Dacă tot o ardem pe suveranitate, să vedem și ce prieteni avem

Facem apel la istorie. Pentru a clarifica lucrurile.

România este relativ un stat tânăr. Aproximativ în forma în care ne regăsim acum suntem din 1918. Adică de 104 anișori pe care-i vom împlini pe 1 Decembrie.

Foartă multă vreme am stat în bătaia vântului între trei imperii. Otoman la sud, Rus la nord și Austro-Ungar la vest. În plus ne-am bătut cu turcii, tătarii, polonezii, sârbii, rușii până n-am mai putut. N-am prins 60 de ani de pace la rând decât după al doilea Război Mondial.

Tot timpul, și aici mare atenție, tot timpul am fost jefuiți sistematic sau sugrumați economic. Interesele imperiilor a fost întotdeauna să ne țină pe linia de plutire. Nici morți de foame, dar nici în bunăstare. Dar vulnerabili în fața lor!  Degeaba o ținem noi cu propaganda comunistă că suntem neam de eroi, cei mai curați, frumoși și harnici. Nu suntem nici mai buni și nici mai răi ca alte popoare.

Un istoric calcula acum câțiva ani cam cât s-a jefuit din țara asta. Și ajungea la o concluzie pe care o împărtășesc și eu aici. Păi s-a furat încă de pe vremea romanilor până când Sovietele ne-au lăsat în pace cam de două ori actualul PIB al României. Adică acum avem doar 30% din cât am fi avut dacă eram lăsați în pace.

Ceea ce e tragic!

Și nici acum nu ne simțim mai bine deși o ducem de vreo 3 ori mai bine ca în 1989. Infrastructură praf, educație zob, sănătate zdrențe. Pe alocuri s-au mai făcut lucruri. S-a mai făcut un pic de autostradă, se investește în căile ferate, se mai renovează și dotează spitale și școli. Dar greu, foarte greu. Vor trece generații până când vom atinge un nivel de trai bun. Sau până ne vom așeza.

Acum, în acest moment România are un singur prieten. Și acesta este conjunctural. Nu îl avem pentru că suntem frumoși, deștepți și muncitori. Îl avem pentru că stăm aici în coasta rușilor, și interesul prietenului nostru e să ne țină aici apți și să dovedească rușilor că putem prospera.

Să uităm de NATO și UE. Nu avem prieteni nici în NATO și nici în UE. Dacă am fi o putere economică, am da peste cap planurile țărilor dezvoltate din UE. Germania nu ne iubește și nu ne-a iubit niciodată. Nici Austria. Franța ne acceptă. Olanda ne urăște cu spume.

Singurul nostru prieten acum sunt Statele Unite ale Americii. Și prietenia lor vine la pachet cu prietenia Marii Britanii și oarecum a Franței. Franța care ne acceptă.

Păi de ce zic asta? Simplu. Statele Unite investesc 3 miliarde de dolari în centrala de la Cernavodă. Ce înseamnă 3 miliarde de dolari? Păi înseamnă ceva mai mult de 1 la sută din PIB-ul României.

Ce ne-au mai adus prietenia cu Statele Unite? Păi ne-au oferit tehnologia nucleară de pe portavioanele și submarinele lor pentru a face mici centrale nucleare. Prima mini centrală nucleară va apare la Doicești lângă Târgoviște. Suntem prima țară din lume care a primit această tehnologie.

Și ca să ne simțim în siguranță, americanii ne-au mai trimis și vârful de lance al armatei lor, Divizia 101 Airborne. Asta ca să înțeleagă rusul că nu glumește în legătură cu noi.

Statele Unite vor ca noi, România să ne dezvoltăm și să devenim o forță regională. Nu Bulgaria, nu Ungaria. Noi, România!

Spre deosebire de ruși care se tăvălesc în chinuri pentru faptul că și-au făcut imagine de putere mondială și e praf, și asta se vede cu ochiul liber, americanii când zic ceva, pun și banul pe masă. Concret și pragmatic!

Ceea ce pentru noi, pentru români, este foarte bine.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

 

 

 

2 thoughts on “Dacă tot o ardem pe suveranitate, să vedem și ce prieteni avem

  1. Azi SUA ne este prieten. În trecut, împreună cu Marea Britanie ne-a pasat lui Stalin. Și am stat în brațele unor criminali, cu ajutorul criminalilor români, numai 45 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *