Evenimentul de ieri din Piața Sf. Ioan a trecut aproape neobservat

Ieri, duminică 24 iulie a avut loc un eveniment în Piața Sf. Ioan din Brașov. Eveniment ce a fost anunțat destul de târziu. Evenimentul era despre ceva de genul „ se fac 5 luni de când au intrat rușii peste ucraineni, și ucrainenii din Brașov vor să ne mulțumească pentru ajutorul acordat”.

Vedeta evenimentului care trebuiau să facă o baie de mulțime erau Coliban. Și eventual ambasadorul Ucrainei care a fost ieri prin Brașov la invitația lui Coliban.

Să ne înțelegem, eu am toată compasiunea fața de poporul ucrainean. Nu e ușor, repet, UȘOR, să îți părăsești țara cotropită de armata Rusiei. Nu e ușor să ajungi refugiat de război oriunde te-ai refugia.

Asociațiile din Brașov împreună cu municipalitatea au făcut tot ce au putut pentru a ușura refugiaților soarta. Iar asta nu este o treabă ușoară. Mai ales că ucrainenii nu vorbesc nici măcar engleză.

Problema a apărut când Coliban a postat pe contul lui de Facebook imagini de la eveniment. Și text. Nu intru în detaliile textului, dar am văzut din imagini că la eveniment nu s-au înghesuit 200 de persoane. Și acest aspect este unul trist. Trist pentru că am arătat că ne-am cam săturat de război și refugiați. Trist pentru că tot ce a putut să strângă USR-ul și asociațiile ce pun umărul la rezolvarea crize refugiaților, a fost o mână de oameni.

Și mai tristă a fost reacția celor care au comentat negativ la postarea de pe contul lui Allen Coliban. Se simt bine în furia oamenilor scumpirile. Se simt anxietatea și nesiguranța. Se simte campania de imagine a USR Brașov făcută pe spatele refugiaților, și comunicarea bună pe această temă. Care din păcate este pusă în balanță cu incapacitatea administrativă a lui Coliban&Co. Reproșurile îndreptățite sau nu, au legătură cu faptul că oamenii au senzația că se fac mai multe lucruri pentru refugiați și mai puține pentru brașoveni.

Postarea lui Allen Coliban de pe Facebook este aici. Comentariile aș fi vrut să spun că sunt delicioase. Dar nu sunt. Arată măsura la care societatea brașoveană a ajuns.

Dacă aveți timp și răbdare intrați să citiți.

Concluzionez. Faptul că în Brașov există refugiați ucraineni, faptul că primim zilnic știri despre război, faptul că unele prețuri au luat-o razna, toate acestea la un loc inflamează opinia publică, nu înseamnă că trebuie să dăm drumul la râuri de hate gratuit la adresa refugiaților. Faptul că se pare că administrația Coliban e mai preocupată de refugiați decât de brașoveni, sau cel puțin așa se observă din comunicarea defectuoasă a administrației, ei bine, nici asta nu înseamnă că trebuie să dăm drumul la râuri de hate.

Avem nevoie să dovedim că suntem o societate matură, nu niște copii care se înjură pe maidan. Sau cel puțin acestea sunt așteptările de la noi.

Pentru că nu e vorba de „ noi” în opoziție cu „ ei”.

Când o să realizăm că „ ei” suntem de fapt tot „ noi”, atunci o să ajungem la niște concluzii și niște strategii câștigătoare.

Deocamdată, ce constat că vine dinspre Primăria Brașov este un joc macabru al neprofesionalismului, al imposturii și al incapacității de a comunica.

Și asta dă o notă prostă și pentru actuala administrație, dar și pentru noi, cetățenii orașului, în incapacitatea noastră de a cere socoteală în mod organizat și de a pune presiune pe Coliban &Co.

Și încă ceva. Pe mine personal mă doare al naibii de tare că nu suntem în stare de mai mult.

 

Dan VÂJU

#informatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *