Lecția măririi și decăderii USR-ului la Brașov cel mai bine a înțeles-o …PSD-ul

Mă uitam ieri seară, ambetat de căldura sufocantă și eminamente insuportabilă a finalului de iulie, ușor tâmp și cu oarecum surprins, la fostul viceprimar al Brașovului, aproape ilustrul anonim Mihai Costel cum strânge mânuța „ salvatoare” a senatorului Dunca, președintele organizației județene a PSD. Și din altă poză, actualul primar al Făgărașului, Sucaciu, zâmbea și el strângând aceeași mână.

Și am oftat! Realist și fără patos.

Am oftat pentru că cei de la PSD au realizat acum ceea ce spuneam că vor face partidele dacă sunt inteligente imediat după lecția administrată de USR la alegerile locale la Brașov.

Adică și-au făcut upgrade, împrumutând însuși fundamentul promovării politice a USR-ului. Adică comunicarea deșteaptă, marketingul/propaganda pe paliere sociale și figurile noi și zâmbitoare.

Că Mihai Costel a aterizat în PSD după ce s-a plimbat prin toată „ dreapta”, legând și dezlegând prietenii cu Traian Băsescu sau Adrian Veștea, am văzut și comentat. Că din postura de viceprimar al Brașovului a stat la umbra lui George Scripcaru care i-a gâtuit devenirea politică, ei bine, și despre asta am vorbit. Că n-a făcut mai nimic la alegerile din 2020, asta s-a văzut și în dispariția rapidă de pe scena politicii locale.

Realist vorbind, Mihai Costel este un traseist politic. Un traseist care nu prea are tinichele de coadă, și care este chemat cu arme și muniții în tabăra PSD.

Un PSD-ul care are șanse reale să câștige primăria Brașov în 2024. Și cu ajutorul lui Mihai Costel.

Din punctul meu de vedere, făcând o simplă analiză, fără să intru în detalii, pot să spun următorul lucru. La Brașov se va schimba foaia!

La nivel național PSD-ul conduce în toate sondajele de opinie indiferent de cine este comandat. Cu un scor de 38 – 40 %.

Coaliția de guvernare PNL – PSD este setată să țină guvernarea până în 2028. Așa au promis occidentului, că vor pune în aplicare acest plan. Și oricum intervenția AUR sau USR la guvernare vor arunca planul direct în haos, PSD și PNL fiind obligați să se înțeleagă. Și da, e o cununie cu scrâșnit din dinți și mult compromis. Dar e singura alianță viabilă chiar dacă ideologic n-au nici „ o gară”.

La Brașov, PSD-ul a strâns rândurile și a plecat la „ luptă” înaintea PNL-ului care încă se organizează și caută resurse fiind împiedicat și de „ înțelegerea” cu USR-ul la nivel județean.

USR-ul și AUR efectiv nu mai contează în jocul politic local, ambele partide fiind măcinate intens. USR-ul pentru incapacitățile de tot felul și greșelile administrative și politice de grupa mică, AUR pentru că în afară de discurs demagogic, nu are cadre suficiente și suficient de bine pregătite pentru a face un simplu act administrativ. Cu alte cuvinte, dacă din USR a rămas doar o marotă trăncănitoare și obosită călare pe o trotinetă cu bateria varză, și cu etichetă progresistă în frunte, din AUR va rămâne doar o aromă de naționalism prost înțeles, și un lătrat metafizic în limba dacă.

PSD-ul la Brașov va face un scor atât de bun profitând de letargia administrativă a lui Coliban și lipsa de reacție a PNL-ului, încât efectiv conducerea partidului va fi decorată. Și pentru asta nu trebuie decât să scoată la înaintare un candidat care să exploateze erorile de software ale lui Coliban&Co., grupare ce furnizează zilnic muniție adversarilor politici, și să exploateze politicile mici și bicisnice ale lui Scripcaru care a „ dezvoltat” Brașovul de la stadiu de municipiu, la stadiu de comună ceva mai răsărită. Demonizarea dreptei care a „ dezvoltat” Brașovul de a ajuns pe același palier cu Târgoviște, Oltenița și Caracal este suficientă ca după mai bine de treizeci de ani să avem primar din partea PSD cu o felie consistentă din Consiliul Local.

Și chiar dacă Brașovul dintotdeauna a fost „ de dreapta”, nerealizările dreptei vor fi penalizate grav de tot în 2024.

Și ăsta, consider eu, este un lucru extrem de bun!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *