Politica la zi(d)

Pe fondul conflictului de un pic de mai la nord, viața politică de la vârf din România pare o glumă proastă.

Practic, că vrem sau că nu vrem, realitatea ne arată faptul că sunt așezate una peste alta vreo trei crize. Criza financiară, criză politică și criză socială. Avem inflație, avem niște băieți care aproape zilnic își spun din pragul Palatului Victoria ( sediul guvernului) că „ adio, dar rămân cu tine” și mai avem și un amestec de „ ia ucraineanul, na ucraineanul”, uite factura, nu e factura, vine iarna, stai că încă e cald.

E fierbinte!

Viața politică este condusă aproape măiastru de PSD. Dap, cu riscul de a-mi fi umplut frigiderul, băieții ăștia sunt al naibii de pragmatici și de eficienți. Vor salariul minim 3000 de ron brut pentru că așa a zis Europa, că salariul minim trebuie să fie 60% din salariul mediu. Și dau și niște soluții pentru asta. Vor să crească pensiile. Și nu oricum, ci pensiile mici să prindă niște creșteri mai mari, iar pensiile mari ( ălea nesimțite) să piardă un pic din valoare. Vor reglementarea pieței de energie electrică. Pentru că ce se întâmplă acum e clar mâna unui „ cartel” format din distribuitorii de energie care vor să ne jecmănească. Pe noi, pe popor. Și dacă se poate și bugetul de stat.

    Cum răspunde PNL-ul la asta. Păi…ăăăă…..ăăăă….stai să vedem. Generalul Ciucă e KO de dimineața până seara. Iohannis măcar se ascunde și se șterge la…mă rog. Cred că nu e zi în care să nu-și blesteme soarta. Soartă care nu-l lasă să doarmă liniștit, să joace un golf sau să mai meargă la schi. După care dau dreptate PSD-ului. Este exact ca într-un tango feroce în care partenerul PSD conduce dansul și îl dă cu capul de pereți pe celălalt partener, PNL-ul, șoptindu-i că trebuie să fie atent la dans și să anticipeze mișcările.

Clar este altceva. PSD-ul e mereu pe fază și face agenda politică și socială, PNL-ul e tot timpul defazat, ba nu-i merge telefonul, ba doarme Iohannis, ba doarme Washingtonul, ba doarme toată lumea.

AUR l-a îmbrăcat frumos pe Simion și i-a dat drumul prin filmări pe Facebook. Dar, spre deosebire de acum câteva luni când zbiera isteric prin live-uri, acum stă frumos la masă și explică. Explică economie și politică. Explică cu subtitrare și cravată la gât. S-au prins că le mănâncă Ciolacu din traistă. AUR s-a prins că nu mai merge cu răgete pe stradă, și că electoratul are nevoie să fie educat. Că pe ăia isterici oricum îi are în portofoliu, acum are nevoie de unii mai normali. PNL-ul n-a înțeles chestia asta. De fapt PNL-ul n-a înțeles nimic.

De fapt marii câștigători de pe urma crizelor multiple care se împletesc prin portofelele și cardurile noastre sunt PSD-ul și AUR. Și mari perdanți sunt PNL-ul și USR. Și dacă de PNL pot să spun că mai au șanse, USR-ul e praștie cu pedale.

Acum mai avem trei chestii. Prima, să trecem iarna și să nu ne dea „ temelie” facturile. Pentru că în caz contrar o să se lase cu proteste nasoale. Și cu radicalizări spre extrema dreapta.

A doua chestie, să facă PNL și PSD rotația în mai 2023, să ajungă Ciolacu prim ministru. Pentru că dacă băieții continuă să nu se înțeleagă și PSD-ul zice stop, fie o să ne trezim cu PNL și USR pupându-se la Palatul Victoriei și încercând să facă un guvern, fie ne trezim cu anticipate. Anticipate care vor scoate USR-ul în decor, va arăta un PNL făcut zob, și va avea doi câștigători care vor face guvernul. Adică PSD și AUR.

A treia chestie, să vedem încotro o ia conflictul de la nord.

Anyway, din 2022 au mai rămas exact două săptămâni din punct de vedere politic, pentru că vin liberele de Sf. Andrei și 1 Decembrie, și după aceea pregătirile de Crăciun intră în linie dreaptă, și hăhă, ne mai vedem la anul după 15 ianuarie.

Hai să vedem facturile pe decembrie!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *