Primarul „ Zero” se disculpă – „ Este o lecție inclusiv pentru noi, cei din administrație (…)”

Partea bună – avem creșă nouă. Partea proastă – ne mai trebuie măcar zece

Chestia asta cu creșa construită într-un an și jumătate și branșată la utilități după încă un an și jumătate de la finalizarea construcției este o chestiune tipic românească.

E tipic românească pentru că deși ai resursele, și aici mă refer la oameni și bani, precum și gaze, curent și apă la zece metri în „ buza” proprietății, își bagă necuratul coada și se întâmplă ce s-a întâmplat acum. Adică să dureze branșarea la utilități cât construirea amplasamentului.

Un manager bun, ce să vezi, ar fi prevenit această situație. Pentru că una dintre calitățile unui manager bun este să aibă viziunea unui viitor probabil și incert și să programeze lucrurile din timp pentru ca treaba să meargă unsă.

Raportat la lucrurile care s-au întâmplat și la comunicarea pe Facebook a lui Coliban zis Primarul Zero în legătură cu creșa de pe Str. Apollo, am de făcut câteva comentarii.

Primul e acela că e inadmisibil, repet, inadmisibil să stai cu clădirea terminată și să stai un an și jumătate să te uiți la țeava de gaz și cablul de curent care trec prin „ buza” proprietății. Dacă după ce ai făcut tot ce e omenește posibil, lucrurile nu se mișcă, atunci o pui de un protest, grevă, sabotaj, pichetare, plângeri, dezvăluiri în presă. Pentru că, așa cum spunea cineva, cu ăștia de la gaz, curent, apă nu te pui pentru că sunt stat în stat și să te ferească Dumnezeu să ai treabă cu ei. Treaba se face când vor ei și cum vor ei.

A doilea comentariu e pe marginea postării făcute de Coliban care este o mostră de comunicare și deviere a atenție, precum și de găsire a unor vinovați

Citez – „ Deschiderea ei a trenat nepermis de mult. Aș putea să intru în detaliile care au dus la această întârziere, care țin de furnizorul de gaz, reluarea procedurilor de licitație din cauza faptului că prima firmă declarată câștigătoare nu a realizat lucrarea”.

Comentez – un manager bun se aștepta cel puțin în România ca firma câștigătoare a unei licitații să se scarpine în fund. Ca atare lua contramăsuri pentru rezolvarea rapidă a situației. Dar asta se întâmplă când ai proceduri. Când n-ai proceduri, levitezi în ignoranță și inconștiență, apoi dai vina pe alții.

Citez – „ Este o lecție inclusiv pentru noi, cei din administrație (…)”.

Comentez – aș fi vrut ca această lecție, voi, ăștia de „ administrați” orașul, să o fi învățat înainte de intrarea pe mandat. Dar asta ar fi însemnat să aveți un pic de management performant pe cartea de muncă ca experiență, și o „ decodare” cu o acuratețe mai mare a realității. În altă ordine de idei, cetățenii simpli, știți voi, „ stakeholder-i” exact de lecțiile pe care le luați voi nu au timp. E nasol când progresul unei societăți stă în pixul unuia care în loc să scrie cu el pe hârtia căreia apoi îi dă drumul pe circuit, se scarpină cu el în cap, pentru că i s-a golit creierașul de idei.

Citez – „ Capacitatea creșelor de stat din Brașov a crescut cu 80 de locuri. 80 de familii vor avea posiblitatea ( posibilitatea – nota redacției) să-și aducă micuții aici, la creșa de pe Apollo (…)”

Comentez – Foarte bine. Puțin dar proiectul nu îți aparține așa că…foarte bine până aici. Foarte bine că din buget se fac niște plăți către părinții copiilor care n-au locuri prin creșe. Dar mai e mult până departe. Foarte mult.

Citez – „ În acest moment avem încă patru alte creșe în diverse faze de pregătire și trei noi grădinițe, pe care vom avea grijă să le inaugurăm în cel mai scurt timp posibil!”

Comentez – dacă administrația Coliban&Co se mișcă la fel de bine și nu reglează doza de „ talent”, copii care acum ar trebui să meargă la creșă vor constata că creșele sunt gata când vor cunoaște taine scrierii și ale citirii. Adică peste trei, patru ani. Și vor fi inaugurate de Pătrașcu, sau de Rusu, sau de cine va mai fi primar atunci.

Citez – „ În Brașov oferta în creșele de stat este mult depășită de cerere, iar acest lucru nu doar că este pe agenda administrației noastre, este o prioritate și facem ceva pentru a schimba acestă ( această – nota redacției) stare de fapt”.

Comentariu – sunt convins că nu aveți somn noaptea și bântuiți cu îngrijorare pe șantierele orașului. Asta între două concedii și trei delegații.

Vreți soluții? Ele există și se pot aplica în câteva luni. Cu o rată foarte mare de succes la implementare. Asta dacă mințile ar fi limpezi ( cele din administrație) și ar exista chef de lucru, nu de concedii.

Deocamdată stăm prost cu coordonarea și extrem de prost cu livrabilele.

Hai pa și pu și să nu aveți nevoie de creșă sau grădiniță.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *