Îmi place cum românul pune pe „ hold” orice pe perioada sărbătorilor mai puțin mâncarea și băutura

Din punct de vedere politic există trei perioade din an când atenția românilor se mută de pe politică la alte lucruri. Hai să zicem că sunt trei pauze de la rațiune.

Pauza mică este de Paște. Acolo există o laxitate în ceea ce privește viața politică pentru că fiind pentru noi cea mai mare sărbătoare religioasă, pentru că are cea mai înaltă încărcătură spirituală, respectiv învierea din morți a lui Isus, avem o îngăduință mai mare în a nu-i porcăi pe guvernanți, politicieni, și în general pe toți care ne dau la genunchi. În săptămâna patimilor, tot românul pune frână materială, exceptând ciclul miel – ouă – vin, și se refugiază în metafizica spirituală cerșind umil mântuirea. Și tot acolo, în pauza mică, se consumă ce a mai rămas din iarnă și debutează sezonul călduros. Un fel de „ am scăpat și de iarna asta”.

Pauza mare începe prin 15 iunie, când se termină și cursurile școlilor și debutează sezonul concediilor. Și ține până pe la începutul lui septembrie. Atunci este și vacanță parlamentară, care debutează la 1 iulie și se termină la 1 septembrie. Între aceste două date, guvernul ține loc și de parlament, legiferând prin hotărâri de guvern.

Pauza totală începe pe 22 decembrie imediat după festivitățile de comemorare a Revoluției din Decembrie 1989. Și țin până la 1 februarie. Între aceste două date, cel puțin la începutul perioadei, e somn al rațiunii total. Cadouri, porci, colinde, revelioane, șprițuri, toate înghesuite în două săptămâni care te sleiesc de toate puterile. Totul frumos și bine, brazi și luminițe, vin fiert, Iohannis zice „ La Mulți Ani!” la tot poporul. Pace și prietenie!

Numai că un politician bun, care înțelege cum se învârt roțile, și care a mai reușit să muște și el un pic cu toți dinții din ciolan, înțelege acest calendar al neatenției publice. Și ca atare, „ ălea grele” le plasează exact în perioadele în care toată lumea e cu ochii în altă parte decât pe butelie.

Pe local e notoriul faptul că o oarecare doamnă/domnișoară care respira aerul de la gura primarului, și care a reușit să se facă de „ varză murată” după ce a intrat în primăria Brașov, exact între Crăciunul și Revelionul 2021 a reușit performanța de a câștiga un concurs pentru un post mare în administrația publică locală. Cum ar veni, noi stăteam cu ochii pe „ pomana porcului” și alții trăgeau sforile. Nu alea de la slănina din tindă, ci alea adevărate, pe bugete grele.

Asta ca să înțelegem că obiceiurile rele, proaste și păguboase, cum ar fi luarea unor decizii la ceas de mare combinație și departe de ochiul public, s-au lipit foarte bine de administrația USR-istă a Brașovului. Exact aia care promitea că va curge lapte și miere până la sanctificarea lui Coliban, salvatorul Brașovului.

Pe național nici nu mai zic. Dacă stai liniștit între sarmale și cozonaci, fă-ți timp să vezi și cum se mișcă guvernul. Cele mai mari orori, care ar stârni scandal public, ajung să fie publicate în Monitorul Oficial când toată lumea înfulecă de Nașterea Domnului.

Așa că, multe Sărbători Fericite în aglomerație ca de sărbători, să nu uitați și de sfinții Colebil și Triferment. Și când vă mai uitați prin ce face administrația lui Coliban, mai băgați și câte un Emetiral.

 

#InformatiaBrasovului

Dan VÂJU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *