S-a dus și Gorby! Săracu’!

Pot spune cu mâna pe inimă că a fost singurul rus pe care l-am apreciat. Și îmi amintesc de la telejurnalele epocii ceaușiste cum acesta avea niște mișcări de felină în comparație cu boșorogii bolșevici nenorociți de icre negre și vodcă care compuneau conducerea URSS. Și îmi mai amintesc cum Europa Liberă avea cuvinte de laudă la adresa lui. Era viu în comparație cu ceea ce ne servise URSS până atunci. Niște anchilozați pe ultima sută de metri ai vieții. Și mai era și pus pe treabă, înțelegând și acționând asupra punctelor nevralgice. A apărut exact în momentul în care URSS a intrat în declin internațional din cauza colapsului economic, imediat după ce blugii, guma de mestecat și muzica rock au demonstrat că sunt mai tari decât revoluția comunistă. Pentru că omenirea trecuse foarte aproape de fantoma comunismului, singurele țări neinfestate rămânând USA, Marea Britanie, Germania Federală și Australia.

URSS fusese la un milimetru să pătrundă masiv ideologic și acolo și să schimbe istoria pentru totdeauna.

Gorbaciov a demonstrat faptul că a fost înaintea vremurilor lui, și că a fost singurul cap luminat care a vrut să reformeze societatea sovietică, să înscrie monstruozitatea de la răsărit pe orbita bunăstării și progresului. El intuise faptul că URSS se ducea naibii și că comunismul aplicat în viziunea aparatului de la Kremlin era mort și îngropat lângă mumia lui Lenin. Imperiul comunist avea să sucombeze sub ochii lui, împins de la spate de către Gorbaciov care a folosit perestroika și glasnost-ul pentru da un brânci societății sovietice. Care a crăpat, nefiind obișnuită să își exprime coerent părerea sau să facă ceva neghidată.

Gorby nu a fost perfect dar a avut intuiția de a alege răul cel mai mic din toate relele posibile care puteau să apară.

Cred că a fost omul care a închis drumul deschis de Lenin prin Revoluția Bolșevică. Și care a bătut ultimul cui în sicriul comunismului, demonstrând faptul că este o utopie.

Și a mai arătat faptul că vremurile marilor imperii, a zonelor nefaste de influență s-a închis. Cu toate că acum s-a trezit Putin să-l contrazică.

Gorbaciov va rămâne în istoria universală ca omul care a vrut să demonstreze că societatea sovietică se poate transforma într-o societate cât de cât normală la cap și că poate ține pasul pe scara evolutivă. Doar a vrut, pentru că reacțiile ulterioare i-au arătat că a greșit în idealismul lui de a deschide blocul sovietic dar și de a-l ține închegat.

Do svidaniya Gorby!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *