Putin încă se mai zvârcolește. Încă!

Hai să ne uităm cu un ochi critic la conflictul din Ucraina. Au intrat rușii peste ei cu avioanele? Au intrat dar s-au cam făcut de rahat în sensul că au dat pe cerul Ucrainei bot în bot cu Sfântul Stinger și au început Mi-urile și Mig-urile să se ducă pe la „ porumb” ceva de speriat. Și nu e afacere când tehnica rusească de milioane de euro pe bucată e doborâtă cu o rachetă de câteva zeci de mii de euro cărată și operată de un soldat. Au intrat rușii peste ei cu tancurile? Au intrat dar ce să vezi, pățania dracului, tancul de milioane de euro bucata s-au întâlnit fie cu Sfântul Bayraktar care le vâna din cer, fie cu Sfântul Javelin cărat și operat la sol de către un soldat. Au dat rușii cu rachetele tot o veselie. Până au rămas de căruță cu ele. Ucrainenii zic că au fost lansate de către ruși vreo 2500 de bucăți. Adică aproape tot ce aveau. Din nou rușii s-au făcut de rahat. Chipurile a doua armată a lumii.

Deci, cu avioanele au dat-o în datorii, cu tancurile s-au dus la bâlci, cu rachetele au greșit la numărat. A mai rămas artileria. Și dau rușii cu artileria exact ca în primul război mondial. Dau de rup frontul, fără țintă și fără discernământ. Să bubuie tare și să distrugă tot.

Numai că aici au ucrainenii ac de cojocul lor. Artileria NATO. Care spre deosebire de aia rusească care e imprecisă dar e „ multă”, e foarte precisă. Atât de precisă că au început să le plece „ pe pustii” depozitele de muniție din spatele frontului și să înceapă să aibă probleme logistice. Bine, rușii n-au strălucit la logistică niciodată.

Și uite așa, s-a mai găsit un ac de cojocul lor.

Asta în ceea ce privește operațiunea militară „ specială”.

Pentru că pe aici, prin România, propaganda bagă cărbuni pe foc ceva de speriat.

    „ O să murim de frig și de foame!”, „ O să dăm faliment!”

Pentru propagandiștii fără creier care halesc, mestecă și promovează narativul Kremlinului am câteva date statistice. Datoria externă a României ca procent din PIB! Suntem la 56%. În 2021 procentul a scăzut, stăm mult mai bine decât în 2012 când eram la 76%. În plus inflația ne ajută. Paradoxal dar datoriile rămân pe loc ca valoare, în schimb inflația care umflă prețurile cresc PIB-ul. Și asta înseamnă că datoriile se diminuează comparativ cu PIB-ul, în schimb veniturile cresc. Matematică sau ce?

Ne uităm în ograda altora? Ne uităm. Marea Britanie are datorie externă ca procent din PIB 317%. Grecia – 304%. Franța –  256%. Germania – 171%. SUA – 101 %. Bulgaria – 62%. Polonia – 56%. Cum stăm? Eu zic că foarte bine.

Avem 90% din gazul pe care-l consumăm din producție internă. Și guvernul ne asigură că dacă treburile merg prost, vor restricționa consumul industrial și nu cel casnic. Pe vremea lui Ceaușescu era exact invers.

Și da, mâncarea se va scumpi. Și da, mulți dintre noi vom fi nevoiți să ne orientăm spre o nutriție un pic mai proastă sau să devenim extrem de selectivi. Și da, probabil vom sări un concediu sau două și ne vom plimba și cu autobuzul.

Și dacă pentru asta dorim să găsim un vinovat, să ne uităm bine de tot atât la Moscova cât și la faptul că piețele au reacționat absolut aiurea la începutul pandemiei. Mersul economiei mondiale este simplu. Când investitorii se panichează, piețele reacționează.

Practic, când investești în ceva, îți exprimi credința clară și fermă că acea investiției îți va aduce profit. Când te panichezi și intri pe modul supraviețuire, exact de investiții nu îți mai arde, nu știi cum să bagi în cămară hârtie igienică, mălai, făină, apă plată și conserve.

Inflația ne va afecta pe toți. Dar nu într-un mod capital. Nu o să vedem oameni morți de foame pe stradă. În schimb vom vedea, probabil, ceva falimente.

Partea proastă e că sigur vine din toamnă tăvălugul și o să fie din nou atmosfera aia ciudat din toamna lui 2008 sau din primăvara lui 2020. Când știai că vine, o simțeai, dar nu știai cât durează.

Și vremurile de criză sunt exact terenul fertil pentru partidele extremiste de tip AUR și pentru propaganda de doi lei și cincisprezece bani de tip APP. Îmi place cum încearcă să isterizeze populația, scoțând din context faptul că toată lumea civilizată este în aceeași găleată. Și că soluțiile pe care această lume civilizată le va aplica pentru depășirea crizei, sunt valabile și pentru România. Dar ei nu și nu, izolează România de context și încearcă să facă un prozelitism exacerbat și isteric ce contravine moralei și bunului simț.

Putin pierde! Putin se zvârcolește! E o problemă de timp până Rusia lui Putin va colapsa.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *