Pomohaci, ciocan, tradiții, frumi, Consiliul Județean Brașov…

Săptămâna trecută apărea pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Brașov un anunț că la Hârseni. primăria organizează un eveniment denumit „ Festivalul Tradițiilor locale din comuna Hârseni”. Frumi de tot!

Numai că la festivalul cu pricina urma să cânte un personaj controversat bine de tot, un „ ciocănar” și evazionist dovedit, pe numele lui Pomohaci.

Personaj care pe lângă faptul că a fost acuzat de pedofilie, că na, se poartă pe la fostul său loc de muncă, dar a scăpat pentru că fapta s-a prescris, a mai fost „ răstignit” și pentru evaziune fiscală. Ce să mai zicem, omul le are pe toate la pachet.

Problema e că afișul evenimentului a fost postat pe Facebook de către Consiliul Județean Brașov, și-a luat hate până la Dumnezeu și înapoi, și a mai rămas că trebuie să dea și niște bani, o mocăciune de 15000 ron pentru eveniment.

Dar a ieșit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan ( USR) și ne spune că cererea de finanțarea a cam fost dată cu „ șustă”, pentru ca banii să fie luați pe „ manevră”. Adică organizatorii l-au cam ascuns pe Pomohaci când au cerut finanțare, dar totuși l-au scăpat pe afiș ca „ Special Guest”. Doar așa ca să vină lumea să se minuneze ce frumos cântă răspopitul evazionist iubitor de minori.

Acum ce să mai zicem, putem să interzicem dreptul la muncă unuia care poftește trupesc la minori, și-a pierdut postul de preot pentru că nu prea e „ straight”, și mai are condamnare și pentru evaziune fiscală? Păi e frumos să interzicem dreptul la muncă cinstită?

Pentru că chiar dacă a făcut destule nefăcute, faptul că i se îngrădește dreptul la muncă poartă numele de discriminare. Omul a venit, a prestat, a plecat. Adică constat faptul că omul a venit cu bune intenții să cânte, ceea ce este un act lucrativ, nu să arate „ ciocanul” la spectatori. Și sunt convins că publicul a apreciat prestația evazionistului nostru răspopit.

Mă întreb totuși de ce a sărit de cwr în sus toată liota USR-istă și toată hipsterimea când de fapt ei sunt fani ai libertăților sexuale? Pentru că un penal dovedit și controversat își câștigă pâinea cinstit?

Sau a devenit Consiliul Județean Brașov atât de exclusivist în abordare încât nu suportă să-i fie numele alăturat pe un afiș ce promovează evenimente locale cu personaje controversate?

Bine, nici cu organizatorii nu îmi e rușine. Cum să-l treci pe Pomohaci cu apelativul „ Părintele Cristian Pomohaci” pe afiș și să-l mai pui și în poziție de rugăciune? Și asta după ce ai cerut bani de la Consiliul Județean Brașov pentru evenimentul care nu-l prevedea în scripte și pe omul ăsta?  Pentru că știai sigur că dacă apare și numele lui, te-ai cam șters pe bot de bani?

Comunicatul de presă al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan:

„ Am văzut reacțiile pe care le-a stârnit postarea pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Brașov a evenimentului organizat de Primăria Hârseni la care participă și Cristian Pomohaci.

Cristian Pomohaci și în opinia mea este un personaj controversat, care a fost acuzat de pedofilie, acuzație de care a scăpat datorită prescripției, dar a fost condamnat pentru evaziune fiscală și consider că trebuie să fac câteva precizări referitor la acest subiect.

Cultura și finanțările nerambursabile acordate de Consiliul Județean pentru proiectele culturale sunt atribuțiile mele la Consiliul Județean.

Proiectele sunt evaluate de comisii de evaluare formate din personal de la Consiliul Județean și oameni de cultură din exterior. Nu eu fac evaluarea proiectelor, pentru că nu am vrut să influențez în niciun fel evaluările, dar nici nu aș fi avut cum să particip la evaluarea celor aproximativ 200 de proiecte care au fost depuse pentru finanțările pe cultură, sport și culte.

Asta însă nu schimbă cu nimic faptul că este răspunderea mea și îmi asum acest lucru.

Personal în niciun caz nu mi-aș fi dorit să apară numele lui pe afișul unui eveniment cofinanțat și de Consiliul Județean Brașov și am verificat ce s-a întâmplat în acest caz.

În solicitarea de finanțare depusă de Primăria Hârseni nu apărea numele lui Cristian Pomohaci. Era scris doar spectacol folcloric. Colegii mei de la Serviciul Învățământ, Cultură, Sport nu s-au mulțumit cu atât, ci au trimis o cerere de clarificări (pe care am atașat-o) prin care au solicitat numele interpreților care vor apărea la acest spectacol.

Am primit o adresă de răspuns de la Primăria Hârseni împreună cu oferta organizatorului evenimentului (de asemenea atașate) în care apăreau următorii:

– Ansamblul Făgărașul, Ansamblul Horița Lisa și Ansambul Junii Hârseniului;

– Interpreți locali Iulia și Horațiu Haiduc, Bogdan Georgescu, Tatomir Carmina și Ionuț Langa;

– Interpreți naționali Adina Roșca, Cătălin Doinaș și Ionuț Langa.

Deci numele lui Cristian Pomohaci nu figura în proiectul care a fost depus pentru cofinanțare și aprobat de Consiliul Județean Brașov.

De asemenea, nu a fost făcută nicio plată de către Consiliul Județean pentru acest proiect.

Mâine vom transmite o adresă către Primăria Hârseni prin care ne vom exprima dezaprobarea pentru alăturarea numelui Consiliului Județean Brașov cu această persoană controversată și vom specifica în mod clar că nu vom face plata către Primăria Hârseni dacă din cofinanțarea aprobată de Consiliul Județean urmează să fie plătit onorariul lui Cristian Pomohaci.”

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *