Cred că USR a angajat fosta companie de consultanță a AUR. Altfel nu-mi explic!

Dând ușurel scroll pe Facebook, mi-a apărut postarea aceasta. „ 1 an de PSD-PNL la guvernare. Cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani!”.

Corect? Corect!

Păi ce e corect. Păi e corect că de un an PSD+PNL=guvernare! Și mai e corect că beneficiem de cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani!

De fapt ce vrea să sugereze postarea? Păi vrea să sugereze, în viziunea userilor că d-aia cresc cu nesimțire prețurile, pentru că PSD+PNL=guvernare.

Până aici bine. Comentariile mai pe la sfârșit.

Și intru pe pagina USR-ului. Am selectat niște printscreen-uri pentru că am rămas puțin crăcănat și ușor șocat de lucrurile pe care le-am văzut acolo. Păi din astea făceau băieții de la AUR acum vreun an când obosiseră meme-urile cu Șoșoaca.

Altă postare. Totul e mai scump! Din cauza lor! Ups…

Altă postare. 1 din 5 români are restanțe la facturi mai mare de trei salarii din cauza lor. Ups…

Altă postare. Guvernul sărăciei. PSD și PNL distrug România. PSD și PNL ne-au sărăcit. Prețurile la alimente, energie și carburanți au explodat – 15,3% inflație. Puterea de cumpărare a scăzut și cu 50%. Ratele s-au dublat. Ups…

Altă postare. Asta e epocală și inspirată. Singura inspirată în care găsesc ceva din USR-ul anilor 2018 – 2020, ăla adevărat care avea chef de politică și îi băga în boală pe restul din politică.

Bun!

Și acum să explicăm ca unui copil de 6 ani care e faza cu scumpirile. În pandemie, lumea civilizată, aia cu apă caldă la chiuvetă, WC în casă, Glovo, UBER și Coca – Cola, pentru a ține societatea care exploda din cauza faptului că era în „ arest” la domiciliu, a tipărit niște bani. Mulți și fără acoperire reală în economie. Bani care urmau să fie oferiți ca și compensații, să fie injectați în economie, pentru ca toată lumea să supraviețuiască. Așa au gândit-o guvernele alea „ deștepte” din Occident. A fost sporită masa monetară, banii au ajuns în economie, cererea a fost mai mare ca oferta și hopa…inflație. Bunurile se cumpără având prețuri mai mari, automat materiile prime se scumpesc ( e cerere și mecanismele economice funcționează normal), banii se întorc în economie și sunt impozitați, și așa mai departe. Așa funcționează morișca. Erau bani peste cererea normală de produse, ceea ce a dus la scumpirea bunurilor, care a atras după sine scumpirea materiilor prime. Dar lunile de „ arest” la domiciliu au adus perturbări în lanțurile de aprovizionare. Care își vor reveni probabil la finalul lui 2023. Și uite așa, prin inflație, decontăm costurile guvernelor cu pandemia.

Inflația la zi? Statele Unite ale Americii – 7,7%, Marea Britanie – 9,6%, Germania – 10,4%, Austria – 10,6 %, Bulgaria – 15,6%, Ungaria – 20,1%.

Aaaa. Deci dacă la noi, conform USR, pentru inflație sunt de vină mutul de Iohannis, gângavul de Ciucă și expertul de Ciolacu, înseamnă că în SUA e de vină Biden, în Marea Britanie până prin septembrie a fost de vină Regina Elizabeth a II-a și de atunci Regele Charles al III-lea, în Germania vinovat e cancelarul Schroeder pe mână cu Putin și în Ungaria – Viktor Orban.

Asta în loc să spună că e un fenomen global care ține foarte mult de finanțele mondiale și piețele comune. Și de o horă în care jucăm dacă vrem să fim profitabili și să ne dezvoltăm.

Ce miros eu la toată combinația asta tristă, e că USR-ul a început să prostească oamenii exact cum i-a prostit AUR. Cu prosteală infectă, vecină cu minciuna, multă mistificare, ținte false, aruncarea tendențioasă a vinei. Ciudat e că AUR, între timp, a schimbat „ țambalul”, n-o mai arde pe toate legendele urbane cu daci, laci, ortodocși, tunele pe sub Bucegi, oculta și suveranitatea. N-o mai arde cu „ popor de slugi care stă în genunchi în fața occidentului”.

Dar nici o problemă, locul e gol, acum îl preia USR-ul. Sunt curios dacă merge pe linia acesta, cum o să apară colibani, clotilde, druli și alți indivizi care au citit o carte „ la” viața lor, oameni cu pretenții care au văzut și una de 500 de euro și cum arată un avion pe dinăuntru să ne explice utilizând o logică extrasă exact din haznalele gândirii, cum stă treaba cu guvernarea, pensii speciale, inflație, libertate.

Hai că mă duc să vomit un pic, preventiv….

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *