„ Considerăm oportună desființarea”. Mișto și la „ mai mică”!

Long story short – în urma poveștii cu mutarea Spitalului de Psihiatrie de pe str. Eminescu, pe motiv de „ vrem chirie mai mare”, clădirea având un proprietar un pic cam sătul de venitul mic provenit din chirie, toată taraba cu „ tulburați ” s-a mutat la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, de vis-a-vis Colegiul Național Andrei Șaguna. Cu alte cuvinte se face planul la pacienți ( care oricum sunt cu duiumul), dar ce te faci cu cei care sunt în faze acute de decompensare ( crize), și n-ai pe unde să-i ți sub supraveghere?

Păi cauți un alt spațiu adecvat.

Bine, acum fiind vorba între noi, psihiatria cam iese un pic din rândurile medicinei așa cum o cunoaștem noi pentru că nu poți indica corect cu degetul unde doare, și medicii de specialitate sunt permanent într-o cursă pentru stabilirea unui diagnostic corect, care la rândul lui atrage un tratament corect.

Toată situația asta „ lunatică” se joacă în curtea Consiliului Județean Brașov, care socotind un pic șansele de a găsi un spațiu cu destinația „ Spital de Psihiatrie”, pune ochii pe Unitatea de Asistență Medico – Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru care prea râde-n soare prin păduri.

Unitate renovată și utilată proaspăt din bani europeni!

Și se uită mai marii noștri de pe la Consiliul Județean în zare, și spun prin grai articulat, că ar fi cazul ca Unitatea de la Sânpetru să-și ia un pic de viteză spre localitatea Dacia, să lase clădirea de la Sânpetru pentru pacienții de la psihiatrie.

Numai că, prin septembrie 2022, Direcţia de Sănătate Publică Braşov a transmis o adresă către Consiliul Judeţean Braşov în care se arată că „structura propusă pentru reorganizarea şi relocare Unităţii de Asistenţă Medico – Socială Pneumoftiziologie Sânpetru în locaţia din sat Dacia, comuna Jibert, nu corespunde normelor sanitare în vigoare”.

Da? Bineeee. Nici o problema!

Atunci dăm o hotărâre de Consiliu Judeţean, aceasta urmând a fi supusă aprobării în şedinţa de plen de marţi, 20 decembrie, și  pacienţii, în funcţie de patologie, să fie preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov sau de alte spitale.

Angajații? Să fie preluaţi de celelalte spitale sau de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în funcţie de locurile vacante.

Ok, i-am rezolvat pe toți! Am făcut ordine!

Numai că vine o adresă de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pe adresa Unității de la Sânpetru în care scrie, cităm „ dorim să vă informăm că susținem demersurile dumneavoastră și considerăm că este necesar să fie găsite soluții alternative, astfel încât Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru să își continue activitatea în spațiul existent”.

( Link adresă răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Adresa raspuns petitie UAMS Sanpetru Brasov  )

Aoleu. Cum? „ Demersurile Consiliul Județean au consecințe asupra proiectelor finanțate din fonduri europene, existând riscuri majore atât în ceea ce privește asigurarea sustenabilității proiectelor deja implementate, cât și asupra contractului de finanțare semnat…”

Ce-ai făcut Bobitză? Chiar toată lumea e contra?

Cum scrie în plângerea formulată de conducerea Unității de la Sânpetru? Nu de alta, dar nu mă pot abține – „…menționăm că proiectul de înființare, susținere și dezvoltare a unității a făcut mereu parte din strategia pe termen mediu și lung a partidului din care provine distinsul și mult prea emeritul inițiator ”.

Ei, mă scuzați, pardon!

Stai așa că mai vine una „ Cunoaștem faptul că la data la care se depuneau eforturi considerabile pentru înființarea Unității și pentru a se asigura necesarul bunei funcționari a acesteia , inițiatorul proiectului era încă în liceu și era un favorizat al soartei, neavând contact direct cu realitățile ce țin de siguranța cetățenilor”.

Stimați petenți, asta e sub centură, parol….

Dar asta e ce mai tare „ invitam pe aceasta cale inițiatorul proiectului să facă un exercițiu de imaginație și să creioneze în mintea sa cum ar fi ca vagabonzii și oamenii străzii să se plimbe iarăși liberi în zona centrală a Municipiului Brașov” .

 

Aceste cuvinte „ ne doare”!

 

Stai să vedem ce urmează!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *