Aproape marele IT-ist Coliban are la Primăria Brașov un site aproape funcțional. Site ce dă acorduri de funcționare pentru afaceri pe „ biți” frumoși.

Povestea asta este relatată de un prieten de-al meu. La prima „ audiție” pare incredibil, dar hei, trăim în România, aici și vântul bate anormal normal.

Se face că în centrul Brașovului, în urma unei investiții nici mari, nici mici se deschide un local. Toate bune și frumoase, autorizațiile și avizele conform legii, numai bine ca treaba să meargă șnur.

La un moment dat vine Poliția Locală în control tematic. Și cere acordul de funcționare emis de Primăria Brașov. Și acordul este prezentat organului, care zice că nu e bun, trebuie acord „ din ăla vechi”. Ce să vezi, localul avea acord de funcționare emis de Primăria Coliban în format digital. Adică antreprenorul nostru a încărcat documentele necesare în format electronic pe portalul primăriei, documentele ar fi fost procesate și primăria și-a dat acordul. Frumos, elegant la distanță, electronic. Numai că agentul a zis că nu e bun și trebuie din ăla vechi, pe hârtie, și că-i roagă pe proprietari să meargă la primărie să scoată unul de tip „ vechi”.

Aici fac o paranteză, constat că s-au mai cizelat și „ băieții” de la locală, nu mai vin ca zmeii direct să dea la genunchi. Mi-a plăcut aia cu „ rugat”. Priceless! Bravo lor!

Și se duc proprietarii la Primăria Coliban să ceară acordul în format „ vechi”. Pentru că în mod cert, cu aproape IT-ist la conducerea primăriei, documentele trimise on-line când a fost cazul să ceri acordul, sigur sunt arhivate pe acolo, și sigur au fost procesate, deci e o problemă de o imprimantă și ceva tuș în ea ca să fie acordul scos la lumină. modelul „ vechi”, că ăsta nou se pare că nu e pe gustul „ băieților” de la locală. Care probabil știau ei ce știau. Mno, nu-i acuz de nimic, oamenii doar își făceau job-ul ca să iasă bine la evaluare. Și sunt și politicoși.

Când ajung acolo, stupoare. Apare că nu a fost depus nici un document, și funcționarul/funcționara zice că trebuie redepuse fizic toate documentele trimise on-line, refăcută cererea și abia apoi apare acordul.

WHAAAT? Cum ar veni, localul a funcționat pe baza unui acord care a venit de la primărie, dar a venit așa, în virtutea inerției deși are data avizării și semnătura electronică a lui Coliban. Păi cică da.

Asta e ca în filmele cu useriști punctiști!

Problema nu e acordul în sine, el va fi obținut pe cale fizică. Problema e că habar nu avem câte afaceri au fost deschise cu „ acord” digital de la primărie, antreprenorii habar nu au că documentele lor practic există pe undeva dar nu dă nimeni de ele, nici măcar nu au fost procesate, și cu toate acestea afacerile funcționează pe baza unui acord fantomă care totuși are număr de înregistrare, semnătură electronică și dată.

Sursele din primăria Coliban punct ZERO ne-au șoptit că e o problemă la site-ul respectiv, o problemă care a fost sesizată de câteva luni, dar că IT-ul primăriei (…….) punct zero.

Mă întreb câte acorduri de genul acesta au fost date în ultima vreme? Și cum o să rezolve primăria Brașov situația asta?

Da, exact, administrație pe pâine. Cu rucola, că haștagiștii sunt vegani.

Asta da chestiune de pus în raportul la doi ani de activitate.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *