Oktoberfest 2022 – Atmosferă incendiară la concertul lui Dan Ciotoi și al formației Generic ( FOTO & VIDEO)

Formația de muzică Generic s-a lansat în anul 1987. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. În legătură cu Generic îmi amintesc următorul lucru. Care m-a chinuit efectiv până în 1991.

La vremea respectivă locuiam în „ Steagu Roșu” într-un bloc comunist. Pe la ora 16 se întorceau de la serviciu vecinii mei dedesubt și se puneau pe băut și ascultat la maxim Generic și Azur la un magnetofon Majak. Rusesc. Și, din câte îmi amintesc, aveau o singură bandă care dura aproximativ o oră pe o parte. Și pe o parte aveau Generic, pe cealaltă parte Azur. Și până la ora 22, până respectivii vecini se torpilau bine, Majak-ul urla din toți bojocii.

Ajunsesem să cunosc pe de rost toate versurile melodiilor.

N-am fost și nu voi fi niciodată fan al formației Generic sau Azur. Dar recunosc efectul lor cultural ( atenție vorbim de cultură și nu de o subcultură). Pentru că aceste două formații de muzică, împreună cu alte câteva, au introdus în istoria culturii din România, un curent pe care l-aș denumi al muzicii cartierelor muncitorești, al maidanelor, care a înlocuit șlagărele comuniste, muzica populară sau muzica mahalalelor, și care a câștigat efectiv milioane de fani. Nu e nici muzică ușoară, nici cultă, nici lăutărească, nici populară, și un melanj între niște ritmuri de influență orientală, și texte simple, dar extrem de explicite, ușor de memorat și de fredonat.

Ceea ce atunci era considerată subcultură, și era tolerată de regimul comunist, acum scrie o pagină în istoria culturii din România.

Acest gen muzical a fost antemergătorul manelelor.

Ieri seară am fost la Oktoberfest și printre beri, mici, cârnați, covrigi, m-am trezit pe scenă cu Dan Ciotoi și formația Generic.

Incendiar! Dacă îmi povestea cineva ceea ce am văzut cu ochii mei, nu credeam. Efectiv, cortul de Oktoberfest era neîncăpător pentru probabil câteva mii de oameni care cântau și dansau pe ritmurile formației Generic. Și erau tot felul de oameni, de la milionari cunoscuți, la directori de companii, medici și profesori ( o da !), până la oameni simpli. De la tineri care nu erau născuți când cartierele înfrigurate și înfometate fredonau „ Se mărită Mona” și „ Lanțul de iubire”, până la cei pe care fenomenul i-a prins în floarea vârstei.

Incredibil! Nu mi-am putut imagina, și consider că sunt un bun decodor al realității, că formația Generic, după 35 de ani va face un așa spectacol.

Las filmulețele să vorbească de la sine.

Felicit organizatorii pentru această seară incendiară. Pentru câteva ore, cei prezenți și-au amintit de faptul că există și altceva în afară de pandemie, război și prețul gazului.

Și mi-a mai plăcut un moment. Dan Ciotoi a coborât de pe scenă, și un domn, torpilat vizibil, dădea dedicații pe melodia „ Fratele meu”. Per total, sub ochii mei ca martor al momentului, nu mai puțin de 15 mii de lei în bancnote de 500 de lei. Și în timp ce o domnul respectiv dădea dedicațiile, Dan Ciotoi zicea la microfon că a primit, citez „ …mai mult decât de la berărire…” ( organizatorul Oktoberfest – nota redacției) și „…mai mult decât de la primărie…” ( Primăria Brașov nu a sponsorizat evenimentul).

Priceless!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *