parte din turiști însăși cartea noastră de vizită.
Dar, având în vedere faptul că Allen Coliban este ocupat mai mult cu delegațiile în străinătate care nu produc niciun efect pozitiv pentru cetățeni și pentru oraș, sau este ocupat cu orice altceva decât de buna gospodărire a orașului, nu mă miră faptul că această informație extrem de prețioasă și așteptată de către brașoveni nu a ajuns la dânsul”.

Și mesajul se termină într-un ton de cooperare – „ (…) îl invit pe primarul Allen Coliban să mergem împreună la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea demarării procedurilor pentru încheierea unui parteneriat având ca scop modernizarea Gării din Municipiul Brașov”.

Eu zic că ar cam trebui să meargă. Și asta nu pentru că o cere Lucian Pătrașcu, ci pentru că există o nouă conjunctură care este de așa natură încât brașovenii vor să vadă și altceva decât „ șuturi la țurloaie”.

 

Dan VÂJU

#InformțiaBrșovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *