La Brașov se ascute lupta politică! Coliban „ a pățit” figura Ghișe

A ieșit Coliban fiert bine ieri seară pe Facebook într-un live în care mai avea puțin și plângea.

Pentru că din ultima ședință de consiliu local a ieșit șifonat bine de tot.

#primarulZERO, împreună cu restul partidului are nevoie să înțeleagă și să internalizeze niște aspecte ce țin de viața politică.

În primul rând politica nu este activism. A face politică înseamnă că uneori trebuie să „ pici” la învoială cu adversarul politic. Asta cu scopul de a face bine cetățeanului în numele progresului și bunăstării generale. Și activitatea aceasta poartă numele de compromis. Compromis politic. Pui pe masă „ bucata” ta de viziune, vine și adversarul politic cu „ bucata” lui de viziune, unul mai ia, unul mai lasă, scopul fiind ca ceea ce se produce în urma negocierilor politice să dețină niște calități pozitive din punct de vedere social.

Ori, în activism nu ți seama de voința adversarul politic, pentru că în activism nu te-a votat nimeni să ieși în stradă să urli la pereți și să te lupți cu jandarmii. În activism faci asta pentru că așa simți sau pentru că, și asta în situații mai grave, ai fost prostit și manipulat sau ai fost plătit. Și, în general, activismul vine ca o contrapondere la derapajele politicului. Sau mai pe înțelesul progresiștilor școliți pe afară sau pe la corporație, în politică trebuie să ai o atitudine proactivă, să înțelegi nevoia socială și să descoperi agenda publică pentru a veni cu proiecte ce îmbunătățesc traiul de zi cu zi al cetățeanului, iar în activism atitudinea este reactivă, în sensul că reacționezi la ceea ce consideri că ar fi un derapaj al politicului în contra interesului general. Așa că îndemnul la „ hai să-i taguim pe consilierii opoziției” care acum e majoritate și să le cerem socoteală este doar o strategie penibilă care ascunde politica pumnului în gură, atât de dragă USR-iștilor.

În al doilea rând, dragă Allen, să nu te aștepți la feedback pozitiv din moment ce tu, ieri, în loc să participi la evenimentul absolvenților Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă o ardeai prin Postăvarul cu bicicleta, testând pistele de downhill. Asta denotă un obraz atât de gros, și un dezinteres atât de mare în legătură cu realitatea, încât nu mă mir că nu mai ai nici un fel de credibilitate.

Ca să fiu mai clar în expunere și ca să te lămurești în legătură cu accesul la realitatea socială, prin zonă se cam cotonogesc ucrainenii cu rușii, lucru care nu îți este străin având în vedere că pe ucrainenii refugiați i-ai luat pe „ buletin”. Fapt lăudabil! Dar când ai la tine în oraș un eveniment ce are legătură cu armata, NATO, promoție de ofițeri, defilare militară, la care adăugăm starea de anxietate care persistă printre cetățeni în legătură cu războiul, inflația, prețurile la majoritatea bunurilor, și tu o arzi călare pe bicicletă ignorând total dramul de coeziune socială pe care un ales este obligat să îl arate, să nu te aștepți la ceva bun. Încrederea în tine, care estimez eu, este sub jumătate după doi anișori de mandat chinuit și presărat cu toate belelele posibile și imposibile, merge la vale cu viteza luminii. Repet, ieri locul tău era să stai smirnă cu mânuța la inimă și cu diagonala tricoloră pe tine la evenimentul Academiei, și nu hăulind vitejește bicicleta prin Postăvarul.

În al treilea rând vorbim despre management administrativ. #primarulZERO mai are de învățat atât de mult despre cum și când se face acest tip de management, încât o să-l apuce sfânta pensie fără să deslușească tainele acestei îndeletniciri. Și dau un singur exemplu. La ședințele Consiliului Județean Brașov, treburile merg ca pe roate pentru că problemele, proiectele și situațiile sunt discutate în comisii. Discutate intens și bine astfel încât în plenul ședințelor treaba merge „ unsă”.

La Consiliul Local Brașov, nu știu cum mama mă-sii se întâmplă ca fiecare ședință să fie numai în clinciuri și faulturi. Fie nu discutați între voi în comisii, fie documentele ce apar la ședințele consiliului local nu sunt aceleași cu cele care pleacă de la comisii. Pentru că nu este prima dată în mandatul tău când hotărâri ale legislativului local „ pică” la vot, după care „ opoziția” se plânge că proiectele plecate ok din comisii ajung viciate și amendate în plen, la mare prosteală și combinație, și „ puterea” se plânge că PNL-ul lui Rusu și PSD-ul au interese abstracte și obscure în contra intereselor cetățeanului.

De fiecare dată când sap pe urmele unei astfel de hotărâri care nu trece votul plenului constat că viciul vine dinspre USR, pentru că proiectele suferă între comisie și plen un soi de „ tras și împins”, sau apar de nicăieri fără informarea prealabilă și în termenele legale.

Cu alte cuvinte, cam tot ce pleacă ca inițiativă legislativă dinspre actuala administrație se pare că conține „ capcane” și „ șiretlicuri” cu scopul de a induce în eroare forul legislativ.

Managementul administrativ are nevoie să fie limpede și neviciat. Dar asta necesită tărie de caracter și capacitate de a face compromisuri. Adică necesită un set de abilități sociale la care #primarulZERO e un pic #exmatriculat.

Ori din moment ce înlocuiești o atitudine sănătoasă, proactivă cu una pasiv-agresivă, preferând un joc de „ alba-neagra” sau de „ întors portofelul” și adversarul politic realizează că se află adeseori pe teren minat și plin de capcane, va considera că este permanent pe teren minat indiferent de temele în discuție.

Și asta poartă un nume simplu. Autoconservare aka. instinct de supraviețuire.

Concluzie – figura Ghișe având în vedere datele actuale este pur și simplu un mecanism normal al opoziției. Care se va perpetua pentru că mai avem doi ani până la următoarele alegeri.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

One thought on “La Brașov se ascute lupta politică! Coliban „ a pățit” figura Ghișe

  1. Aștept cu nerăbdare ca procurorii DNA sa înceapă cercetările penale. In afara de dosarele făcute publice mai exista unul in care dl primar este acuzat de constituire de grup infracțional organizat. Sunt acuzați primarul, viceprimarul Boghiu, Radu Dascalu, Simona Panaite – Sefa echipei de Audit intern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *