De limbă română

Ieri, la sala mică din cadrul Teatrului Reduta – Brașov, a avut loc reprezentarea piesei de Teatru “AZILANȚII” de către trupa de teatru a Centrului Cultural MIHAI EMINESCU din Voivodina, Banatul Sârbesc.

Este o comedie simpatică, în care se expune viața azilantului sârb, care încearcă să-și facă un rost și să câștige un ban, în Germania. Un comic cu tot felul de situații.

Dincolo de această piesă de teatru, stă însă sentimentul românesc pur, de apartenență la neamul românesc al românilor din Banatul Sârbesc, care au venit cu mare plăcere la Brașov în cadrul festivalului “Ai carte ai parte” organizat de “Asociația culturală Viva la Musica”, organizare la care a pus umărul și asociația “Aurel Mureșianu” prin domnul Adrian Toth.

Cu aceasta ocazie am purtat o discuție cu domnul Ionel Omoran, șeful trupei de teatru, actor, regizor și primar al localității Straja din comuna Vârșeț – Serbia. Există in familia Omoran o tradiție a limbii române și a teatrului. Trupa de teatru si ansamblul cultural de limbă română, fiind înființat de către tatăl acestuia încă din anul 1974, deci din perioada comunistă. Domnul Omoran Ionel, ne-a adus la cunoștința un lucru îmbucurător și anume  faptul că autoritățile sârbe susțin actele de cultură românești și există fonduri date de către guvernul Serbiei pentru a se susține piese de teatru si acte de cultură în limba română.

Ținem sa precizam ca acestea a-au desfășurat, in cadrul unui festival amplu, la care participa oameni de cultura români din Serbia, Ucraina, Ungaria si Republica Moldova. Evenimentul se întinde pana in data de 06 – 11 – 2022.

Ar fi de bun augur să participe cât mai mulți brașoveni.

 

Bogdan Gabriel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *