Să v-o spun pe aia cu Geoană și Iohannis

Grupurile mari de interese din România, naiba știe care sunt ele, pentru că fie sunt „ unite” cu americanii lui Biden, fie „ unite” cu francezii lui Macon, fie „ unite” cu rușii lui Putin, ba, fie sunt neaoșe, tradiționale și au iz de izmană plimbată prin cazarmă, au obiceiul să „ bubuie” câte una în presă și apoi să aștepte să vadă ce mai zice poporul. Pe vremuri lansau un zvon prin rețelele construite și așteptau să vadă reacția poporului.

Un fel de bate iapa să priceapă șaua. Sau invers.

Acum au dat-o în „ piață” pe aia cu Iohannis e căutat de NATO ca să-l pună mare dregător ( de frumos, harnic și deștept ce e) și cum că Geoană vine pe cai mari să fie președintele țării.

Asta a bubuit în presă cu scopul de a vedea reacțiile din țară. Un fel de cum ar fi dacă….

Păi vă spun eu cum va fi. Scenariul pare plauzibil. În anul de grație 2023, Iohannis își ia transfer către NATO. Pe cai mari că dacă ar fi mici și-ar freca pantofiorii pe asfalt. Concomitent se declanșează campania electorală pentru alegeri prezidențiale. ȘI cine dă bine la CV așa pe nepusă masă? Geoană! Că oricât de mult mă uit în jur, nu văd pe nimeni destul de bine uns cu alifie de bursuc încât să preia puterea și să și facă ceva. Și să mai aibă și șanse reale să se bată cu George Simion. Sau cu Codruța Kovesi.

Și „ combinația” lansată mai are câteva calități. De unde rezultă, cel puțin pentru mine, că cel care a gândit-o, a gândit-o bine de tot.

În primul rând ne vor vinde ideea că scăpăm de Iohannis. Pleacă Mutul Suprem de la Cotroceni și se duce să tacă prin alte părți. Cum îi place lui, pe bani mulți, mașină cu șofer, decont. Un fel de merită orice pentru că există. Mă scuzați, lipsesc o clipă că mă ia cu vomă.

În al doilea rând anunțul cu plecarea lui Somnorilă ar coincide cu lansarea campaniei electorale pentru prezidențiale. Și fiind cu un an mai devreme decât termenul, care legal ar fi 2024, va încurca partidele pregătite să se confrunte în acel an. Simplu de tot! Geoană ar candida din partea PSD. PNL nu ar avea timp să pregătească pe cineva așa că va defila cu Ciucă. Care va lua bătaie oricât de general ar fi el. USR probabil îl va propune pe Coliban ( sarcasm, USR probabil îl va lansa fie pe Drulă care ar fi victimă sigură, fie o va susține pe Codruța Kovesi care va candida independent). AUR va ataca poziția cu George Simion într-o cascadă de spume patriotice cu iz de viezure, mânz,barză și brânză și isterii patriotarde. Restul nu prea contează decât ca să exprime forța partidului și să-l promoveze pentru alegerile din 2024. Și aici l-aș înscrie pe Ponta și Pro România, Cioloș și Reper, Orban și Forța Dreptei, Codrin Ștefănescu și APP, UDMR etc.

Dar în același timp, luându-le de pe cap povara prezidențialelor pentru 2024, chestia asta lasă partidele să să se pregătească pentru alegerile locale, generale și europarlamentare care au toate loc în acel an.

În al treilea rând ne vor vinde CV-ul lui Geoană. Care, trebuie să recunoaștem, arată destul de bine spre impresionant pentru un politician român.

Și ar mai fi ceva. Înțelegerea cu americanii e ca PNL+PSD=„ LOVE netulburat!” până în 2028 și probabil viitoarea candidatură a lui Geoană face și ea parte din înțelegere.

Și asta se întâmplă pentru că americanii au înțeles că maghiarii, bulgarii și sârbii sunt ușor pe felie cu Putin. Și Polonia e cam departe de Turcia și dacă ar fi să bată vântul mai tare dinspre Siberia, armatele lui Putin ar trece pe aici în pas grăbit de defilare.

Partea bună e că mă simt băgat în seamă ca român și sunt invitat și la masa bogaților.

Partea proastă e că suntem praștie cu pedale la capitolul politicieni și voință reală politică, precum și la capitolul forță regională.

Cu toate acestea eu cred că Geoană e o afacere mai bună decât Iohannis. Mult mai bună!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – RTV

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *