A început campania electorală…??? Astăzi despre PSD Brașov

Preambul – am stat în jur de trei zile în cumpănă. Să public sau să nu public acest articol. Ei bine, cu riscul de a mă umple de hate, public acest articol.

Dacă la ultimele alegeri USR-ul a „ rupt” norma și ne-am trezit cu 12 consilieri locali ( bine, au rupt norma absolut degeaba, semnele de incompetență administrativă și management de tarabă sunt vizibile din avion), iar PNL-ul a scos 11 consilieri ( unul dintre el fiind demisionarul Scripcaru), PSD-ul a scos doar 4 consilieri locali. Și aici se închide lista partidelor care au intrat în Consiliul Local Brașov.

Anul 2020 a fost anul în care s-a văzut campania de imagine îndreptată împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea, mai ales că mai ieșea și Iohannis și mai behăia un „ peeeseeedeee”. Și cum de ceea ce îți e frică, exact de aia nu scapi, adică de pușcăriuță, Dragnea, după ce a pus partidul în „ cap”, s-a dus un pic pe la „ studii”. Sunt convins că și partidul la un moment dat își dorea să-l vadă fumând liniștit de după gratii.

Dar PSD și-a văzut de treabă, a învățat din greșeli, a învățat de la adversari, a înțeles într-un final că nu mai ține cu trufia și cu „ facem noi ce vrem”, și că este cazul să funcționeze acolo unde îi e locul, pe stânga eșichierului politic. Adică să asculte cetățenii și să propună măsuri sociale reale. Cu alte cuvinte, a fost nevoit să meargă la originile ideologice și să reînvețe cum se face politică. Și a mai înțeles că misiunea lor se află exact pe axa politicilor UE și NATO. Lucru pe care acum nu se sfiește să-l spună de fiecare dată când e întrebat.

A avut exact doi ani să înțeleagă,să analizeze, să planifice și să repornească. S-a uitat în stânga și în dreapta, a văzut ce anume funcționează la ceilalți, și a adoptat discursul, ideile și comportamentele pozitive ale celorlalți.

Trăiesc cu senzația că acum, PSD-ul strânge la vârful partidului cele mai capabile creiere din politica românească. Sau poate companiile de consultanță cunt cele mai bune. Asta nu vom afla niciodată.  Și deși madam Firea a cărei stea apune, sau alte personaje de tristă amintire încă mai fac încălzirea la ore de maximă audiență pe la canalele de știri, cunt convins că vor dispare într-un proces natural de autocurățare.

Repornirea partidului are în planificare și împrospătarea clasei politice, care acum, cel puțin declarativ, are de-a face cu pornirile valențelor adevărate de social-democrație, de patriotism, românism și alte chestii pozitive care se încheie în -sm.

Sună a propagandă electorală? Vă asigur că nu e. Sunt doar observații pertinente și ore de analiză a textelor din declarațiile lor politice.

Și ar mai fi ceva. În ultimii doi ani am observat că PSD nu a făcut nici măcar un singur pas mare greșit. Au mai dat erori, dar nu în lucrurile esențiale. Și chestiunea asta m-a pus pe gânduri.

La Brașov, pe fondul crizei provocate de Allen Coliban și gașca de viitoare tristă amintire USR, PSD-ul l-a ridicat la luptă pe președintele PSD al organizației municipale, Lucian Pătrașcu. Și partidul s-a aliniat în spatele lui și îl sprijină în ceea ce numesc eu „ campanie electorală perpetuă”. Adică ești în opoziție, foarte bine, sari pe cel de la putere și îi evidențiezi toate lacunele, toate scăpările și toate combinațiile. Din toate pozițiile.

Și spre surprinderea mea este singurul politician vocal care cu perseverență ( dacă nu mă credeți, intrați pe profilul lui de Facebook), iese aproape zilnic pe rețelele de socializare, presă, TV cu câte un subiect. Fie are propuneri de îmbunătățire administrativă, fie îi cere demisia lui Coliban pentru erorile aproape zilnice pe care administrația USR le livrează cu larghețe ( și asta pe chestiuni concrete, nu pe „ bombe” de presă). Și nu trebuie să inventeze nimic, lucrează cu materialul clientului.

PSD-ul pe plan local a înțeles încotro „ bate vântul”! Și dacă menține linia strategică pe care a plecat, nu știu ce îl va putea opri.

Dar dacă fac o analiză a candidaților pe care i-ar propune celelalte partide, realizez că Pătrașcu dacă ar candida, ar avea șanse destul de mari. Și cei de la PSD știu asta, pentru că și-au făcut cu siguranță calculcule și strategii.

Spun șanse destul de mari pentru că s-ar putea să-l aibe adversar pe Adrian Veștea. Și atunci socotelile se schimbă.

La nivel județean, PSD-ul deține primăriile din câteva orașe cheie. Făgăraș, Zărnești, Săcele și Codlea. În comparație, PNL deține Predeal, Ghimbav și Râșnov. Iar USR deține Brașov și Victoria.

PNL-istul Adrian Veștea „ face legea” la județ, controlând foarte bine balanța decizională având 17 consilieri din partea PNL, la care mai adaug și cei 8 consilieri de la USR ( care juri că sunt tot de la PNL). Adică are aproape majoritatea absolută. PSD-ul în schimb are doar 8 consilieri iar Pro România se laudă cu 2 consilieri. Și dacă la Consiliul Local Brașov ședințele sunt interminabile și predispuse la neînțelegeri, la Consiliul Județean țin maxim o oră. Și asta din cauză că la județ e „ pace, prietenie și bună înțelegere”.

Prevăd un scor foarte bun la următoarele alegeri locale pentru PSD. Un scor care va penaliza în Municipiul Brașov administrația absolut maladivă a celor de la USR precum și lipsa de reacție a PNL-ului.

La nivel județean lucrurile sunt un pic mai complicate și toate socotelile se învârt în jurul lui Adrian Veștea care reușește temporar, dar cu costuri extrem de mari pe plan politic să împace și capra și varza. Anunțul că ar candida la fotoliul de primar al Municipiului Brașov ar colora județul Brașov în „ Roșu – PSD”. În schimb, dacă ar opta pentru președinția Consiliului Județean, lucrurile ar sta altfel dar nu cu mult diferit.

Nu trebuie să scoatem din calcul o alianță electorală PNL – PSD. Au mai fost de-a lungul timpului. Numai că acum lucrurile sunt diferite. Această alianță ar spulbera celelalte partide politice și în municipiu, dar și în județ.

Dacă, așa cum am mai spus, PNL se va alia electoral cu REPER la nivel național, în Brașov acest lucru i-ar aduce beneficii PSD-ului care nu ar trebui să facă altceva decât să arate cu degetul către administrația Coliban. Atât de simplu este.

Concluzie. Faptul că administrația USR face praf Municipiul Brașov, dublat cu reacția slabă din partea PNL ne arată adevăratul câștigător al zilei. PSD!

Toată lumea politică din Brașov așteaptă decizia lui Adrian Veștea. Dacă el va candida la funcția de Președinte al Consiliului Județean, oarecum va atrage voturi din județ către partid. Dacă nu, județul Brașov va fi în premieră „ Roșu – PSD”.

 

Dan Vâju

#InformatiaBraovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *