Luptă crâncenă în Coaliție pe salariul minim și pensiile românilor

Știrile de ultimă oră ne arată faptul că la nivel de coaliție ( mișto cuvânt coaliție ăsta) s-a ajuns într-un oarecare impas.

PSD-ul vrea să ridice nivelul salariului minim și al pensiilor. Pentru salariu minim ia o directivă a Uniunii Europene care spune că trebuie să fie neapărat 50% din salariul mediu pe economie. Pensiile trebuie să crească și ele neapărat cu 10%.

PNL-ul o cam dă în bărci pentru că îl năucește perspectiva asta și îi cam dă socotelile peste cap. Marele Mut de la Cotroceni îi cere primului ministru o proiecție bugetară înainte de a vedea ce și cum cu pensiile. Asta doar așa, din încheietură, ca să nu pară că a fost prins pe picior greșit. De fapt ar trebui să fie invers, stabilești politicile publice, după care faci proiecții bugetare.

Populația trăiește un soi de disperare continuă. Nimeni, nimic și hop aterizează boleșnița în 2020. Chin, jale, morți, răniți, urlete suveraniste. Trece boleșnița și vine Putin călare pe rachete ca să siluiască Ucraina. Chin, jale, morți, răniți, urlete putiniste. Se obișnuiește poporul cu omorul din Ucraina, hop, isterie cu facturi. Curentul și gazul. Și combustibilii, dar cu aia s-a cam dus hype-ul și a ajuns benzina la prețul dinainte de agresiunea Rusiei.

Și peste astea, inflație. Guvernul se laudă cu un 15% YTD ( adică din octombrie 2021 în septembrie 2022), faptic sunt vreo 30%.

„ S-a scumpit toate!”. Salariile și pensiile au rămas pe loc. Pentru că așa este în fenomenul inflaționist. Prețurile cresc astăzi, veniturile peste 6 luni, un an.

Acum, fundamental se bat două idei în totală contradicție în ceea ce vrea și vede PNL-ul și PSD-ul în economia românească. Dacă ar fi după PNL, n-ar mări salariul minim cu toată decizia Comisiei Europene. Doar la bugetari ar mări salariile. Ca să fie liniște la palat. La ăia de muncesc în economia adevărată, eventual să le mai pună ceva impozite că e frig afară și bate vântul prin buget. În viziunea lor, puțini trebuie să câștige mult, și mulți să câștige puțin.

Dacă ar fi după PSD, de mâine ar crește pensiile și salariul minim. Ceea ce ar duce la inflație. Că dacă ai bani, cumperi. Și când cumperi, cumperi produse din import. Și dezechilibrezi balanța comercială și plânge Isărescu că nu mai poate ține euro în lesă, și crește inflația.

PNL ar zice că nu că nu sunt bani sau că economia nu „ ține”, dar se fac de cacao. PSD-ul i-a mirosit și le pune zgarda la gât.

Pe margine, cățeii de la USR și AUR latră la lună, doar, doar se uită cineva la ei.

Cert e că deși Coaliția seamănă mai mult cu un ring de box unde PNL și PSD își ard pumni în timpul meciului și se țin în brațe și se alintă în timpul pauzelor, în fundal economia României crește. Pare ciudat dacă ne uităm în jur, dar dacă ne uităm pe cifrele de la statistică, stăm mai bine decât mulți alții.

Și am mai observat câteva chestiuni. De data asta despre viața politică.

PNL e pe buza gropii. Și nu pentru că nu-i iubește nimeni și au căzut în depresie, ci pentru că în interior își dau la giolae de rămân fără aer. Cu alte cuvinte, se cam duce naibii căruța la PNL. Cu un Iohannis absent, plictisit, sictirit, supărat varză că a se termină mandatul și a avut „ ghi-ni-on”, cu un Ciucă care salvează aparențele destul de bine, el fiind de fapt în crăci, cu mai multe facțiuni invizibile ochiului neavizat care se caută de beregată, cu un activ de partid care nu reușește să se upgradeze, PNL-ul a luat-o ușor la vale. Și electoratul vede și simte asta. Ei nu reușesc la nivel de percepție publică să înscrie puncte.

În schimb, PSD-ul e pe val. Spre deosebire de PNL acolo s-a cam făcut upgrade. Și culmea, au copiat direct dușmanul direct, adică pe USR. După aventura nefastă Dragnea, s-au contractat ușor, s-au scuturat de mizerie, au adus în Biroul Politic creierele din partid și au zis că asta e direcția. Dacă vrem să luăm guvernarea și președinția în 2024, pe aici e direcția. Și direcția lor e al naibii de bună. În ciuda faptului că la finalul interviului Recorder, Ciolacu explica ca vai de lume de ce plătește PSD-ul bani la presă. Explicația părea puerilă și aiuritoare, dar culmea e că omul avea dreptate dar se exprima greoi. Numai cei implicați în „ fenomen” au înțeles ce se chinuia Ciolacu să transmită. Traducerea o să o fac eu cu altă ocazie.

Sper să avem o iarnă blândă.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *