Viktor Orban, premierul Ungariei a fost la meciul Sepsi Sfântu Gheorghe – Olimpia Ljubliana

Știrea cu care m-am trezit în această dimineață este următoarea, și vine de la ziare.com.

„ Prezență surpriză la meciul Sepsi Sf. Gheorghe – Olimpia Ljublijana, scor 3-1, din turul II preliminar al Conference League.

Nimeni altul decât premierul Ungariei Viktor Orban s-a aflat în tribunele arenei covăsnene, de unde a încurajat-o pe Sepsi.

„Viktor Orban ne-a felicitat. Nu am am negat niciodată că Guvernul Ungariei ne-a construit stadionul. Tot Guvernul a venit la meci. Ne-au felicitat, ne-au spus că avem o echipă bună.

Nu este anul investițiilor, toată Europa suferă, vedem toți ce se întâmplă, dar măcar să menținem ce am început”, a declarat patronul lui Sepsi, Laszlo Dioszegi , după meci.

Orban a făcut o baie de mulțime la în tribune și a urmărit meciul cu fularul lui Sepsi la gât. Alături de Orban, în tribune s-a aflat și selecționerul Ungariei, italianul Marco Rossi.

La finalul partidei, Viktor Orban a postat un video pe instagram cu mesajul: Amíg élünk s meghalunk (Atâta timp cât trăim și murim)”.

Și după ce am citit știrea, am tras aer adânc în piept și am constatat că sunt ușor mut de uimire și nu găsesc niște explicații plauzibile.

Reluam!

Deci premierul Ungariei, Viktor Orban vine la un meci de fotbal în România. Nefiind în vizită oficială, nu este așteptat de omologul său din guvernul României. El a venit „ pe persoană fizică”  la meciul unei echipe de fotbal care primește fonduri de la Guvernul Ungariei.

În altă ordine de idei dar raportat la subiect am constatat faptul că nici o televiziune din România nu a difuzat meciul respectiv.

Tot raportat la subiect, FCSB aka. Steaua lui Becali și-a luat bătaie de la niște necunoscuți din Georgia și George Becali a anunțat a nu știu câta oară că se lasă de fotbal.

Acum să adun informațiile și să vedem ce iese de aici.

Deci….!

Fotbalul românesc s-a dus pe copcă. Nu intru profund în detalii, dar în principiu am trei mari vinovați. Guvernul care n-a mai investit în sport de nici o culoare, federația care în loc de fotbal se ocupă de jocuri de interese și „ patronetul” necalificat care își imaginează că performanța sportivă seamănă cu performanța unei stâne de oi. Aceste trei entități ne-au băgat fotbalul în mormânt.

Cu toate acestea, și urmărind firul evenimentelor, Ungaria are în ultimii ani o politică foarte inteligentă în ceea ce privește investițiile în afara granițelor ei. Adică bagă bani ( și) în Transilvania, achiziționând conace, teren, imobile, pe care le administrează și le face să arate, atenție, într-un mod civilizat. Adică exact așa cum nu reușim noi să le facem. Tot în cadrul acestei politici, Guvernul Ungar a băgat niște bani ( nu puțini) în echipa de fotbal OSK Sepsi Sf. Gheorghe, construind inclusiv un stadion pentru aceasta.

Acum, urmărind un pic politica din spatele lui Viktor Orban, realizăm faptul că aplică lecțiile învățate de la tătucul lui, nimeni altul decât Putin. Putin, când scade în popularitate, trimite armata la război și zgândăre orgoliul poporului rus, reamintindu-i cât de mare, frumos și luptător e. Și după niște pac-pac, hop, urcă în popularitate. Că dacă întrebi rusul de rând care adoarme la televizor cu creierii murați de votcă despre Europa, va urla ca din gură de șarpe că Occidentul și Europa sunt niște fasciști care încearcă să impună noua ordine mondială în ograda rusească, și că bine face armata rusă că ucide ucraineni. Și Putin exultă realizând că a deviat atenția rusului. Pe bani grei, luați tot de la el, dar i-a deviat-o.

Orban când scade în popularitate, bagă bățul prin gard vecinilor și zgândăre fibra naționalistă a maghiarilor. Care se simt neîncăpuți de actualul teritoriu al Ungariei, și care întotdeauna au avut pe bună dreptate sau nu, pretenții teritoriale prin vecini. Ceea ce este totuși abstract în politica lui Viktor Orban este faptul că atât Ungaria cât și România fac parte din Uniunea Europeană. Lucru aparent neluat în seamă de propaganda lui. Și până nu se va desființa Uniunea Europeană, Transilvania garantat e a României ca stat suveran și independent, conform Constituției. Dar suntem bucuroși că Ungaria investește aici. Și bugetele investite aici nu vor garanta decât o vizibilitate bună pentru Viktor Orban care joacă magistral un joc de imagine, dezlipit fundamental de fondul problemei, investind în afara granițelor propriei țări doar cu scop propagandistic. Și propaganda maghiară va constata o nouă victorie pentru Viktor Orban care va veni în întâmpinarea nevoilor poporului maghiar.

Cu toate acestea, mă încearcă o umbră de tristețe când realizez cât de infantili suntem la nivel de politică de stat, și cât de incapabili la a ne valoriza.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *