Lukoil cedează toate investițiile din România în favoare Shell

Asta într-adevăr este o știre interesantă pentru cei care stau cu ochii pe „ butelie”. Nu aia de gaz ( mama lui de gaz, ajungem și acolo), ci pe „ butelia” economiei regionale.

Practic, tot ce înseamnă comerț cu combustibil în România este în alte „ mânuțe”, se pare mai pricepute, decât în mânuțele noastre. De ce s-a întâmplat asta? Păi avem doi factori mari și lați.

Primul – noi, românii, nu prea știm cu managementul. E greu la deal cu „ managementul” mic. Mic și obosit. La școala de management te învață orice mai puțin cum fac ăia de pe afară ca să facă profit pentru companii și în același timp să țină și clienții mulțumiți, și angajații, și acționarii. Și exemple avem cu ghiotura ( grămada).

A doilea – întotdeauna am stat prost cu capitalul. Cu banii de investit. Statistic vorbind, în România, capitalul românesc reprezintă 30%. Restul de 70% e capital de afară.

Concluzie mică și obraznică – n-avem nici management, dar nici capital.

Lanțurile mari de benzinării sunt toate cu capital străin. OMV – Petrom ( OMV-ul austriecilor are 51%, Petrom are 49%), Lukoil ( Rusia), MOL ( Ungaria), Rompetrol ( Kazahstan).

Rafinăriile au următorii proprietari – Petromidia ( Kazmunaigaz – Kazahstan), Petrobrazi ( OMV Petrom), Petrotel ( Lukoil).

Exploatare zăcămintelor de petrol este concesionată către OMV.

Vestea bună venită ieri pe surse e că Lukoil va fi înlocuit de Shell.

De ce e veste bună? Pentru că scăpăm de capital rusesc și avem capital anglo-saxon.

Și mai vine o veste bună. În legătură cu exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Nu, nu a început. OMV avea obligația contractuală ca până la finalul lui 2022 să depună la guvern o documentație în ceea ce privește investiția din Marea Neagră. Care să cuprindă analiza zăcămintelor, nivelul investițiilor, un plan de exploatare.

Și au depus un document de formă, așa, ușor la prosteală. Și asta o zice Romgaz, cel care deține 50% din concesiune.

Adică, cum ar veni, trag un pic de timp, ca să favorizeze Rusia. În dauna României. Și a Europei.

Că în spatele OMV rânjește Putin, asta o știm. Că interesul lui Putin e să țină Europa pe gaz rusesc, o știm și pe asta. Și mai știm că OMV-ul face și un joc împotriva intereselor României. Pentru că așa o cere Rusia.

De ce e veste bună? Păi acum putem să le dăm un șut în posterior și să-i trimitem exact acasă la mama lor?

Există pe lumea asta companii mai mari și mai serioase de exploatare a zăcămintelor.

Și dintre Rusia lui Putin și orice alți bani veniți din lumea democrațiilor consolidate, aleg banii veniți din democrații consolidate.

Pentru că m-am săturat să rămân subdezvoltat la umbra Rusiei, și un pion amărât pe tabla marilor puteri și a marii finanțe.

Așa că ducă-se pe pustii și Lukoil, și să ia și OMV-ul de mână.

Noi vrem să facem treabă și să creștem nivelul de trai în România.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *