Am scăpat și de FOV 2022

În primul și primul rând se impune să aflăm răspunsul la următoarea întrebare – avem nevoie de Forumul Orașelor Verzi?

Răspunsul este unul singur. Și e da. Avem nevoie. Avem nevoie pentru că trebuie să conștientizăm faptul că am ajuns ca specie într-un punct de dezvoltare industrială în care noi, oamenii, am ajuns să lucrăm împotriva noastră. Prin exploatarea sălbatică a resurselor și prin poluare. Trăim mai bine și mai mult, dar calitatea vieții are un cost pe care nu sunt sigur că vrem să-l plătim. Și dacă între epoca vânătorilor-culegătorilor și agricultorilor există o diferență de concept în sensul că vânătorii-culegători se înmulțeau mai greu pentru că accesul la resurse era mai dificil, dar hrana era de cea mai bună calitate, iar agricultorii se înmulțeau mai facil, dar hrana era de calitate mult inferioară, între agricultorul de acum și omul industrial diferența este mult mai mare. Pentru că omul industrial, omul modern lasă în urma lui deșeuri. Ceea ce vânătorul-culegător sau agricultorul arhaic nu făceau.

Și ușor, ușor, planeta va fi înghițită de deșeuri. Și de poluare!

Cam despre asta a fost vorba la FOV. Cum anticipăm și rezolvăm problemele actuale, dar și pe cele viitoare.

Din punctul acesta de vedere e ok. E nevoie ca oamenii care se ocupă cu asta să se întâlnească și să împărtășească idei, pe care să le prezinte public. Și din care să izvorască o conduită fresh care să pună amprenta asupra cotidianului și asupra calității vieții.

Până aici ok, dar pe lângă lucrările respective, ce altceva a mai avut loc.

Păi o serie de pupături în cWr marca USRPLUS cum greu mi-a fost dat să văd. #rezist + #TFL + #hipsterimea era adunată în păr și dispusă în cerc, și fiecare pupa cu foc cWr-ul din fața lui.

Mai mult decât atât, din mințile luminate care s-au strâns acolo ( oricât de cârcotaș aș vrea să fiu, acolo s-au stâns niște creiere), a plecat ideea cu HUB-ul de dezvoltare sustenabilă în domeniul sănătății. Stai să-l cităm pe cel mai „ iubit” fiu al Brașovului – „ Dintre toate oraşele lumii, Naţiunile Unite, prin organismele sale, au ales Braşovul să fie centrul, să fie punctul în care să realizăm acest prim hub de dezvoltare sustenabilă prin sănătate. Asta înseamnă să aducem la Braşov investitori şi să existe fonduri de investiţii în zona sănătăţii, care să susţină dezvoltarea şi să creeze un microclimat de business, în primul rând, dar şi de sănătate, care să susţină atât sistemul public, cât şi noile tendinţe – cele care urmăresc prevenţia, cele care urmăresc adaptarea tehnologiei în scopul prevenţiei”.

Aha. Nu știu pe ce criteriu a fost ales Brașovul care, atenție, nici măcar un Spital Regional nu are. Decât pe hârtie, scos la defilare în campaniile electorale. Se mai vehiculează și suma. Un miliard de euro. Adică bugetul UATM Brașov pe vreo trei ani. Probabil așa s-au înțeles la Davos unde se vehiculează că ar fi fost Coliban.

Eu cred cu toată sinceritatea că vorbește din nou gura fără Coliban. În delirul lui obișnuit, vede investiții, fabrici și uzine, căi verzi, tramvaie, bicicliști fericiți, păduri urbane etc. și un miliard de euro investiți la Brașov.

Dar asta nu e tot. A mai blocat pentru câteava zile și tronsonul de Bulevardul Eroilor dintre Magazinul Star și Modarom. Ca să se frece hipsterimea progresistă pe burtă și să le arate șoferilor degetul. Știți voi care.

Și pentru că s-a nimerit duminică, în 11 septembrie să fie și ultima zi de Oktoberfest, și ultima zi de hipstereală pe asfalt, și eveniment în Piața Unirii, și gratis pe mijloacele de transport, și un marș al bicicliștilor veniți muncitorește din cartiere ca la revoluția din 89, s-a blocat cu totul partea centrală a orașului. Ca să fie bine, să nu fie rău!

Colibăneala caracteristică!

Eu o să-l cred pe Coliban când o să-l văd că vine zilnic cu autobuzul sau bicicleta la primărie. Și când o să desființeze parcarea din jurul primăriei. Și o să-l facă spațiu urban.

Până atunci tot ce scoate pe gură e maca-maca și bla-bla.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *