Contrabanda cu produse petroliere din Portul Midia Năvodari, faza pe concluzii intermediare – Care pe care? Jack sau Alexandrion?

E momentul acum, după trei articole de presă pe tema contrabandei cu produse rusești, intermediată de „Frăția Siriană” în porturile maritime și dunărene românești, pentru a extrage bani europeni ( vrem , nu vrem suntem europeni) cu scopul de a sponsoriza două războaie, să tragem câteva concluzii intermediare. Nu de alta, dar atât de tare s-au inflamat spiritele încât zici că s-a reîntors Moise și  despărțit apele. Cine e cu băieții de peste ocean e rugat să lase jucăria din mâini și să o ardă pe whisky, cine nu, rămâne la Alexandrion. Pericolul e că mai mult ca sigur va câștiga tabăra whisky, care va face un pic de multă ordine prin comerțul de graniță. Pentru că are nevoie de liniște și de securizarea investițiilor. Și tabăra Alexandrion fie se va smeri și va face un acord de recunoaștere cu fața smolită și cenușă în cap, fie va vizita Poarta Albă, tur complet, cu cazare și 3 mese pe zi pentru o perioadă destul de mare.

Prima concluzie intermediară. Se aude în târg că s-au intensificat presiunile pe băncile românești care să finanțeze preluarea terminalelor de combustibili de la Marea Neagră și Dunăre. Presiuni care în loc să se concretizeze în credite uriașe, probabil vor face poc. Și atunci vom vedea niște fețe hâde, lacome, fețe care s-au hrănit cu banii noștri și care au „marcat” banul spre conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina. Cine face presiunile? Păi în mare parte „Frăția Siriană”, sprijinită logistic de tot felul de angajați prin diferite structuri și ministere, indivizi al căror unic scop în viață e să „producă” cât mai mult și cât mai bine. Fără să fie interesați de faptul că există embargo asupra mărfurilor din Rusia. Pentru cei care au urmărit evoluția evenimentelor, facem ecuația simplă – Gașca Moscovei + Frăția Siriană + Alexandrion ( coniacul), se încalță cu aceeași căciulă și visează umed că pun mâna pe terminalele de combustibil. Și atunci visează ei, vor trage o palmă economiei din România de se va uita Iohannis + Ciolacu în gol. În plus vor avea ce pune pe masa negocierilor cu solii lui Uncle Sam. Și asta ajută bine de tot Moscova.

Foarte interesant este faptul că prin diferite dosare instrumentate de către băieții noștri, și venite de pe la Washington, apare foarte des și numele OMV, alături de Moscova, Viena, produse petroliere, GPL și altele. La care sunt adăugate cu nume și prenume o serie de hahalere încălzite bine la pieptul structurilor de forță, și trimise la produs, care acum nu știu dacă să lase cioara din mână sau să o îndese în buzunar. Băutori de Alexandrion. Se pare că cei care au dat-o pe whisky vor fi iertați ca în parabola reîntoarceri fiului risipitor.

A doua concluzie. S-a trezit băiatul ăla cu pătrunjelul în mâna ornată de un Rolex de 30.000 de euro, mare europarlamentar, pătrunjel ce-l dădea pe la nasul președintelui Senatului de nu știa bietul general cu doctorat făcut la fără frecvență, dacă pătrunjelul miroase a Rolex sau Rolexul a pătrunjel, sau dacă e spălat pe mâini europarlamentarul, deci s-a trezit băiatul să zbiere că „Portului Constanța,(…) este o zonă în care cred că ar trebui introdusă Armata, să facă ordine, că acolo evaziunea este la scară cosmică”. Cum? Ai aflat din presă sau dormitai în Parlamentul European și ai visat că la Constanța e trai pe vătrai și băieții produc sume absolut cosmice din contrabandă, sume ce sunt apoi spălate bine și livrate către Moscova? I-auzi ce mai zice Rareș Ruj-Roz – „În Portul Constanța trec, pe zi, din cauza situației războiului din Ucraina, între 23.000 și 25.000 de containere, de la 5.000, înainte, de aproape cinci ori activitatea portului. De la începutul anului și până astăzi prin scanere au trecut 7.000 de containere, nici măcar cele dintr-o singură zi. Problema evaziunii fiscale în Portul Constanța, pe vămile de sud ale României, poate să aducă la depozitele angro din jurul Bucureștiului bani la buget.” Păi și tu, mă scuzi de înjurătura din gând, unde ai fost până acum? Dresai maimuța? O învățai să regleze Rolex-ul? Pe bune, te-ai trezit acum? Ai ținut în tine și te-ai lămurit că e cazul să dai din gură. La fel cum promiteai că odată ajuns la butoane PNL-ul va eradica pensiile speciale în 30 de zile?

S-a mai trezit și Ben Oni Ardelean ( pe bune, așa îl cheamă) fost parlamentar din partea PNL să zică prin presă și el că „Există suspiciuni rezonabile că firma austriacă OMV încalcă, de fapt, embargoul asupra produselor  petroliere din Rusia.” Jură-te tu că e așa! Ce ai zis? „De la 1 ianuarie 2017, compania OMV a devenit deținătoarea a 24,99% din acțiunile terenului petrolier Yuzhou Rusakoye din Vestul Siberiei. Țițeiul și gazele  extrase din acest perimetru constituie resursă de bază care se scurge prin conducta Nord Stream către Germania, în principal, și alte țări din Occident. OMV a plătit 1,850 milioane de dolari pentru 24,99% din perimetru și are dreptul la 100.000 de barili pe zi din țițeiul extras de acolo.

După izbucnirea războiului din  Ucraina și impunerea de sancțiuni Rusiei, OMV nu a putut să transfere direct în Austria banii proveniți din exploatarea  celor 24,99 % din țițeiul extras. Astfel, există suspiciune rezonabilă că banii pe care OMV trebuia să-i încaseze pentru țițeiul extras din Yuzhou Russkoye sunt plătiți în ruble într-un cont din banca RZB din Rusia (sucursala din Rusia a Raiffeisen Bank).

De asemenea, există suspiciunea rezonabilă că banii din contul RZB  sunt folosiți pentru achiziționarea de gaze rusești, gaze care, ulterior, sunt exportate în România prin intermediul  companiei Botas din Turcia. Menționez că OMV și Botas au semnat un acord pentru importul de gaze prin conducta aparținând firmei turcești, acord valabil între 1 octombrie 2023 și 31 martie 2025.”

Păi voi ați stat constipați la gură până acum? Pe bune? Se învârte roata și vreți să prindeți locuri în primul rând cu popcorn, steguleț cu stars&stripes și cola? Că ați auzit că vă pupă Uncle Sam pe frunte dacă declarați că ați știut dar ați tăcut?

A treia – Washington Post publică o anchetă din care reiese faptul că „ Produsele petroliere originare din Rusia au continuat să curgă către rafinăria Motor Oil Hellas de la Marea Egee, în Grecia, scriu jurnaliștii care au consultat documente de transport și comerț. Numai că pe o nouă rută, la sute de kilometri depărtare de instalația de stocare a petrolului din Turcia, printr-o călătorie menită să ascundă amprenta rusească asupra petrolului, pentru ca proprietatea asupra produselor să poată fi schimbată pe traseu înainte de a ajunge în Grecia.” Așa, și? „Produse petroliere contractate de Departamentul american al Apărării, prin furnizori din Grecia şi din Turcia, sunt din Rusia, supusă sancțiunilor occidentale (…) Amestecarea produselor de diferite origini pe măsura depozitării lor, în drumul păcurii din Dortyol către Motor Oil Hellas, a asigurat o cantitate mare de produs rusesc în amestecul respectiv, potrivit experților din industrie cu cunoștințe aprofundate despre fluxurile de petrol, care au revizuit datele de expediție și comerț, consultați de Washington Post.” Aoleu! Păi se poate? Se poate! Gașca de la Moscova e întinsă peste tot pe unde există amatori de șpăguță grasă din contrabandă.

Patru – între timp am aflat pe surse faptul că firmele „Frăției siriene” erau de ceva vreme luate la ochișor, și că pe biroul ministrului economiei ar cam exista documentație stufoasă ce are legătură cu multele făcute de nefăcut. Și că ar fi fost trasată o dispoziție în acest sens de monitorizare a situației. Adică emisarii lui Unchiul Sam, pe bază de parteneriat strategic, democracy&freedom&love, prima dată au rugat să se facă treaba. Numai că odată ajuns dosarul la Constanța, băieții desemnați să facă, au făcut o românească și s-au făcut că o lasă așa, nelămurită, bine că-i vie. Cum ar veni, le-a fost jenă să-i deranjeze pe sirieni la servici. Acum, când s-a spart buboiul cu uree și GPL, au fost cerute rapoartele. Rapoarte care … da, exact! Nu sunt întocmite complet, au sferturi de adevăr și multe lipsuri. Un fel de stai așa că am sunat pe fix și a intrat fax-ul, ba n-avea rețea, ba am fost în concediu, ba era blocat traficul. Și a ieșit un circ de nu se vede om cu pom, și se cer anchete și execuții. Unde pui că Uncle Sam a bătut obrazul, zicând că el a cinstit masa și se aștepta să fim băieți de comitet, să livrăm și noi ce ni s-a solicitat. Dar nu-i nimic, Departamentul de Stat a găsit de cuviință să-l cheme pe Ciolacu la Casa Albă ca să-i dea și nominalizarea la funcția de președinte în plic, și TO DO list-ul, dacă vrem să fie bine în zonă, pace și prosperitate, investiții în infrastructură și toate cele trebuincioase pe la casa românului.

Interesant va fi când vom publica stenogramele cu discuțiile de la Năvodari. Foarte interesant va fi.

Dar până atunci să stăm atenți, zic eu, și pe Rompetrol, un actor principal al sistemului energetic național, dar și la orăcăielile băutorilor de Alexandrion care au constat că le cam fuge pământul de sub picioare și au început să încheie acorduri de recunoaștere și să de-a pe goarnă mânați de AI-ul ăsta nou de vorbește toată lumea de el.

 

#InformațiaBrașovului

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *