Somnul PR-ului naște „ hate”

În comunicarea publică, dacă vrei să nu-ți iei smetii metafizice și hate peste bot, vorbești despre însușirile fizice ale oamenilor numai în sens pozitiv. Sau taci sublim! Pentru că, și aici e o chestiune de finețe, când deschizi gurița în fața unei camere de luat vederi care te poate populariza pe social media sau TV, fie folosești limbajul articulat ca să pui în discuție o stare de fapt, un lucru sau o acțiune, fie comentezi un set de idei. Dar despre însușirile fizice vorbești doar dacă ești comentator de competiții sportive. Sau dacă ajungi să comentezi „ Miss Univers”.

Ceea ce multora care se plimbă prin spațiul public le cam scapă. Trecând de la violența unor postări pe Facebook prin care un anume dezvoltator imobiliar controversat face o doamnă viceprimar „ ștoarfă”, și îi garantează un loc de muncă la bordel după încheierea mandatului, asta după ce acum câteva luni dorea să o vadă în scaun cu rotile, și ajungând la declarațiile date cu seninătat de către un influencer care vrea să vadă pe litoral numai țâțe și buci lipsite de vergeturi și care mai afirmă și faptul că soția lui are corp de minoră, spațiul public s-a inflamat extrem de puternic în ultimele zile.  Probabil de la caniculă.

Acum, înțelegem faptul că în noi toți zace o doză de ură latentă pornită din faptul că omul modern e frustrat la maxim de ceea ce nu are sau nu poate să facă.

Primul dintre cei pomeniți mai sus spune că are vreo 40 de milioane de euro împrăștiați pe un deal din Brașov. Pe care nu-i poate fructifica pentru că doamna „ ștoarfă”, viitoare angajată la „ bordel” ( conform spuselor dezvoltatorului), se pune luntre și punte și nu-i dă autorizație de construire, ba mai mult, zice că ar fi falsificat și unele documente ca să-i pună „ bețe în roate”. Cu alte cuvinte, deși are un portbagaj de bani puși la „ produs”( ca să rămân în temă cu apelativul „ ștoarfă” și cu presupusul viitor loc de muncă „ bordel”), și în ciuda faptului că a trecut aproape toți angajații din primăria Brașov pe la instanța de judecată, omul e frustrat pentru că nu poate „ să facă”. Habar nu am în speța asta cine are dreptate, dar mă uit la reacțiile absolut furibunde ale dezvoltatorului, și la „ pofta” cu care viceprimarul se victimizează cu scop electoral pe la toate televiziunile naționale. Pare combinația perfectă. Căpcăunul plin de bani amenință prințesa lipsită de apărare. Și constat aici „ defectul” de comunicare al dezvoltatorului, și „ sublimul” în comunicare al viceprimarului.

Și deși nu cunosc subteranele afacerii, în sensul că nu știu exact care este adevărul, pentru că tot ce văd este o căruță de bani care-mi fură imaginea de ansamblu, îmi dau seama cum inconștient, oamenii înclină să dea câștig de cauză viceprimarului.

Al doilea, influencer-ul, într-un moment de sinceritate vecină cu inconștiența, trage un șut sănătos stupului de viespi, răsucind monstruos cuțitul în rana omului modern. Da, omul a susținut sus și tare că domnișoarele tatuate ar merge mai bine la sală, pentru că le atârnă una și alta, și au vergeturi și celulită, și că el de aia merge la mare, ca să vadă piele. Multă piele fără defecte. Și ca exemplu își dă propria soție care conform spuselor lui are corp de „ minoră”.

Când iei o pauză de la rațiune, și uiți că milioanele de oameni care te urmăresc își formează o opinie din ceea ce scoți tu pe guriță, practic când simțul responsabilității pentru seamănul tău a luat pauză, calibrezi și lansezi o monstruozitate cu un infantilism apropiat de tembelism, fără să-ți fie clar ca om de „ comunicare” care este rezultatul a ceea ce ai scos pe gură.

În ambele cazuri, căscatul aiurea al gurii pentru furnizarea de sunete și iuțeala degetelor pe tastatură produc costuri. Mari! Pentru soțul soției cu corp de „ minoră” faptul că a vorbit gura în prezența lui absentă o să se vadă în venituri. Cine mai vrea să își asocieze numele cu unul care merge la mare să vadă femei vergeturi free și mai și declară asta în gura mare?

Pentru dezvoltatorul justițiar cu apucături de periferie, iuțeala la mânie și degetele neascultăroare care bat tastatura, costurile se vor traduce în probabil viitoare plângeri pe la parchet. Pentru amenințări.

Dar în ambele cazuri, victimele vor avea câștig de cauză!

Nu-i așa că sună bine zicala aia populară „ unde dai și unde crapă”?

Fatalism curat!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *