Luni începe FOV-ul. Vai de steaua noastră!

Deci, da, de luni începe FOV-ul. Un fel de Cerbul de Aur combinat cu UNTOLD pentru hipsterimea bulevardieră care se scarpină de socialism în nas de pe trotinete.

Spre deosebire de anul trecut când a văzut ce dezastru a făcut în centrul istoric al Brașovului, anul acesta va fi închisă câteva zile doar o parte din B-dul Eroilor, bucata între Magazinul Star și Modarom. Ca să haștagească câțiva kilometri în plus orice șofer care vine pe Dobrogeanu Gherea. Asta așa, în spirit de eco-bio friendly, un fel de bun venit în viitorul de aur proiectat de ecologiști.

Un alt lucru interesant este prezența unor „ nume grele” din „ industrie”, care vor veni să măcănească de pe scena Teatrului Dramatic despre cât de nenorociți suntem și cum poluăm noi cu plastic, gaze de la centralele termice de apartament și motoarele termice de la junghiurile noastre de acum 15 ani. Bine, să nu ne imaginăm că „ numele grele” vin pe „ de-a moaca” pentru că nu mai pot din dragoste de Coliban și Nico. Bănuiesc că facturile sunt consistente, că lăutari să cânte pe burta goală n-am prea văzut. Și asta în orașul în care pute a gunoaie și rahat, și gunoaiele sunt ridicate cu întârziere din cartiere.

Mi-a mai plăcut, răsfoind programul, și – “SDG Health Hub Brașov” – un proiect de promovare a obiectivelor de dezvoltare durabilă (Sustainable Development Goals) definite de Națiunile Unite, menit să ajute Brașovul să devină un centru medical global pentru viitor, care să atragă investiții, să sprijine cercetarea și dezvoltarea durabilă în domeniul medical”. Așa de tare mi-a plăcut că mi-a amintit că avem spital regional pe hârtie de pe vremea lui Scripcaru. Și nici Coliban nu a pus vreo cărămidă la fundația spitalului. O să avem spital regional când o să fie inventat un dispozitiv care îți va da diagnosticul și tratamentul fără ca tu să ai habar că ai fost bolnav, și care în cazurile grave îți va face el și analize, și interpretarea analizelor și programare la tratament. Dar noi o ardem hipsterește cu programe de viitoare investiții în sănătate. Bla-bla-bla pe bani de la buget.

Altă hipstereală de te ia cu friguri este, citez „ o prezentare despre „Social prescribing“ (prescripția socială), un concept care nu există în sistemul de sănătate din România și care se referă la posibilitatea ca medicul curant să prescrie pacientului schimbări de natură socială, în locul recomandărilor farmacologice sau clinice, pentru îmbunătățirea stării de sănătate”. Pe asta nu prea știu de unde să o apuc că alunecă din mână. Dar, băi băieți și fetițe, noi pe aici avem niște probleme fundamentale destul de grave. Salarii mici, alcoolism, neveste bătute, grobianism, lipsă cronică de educație de orice fel, prosteală cu găleata. Și lista poate continua încă jumătate de pagină. Vine USR-ul lui Coliban și propune „  ca medicul curant să prescrie pacientului schimbări de natură socială”. Și să te duci unde? Cu vaca pe câmp? La țară, frumos, hipsterește, cu buda în fundul curții, să te apuci de crescut găini și de cioplit pentru că tu ești cam „ burn-out” pentru că societatea ți-a vândut iluzii nerealiste și tu ai pus botul și te-ai „ prăjit” la corporație? Sau să nu mai mergi la club ci în parc ( care parc) unde să te întâlnești cu haștagiști-progresiști care îți vor explica cum stă treaba cu dezvoltarea personală, empatia, NLP-ul și CBD-ul?

Oameni buni, mai e mult până departe. Și unii, care mai nou au și bugete pe mână, ard etape fără să aibă simțul realității. Vin cu soluții care se pot aplica în alte societăți, un pic mai înaintate decât societatea noastră care arde etape și se miră că cremwursti nu mai au carne și că lăcustele sunt bune de mâncare.

Părerea mea este că noi îi lăsăm pe „ ăștia” de la USR, care au cam izbit cu mucii în fasole cam peste tot pe unde au ajuns, să frece bugetele. Și problemele rămân. Gunoaie neridicate la timp avem? Avem. Exact ca pe vremea lui Scripcaru. Pute? Pute de te îndoaie. La fel ca pe vremea lui Scripcaru. Se construiește haotic? Exact…ca pe vremea lui Scripcaru. Stadion, polivalentă, spital? În același stadiu în care le-am lăsat acum doi ani.

Constată cineva o îmbunătățire a nivelului de trai prin Brașov din cauza proaspetei administrații locale care a prins iz de mucegai? A, da, era să uit, au mai apărut câteva semafoare. În rest minciunele, prosteli, FOV-uri și hipstereală cu tupeu. Ne-au dat la genunchi și acum râd de noi pe banii noștri.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

One thought on “Luni începe FOV-ul. Vai de steaua noastră!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *