Circ cu pigmei useriști expirați politic în ședința Consiliului Local Brașov

Spectrul lui Ghișe rânjește din cadrul ușii

Chiar vorbeam zilele trecute cu un mare jurnalist brașovean ( de import), mare pix, mare caracter, care zicea, parafrazez, că „ Ghișe a fost mic ca primar, dar mare ca senator. Probabil așa este și Coliban”.

Maestre, permite-mi să îți dau replica. Coliban a fost mic ca senator, iar ca primar este un fel de antimaterie. Tot ce atinge face praf.

Dar să revenim la zilele noastre. Mare război în ședința de Consiliu Local Brașov din 29 decembrie 2022. Mare de tot, pentru că mândrul nostru primar ZERO a inclus pe ordinea de zi mai multe hotărâri care le vrea trecute pentru buna desfășurare a lucrurilor.

Păi ce vrea Coliban zis „ mediu”? Păi vrea reglementări juridice și tehnice cu privire la întocmirea documentațiilor de urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă. Cu alte cuvinte vrea să bage pumnul în gură dezvoltatorilor imobiliari care sluțesc dealurile Brașovului. Pentru viitoarele proiecte. Pentru cele în construcție – nici pâs, în schimb există dezvoltatori care umblă cu „ jalba în proțap” prin tribunal, câștigă procese contra administrației publice, și cu toate acestea, Coliban se vede „ împărat” peste Brașov și nu dă voie să se construiască.

Am o veste bună și două rele. Încep cu aia bună. E foarte bine că cineva se mai pune de-a curmezișul și vrea să facă lumină în cazul noilor construcții. Prea a ajuns Brașovul bătaia de joc a dezvoltatorilor imobiliari. Sunt străzi în anumite cartiere noi unde soarele nu ajunge niciodată. Chiar dacă sunt clădiri noi, termopane, marmură, când te uiți pe geam vezi direct strachina de pe aragazul vecinului. Prea au săpat, construit și înghesuit clădiri pe dealurile Brașovului. Haosul din construcții este rezultatul direct al proastei administrări.

Prima veste rea – nu acum, dar peste vreo zece ani se va construi pe dealurile pe care Coliban încearcă să le protejeze acum. De ce? Îi spune progres. Și urbanizare. Și pentru că oamenii vor locuințe acolo, uneori cu orice preț.

A doua veste rea – propaganda USR a strâns doar 1600 de semnături în sprijinul acestei hotărâri. Păi unde sunt cei 32 de mii de oameni care l-au votat pe Coliban. Unde e activul de partid care să ne arate nouă cum se face treabă? Păi, nu e. S-au plictisit și s-au săturat de Coliban & Co. Dacă mâine ar fi alegeri, cred că Coliban nu va strânge jumătate dintre voturile din 2020.

 

USR a ratat momentul în 2020 când putea să facă niște chestii excepționale pentru Brașov și brașoveni. Și ocaziile, ca în fotbal, se răzbună.

 

Ce mai voia Coliban? Păi să revoce dreptul de administrare al RIAL asupra locuințelor proprietatea Municipiului Brașov.

Nici asta n-a trecut. Gaura neagră a rămas spânzurată tot de gâtul actualei administrații. Și dacă asta nu e problema PSD care prin cei 4 consilieri s-a abținut, e în schimb problema USR care a adus manager pe care l-a înfipt bine la RIAL, și a PNL care are membrii în consiliul de administrație. Un fel de „ La anul și la mulți ani, domn primar”.

Și ce mai voia Coliban? Organigrama. Cică lui Coliban nu-i ajung oamenii. Păi cum, Doamne Iartă-mă, lui Scripcaru îi mergeau treburile ca unse cu același număr de angajați?

Era Scripcaru un manager mai bun decât Coliban? Eu zic că da, și am proprietatea cuvintelor. Așa cu liceul făcut la seral și facultatea la fără frecvență, cu două cărți citite în diagonală ( habar n-am zic și eu așa de dragul cursivității textului) și fără proprietatea discursului, Scripcaru era absolut genial pe lângă Coliban „ o facultate, aproape două”.

Făcea din rahat bici și mai și pocnea, și în timpul liber planta și panseluțe.

Concluzii

Prima. Scripcaru i-a lăsat lui Coliban o primărie „ la cheie”. Și cu revizia făcută și cu plinul la rezervor. Coliban trebuia doar să se înscăuneze și să plece mai departe. Cu bune și rele. În schimb nu i-a lăsat și cheia de contact. Pentru că meseria se fură, nu se învață. Și pe parcurs, trebuia să se asigure de loialitatea angajaților, de cursivitatea și necesitatea proiectelor în derulare, de capacitățile și incapacitățile aparatului administrativ. Adică să treacă de la „ hau-hau Scripcaru a furat și a făcut…” la o anamneză a sistemului moștenit pentru a-l face funcțional în slujba municipiului. Asta în timp ce căuta „ cheia”. A făcut el audit, dar l-a făcut degeaba. Scripcaru a făcut în așa fel încât pe lângă faptul că a ieșit „ lacrimă” din combinație, i-a pus lui Coliban în brațe un sistem perfect funcțional dar fără cheile de encriptare. Și Coliban a fost atât de neinspirat încât a făcut totul terci.

A doua. Coliban a greșit din start și acum decontează tot șirul de erori din momentul 27 septembrie 2020. Greșeală de management? Incapacitate politică? Slăbiciune de caracter? Proastă sincronizare? Toate în același timp?

Primul lucru care trebuia să-l facă când a pus piciorul în primărie era să cheme adversarul politic și să-i spună exact ce vrea. Și să-l întrebe și pe adversar ce vrea, după care să contureze o foaie de parcurs. Negociere politică în avantajul brașovenilor. În loc să facă asta, o chestiune de supermaturitate politică, s-a dus pe diferite fente, el „ guvernând” local. Și din delir în delir a ajuns să vorbească singur în fața consilierilor locali.

Și singur va vorbi până în 2024.

Exact ca Ghișe!

Nu-l acuz pe Coliban de intenții rele sau de planuri ascunse. Pur și simplu a căzut în propria capcană antrenând după el și partidul. Pentru că nu s-a putut raporta la realitate.

Din păcate omul nu este un politician. E un pseudo oportunist rătăcit vremelnic într-o funcție pe care nu o înțelege. Și care are o doză de patetism astenic care te face să-i plângi de milă. Mai ales că a înțeles foarte greu cum funcționează sistemul, și nu înțelege cum de-i vin toate în cap.

Și uite așa, ne uităm la ședințele Consiliului Local Brașov ca la un circ cu pigmei expirați politic din partea USR care se luptă cu poșetuța din dotare pentru victoria progresismului.

Hai – La Mulți Ani și multă sănătate!

#InformatiaBrasovului

Dan VÂJU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *