Concluzia raportului pe 2023 al Departamentului de Stat ale SUA despre România – Corupție generalizată/ Economia României este la mâna grupurilor de interese economice transnaționale

 

 Raportul Departamentului de Stat al SUA dezvălui nivelul corupției din România/ Curtea de Conturi – ANAF și Autoritatea Vamală nu-și fac treaba/ Rusia vrea să controleze prin interpuși sectoare strategice din România/ Statul Român nu are control asupra porturilor Constanța Sud – Agigea, Midia – Năvodari și Mangalia/ Rusia alimentează cu combustibil nave în largul mării, scăpând de sancțiunile impuse la nivel internațional/ S-a umplut România de James Bond de conjunctură cu diplome și legitimații emise de asociații obscure, dar pe care scrie mare NATO, Euro Police sau Defence, și care pretind că sunt în misiuni speciale/ Tentativă de compromitere a ministrului justiției în Brazilia la inaugurarea unui magazin de băuturi românești?/ Iohannis a primit în plic la Washington numele următorului președinte al României?

 

Mita din sistemul de sănătate și din vămi este un semnal de alarmă tras de americani. „Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite. Transparency International a observat că au fost raportate niveluri ridicate de corupție la vamă și în interiorul unităților de poliție. Mita a fost percepută ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate”, a transmis Departamentul de Stat al SUA în cadrul raportului făcut public în urmă cu două săptămâni, raport ce face referire la România anului 2023.

Raportul vorbește și despre utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice și despre corupție guvernamentală gravă. Raportul atrage atenția că deși Guvernul a luat măsuri pentru a-i pedepsi pe funcționarii care au comis abuzuri, în unele cazuri acțiunile au fost insuficiente, iar vinovații au scăpat nepedepsiți – raportul poate fi citit aici.

Nimic nou sub soare! Pentru că deși presa sesizează aceste practici ale instituțiilor Statului Român și la nivelul de vârf al politicii se cunosc foarte bine aceste practici, nimeni nu ia nici un fel de măsură.

Le vorbești corupților despre corupție? Se ia sau se va lua o măsura de către Autoritatea Vamală Română de schimbare prin relocare a personalului din Vama Constanța?

Nici gând! Hora merge înainte prin mocirla contrabandei și a corupției generalizate.

Mai mult, am subliniat în zeci de articole faptul că fenomenele traficului de droguri, traficului de persoane, eludarea plății taxelor și impozitelor, și contrabanda cu orice fel de produse, au devenit în România o regulă economică în loc de excepție.

În mai multe rânduri, presa din România a făcut publice date și informații despre corupția generalizată din porturile Constanța Sud – Agigea, Midia – Năvodari și Mangalia și din celelalte porturi maritime și fluviale ale României.

            În primul rând am demonstrat că în porturile din România operează o serie de companii care au ca scop nu numai schimburile comerciale, așa cum ar fi normal, ci și activități de contrabandă, sabotaj și blocaj economic, precum și culegere de date confidențiale, lucru ce pune în pericol siguranța națională. Aceste companii de cele mai multe ori sunt înregistrate în paradisuri fiscale și au, conform legislației locului de înregistrare, acționariat anonim. Practic nu sunt cunoscuți cu certitudine acționarii și nici proveniența capitalurilor. Suspiciunile rezonabile leagă companiile și capitalurile de Rusia lui Putin, de frățiile arabe și de cartelurile traficanților de droguri din Europa și America de Sud.

            Acolo unde sunt cunoscuți acționarii, ne trezim cu un păienjeniș de companii care au cam același acționariat, fie alte companii care la rândul lor au acționariat cetățeni din zona arabă și rusă, fie persoane fizice care au multiplă cetățenie din țările arabe sau din zona Rusia și Ucraina.

            Cunoscând acest aspect, atât Vama cât și ANAF nu i-au măsurile ce se impun, fapt care reiese din rapoartele Curții de Conturi ale României – Un management defectuos, cu conducere numită fără concurs și fără indicatori de performanță, lipsa investițiilor prevăzute de lege și angajate de Guvern, precum și o infrastructură portuară, rutieră și feroviară învechită au făcut ca Portul Constanța să nu redevină un hub la Marea Neagră, căzând și din Top 20 al traficului de mărfuri containerizate, susține Curtea de Conturi. Creșterea traficului de mărfuri în port s-a datorat în mare parte conjuncturii externe, respectiv războiului din Ucraina.” –  link articol .

            „Concluzia generală care s-a desprins în urma efectuării misiunii de audit a fost aceea că CNAPM CT şi-a asumat şi îndeplinit parţial obiectivele, atribuţiile şi responsabilităţile stabilite legal referitoare la activitatea de administrare a infrastructurii portuare din Portul Constanţa. Performanţa activităţii portuare a fost afectată semnificativ de acţiunea/inacţiunea instituţiilor statului cu atribuţii în gestionarea sistemului de transport în Romania, precum şi în administrarea infrastructurii rutiere şı feroviare care asigură conexiunea portului cu principalele centre de producţie şi consum”, transmite Curtea de Conturi.

            În al doilea rând, premierul Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Quatar, declară că „Suntem implicați în evaluarea unor proiecte cu o amploare financiară semnificativă, care depășesc 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să devină poarta de intrare pentru investițiile Qatarului în Uniunea Europeană (…)Prioritatea noastră este Portul Constanța, care a devenit centrul principal de distribuție în regiunea Mării Negre. Colaborarea cu companiile qatareze este esențială pentru modernizarea și digitalizarea portului” – link aici.

            El declară aceste lucruri știind foarte clar ceea ce înseamnă Portul Constanța Sud – Agigea, el fiind unul dintre beneficiarii rapoartelor zilnice furnizate de către serviciile de informații, rapoarte care subliniază nivelul corupției din port și al ineficienței instituțiilor din România în legătură cu activitățile de import și de contrabandă.

Practic, premierul Ciolacu, vrea să scape de o durere de cap pe care nu o poate gestiona!

            În acest joc al slăbiciunii dovedit atât de factorul politic, cât și de cel instituțional, pe baza rețelelor de corupției generalizate, se aștern interesele economice ale Rusiei lui Putin și rețelele frățiilor arabe. Rezultatul? Trafic de droguri, contrabandă, obținerea de active strategice ale economiei românești și monopoluri. Atenție – într-o țară membră UE, unde Consiliul Concurenței și Direcția de  Investiții Străine nu trebuie sa facă nici un pas indiferent de presiune fără consultarea CSAT și a principalelor servicii secrete, în special DGIA, în ceea ce privește huburile portuare strategice.

            Rusia lui Putin a inventat rețele de contrabandă sau beneficiază de rețele de contrabandă existente. Mai mult, prin intermediari persoane fizice și companii, cu ajutorul unor fonduri ilicite tinde să achiziționeze părți sociale și acțiuni în diferite ramuri economice din România cu scopul de a crea monopoluri și de a deveni un jucător important pe piețele din România și Uniunea Europeană. Diferitele bunuri de provenință Rusia intră pe teritoriul Uniunii Europene, unele dintre ele prin Portul Constanța Sud – Agigea, având documente falsificate care ascund adevărata proveniență a mărfurilor.

            De notorietate sunt cazurile UREEA și TERMINALELE GPL

            „O încărcătură de 40.000 de tone de îngrășământ (uree) suspectă că provine din Rusia sau Belarus a fost pusă sub sechestru de procurori, în Portul Constanța, au declarat mai multe surse pentru Economedia. Potrivit acestora, marfa era marcată ca provenind din Uzbekistan. Pe de altă parte, firma din Uzbekistan indicată ca producătoare a negat oficial că are relații comerciale cu compania care a adus produsele din România. Uzbecii mai spun că documentele pe baza cărora a fost trimisă marfa sunt falsificate. Pe documentele pretins falsificate apare și că marfa a fost încărcată în portul rusesc Sankt Petersburg, însă nu e clar dacă această informație este adevărată sau nu. Firma românească care dorea să cumpere marfa a confirmat pentru Economedia că se verifică sursa mărfii, existând suspiciuni că este din Rusia sau Belarus și a transmis că nu a încheiat tranzacția cu comerciantul.” – link aici și dacă doriți să vedeți și documentele care însoțeau transportul link aici.

            Despre GPL-ul venit cu documente falsificate prin terminalele GPL, presa a scris despre terminale că „Callatis Gas SRL a fost deținută de omul de afaceri Safin Rishat, 57 de ani, până luna trecută, când formal a fost vândută către două SRL-uri autohtone și un trader de produse petroliere din Turcia. Compania deține un terminal de GPL (Paz Petrolier Lichefiat) la Mangalia, unde are 20 de angajați și o cifră de afaceri în 2021 de doar 1,5 milioane lei. Rishat este fratele lui Ralif Safin, fost vicepreședinte și fondator al gigantului rus din industria petrolieră Lukoil, care deține în România sute de stații de carburanți, o rafinărie la Ploiești. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Rishat este acum cetățean cipriot cu permis de ședere în Elveția. Numele lui apare și într-o investigația a Al Jazeera, Cyprus Papers, care arată cum sute de ruși și-au cumpărat cetățenia cipriotă. Conform site-urilor de specialitate din Rusia, Safin Rishat Rafilovich, a fost reprezentantul din Moscova al Lukoil Europe Ltd. La acest moment, Callatis Gas SRL este deținută în proporție de 49% de Takida Terminal SRL, Crystal Gas SRL cu 41%, restul de 10% fiind deținute de o rafinărie turcească, Arvel Petrokimya Yatirim Ve Ticaret AS. ” link aici.

Și mai trebuie să adaugăm și faptul că „…forțele navale grecești au blocat apele internaționale din Golful Laconian, unde aveau loc transbordările ilegale de petrol rusesc cu scopul ca petrolul respectiv să-și piardă ”eticheta” rusească prin transferarea pe o navă nesupusă sancțiunilor. Acest transfer se realiza în apele internaționale din Golful Laconian, adică la o distanță mai mare de șase mile marine de uscat.” link aici.

            Asta ca să înțelegem două aspecte.

            Primul – Rusia găsește metode ingenioase de a fenta embargoul internațional.

            Al doilea – E posibil ca transbordări de petrol și GPL să aibă loc și în Marea Neagră, chiar sub nasul autorităților din România sau chiar beneficiind de inacțiunea lor.

            În plus, la firul ierbii, circulă și informația că există un blocaj la nivelul Portului Constanța, blocaj ordonat de Putin, pentru ca nici o companie serioasă să nu facă afaceri aici. Orice companie mare este automat hărțuită, pusă în întârziere și boicotată, astfel încât să plece cât mai repede. Și asta se întâmplă cu largul concurs al autorităților.

            Dar să vorbim și de ultima găselniță la nivel de România, găselniță menită să propulseze anumite personaje în ochii credulilor. Și nu, nu e vorba de lobby sau advocacy, ci de o „românească” de cea mai joasă speță menită să le arate degetul din mijloc Consiliului Concurenței, Ministerului Economiei, autorităților portuare, poliției.

            Mai nou dacă vrei să fi bine privit în societate, să ai ușile deschise și bine „unse” pe la instituții, îți tragi niște poze cu niște demnitari pe la diferite evenimente. Acum ce o să spună demnitarul, că nu stă la poză? Și dacă se poate ca în imagine să fie și un dram de intimitate, o îmbrățișare și o strângere de mână, valoarea ei crește brusc.

Pentru că personajele noastre au pregătite prin portofel diferite legitimații și diplome pe care scrie mare și frumos NATO, EUROPOL, UNIPOL, Global Defence, diplome emise de diferite asociații obscure care nu au nici o legătură cu instituțiile pe care le copiază.

Se iau imaginile și diplomele și se rup uși cu ele, și se promit contracte cu partenerul strategic, pe modelul dai un ban și îți garantez un loc la masa bogaților. E plin de James Bond pe la ușile ministerelor și pe la alte instituții de stat, veniți chipurile în misiune ca reprezentanți ai NATO, EUROPOL sau DEFENCE.

Și pentru că o poză face cât o mie de cuvinte, sau cât un milion de euro, dacă e cazul să arăți cu cine ești prieten, să cităm ce a mai apărut prin presa noastră.

            „Ministra Justiției, Alina Gorghiu, șefa Curții Supreme, Corina Corbu, dar și directorul Rezervelor de Stat, Georgian Pop, au vizitat în Brazilia magazinul de băuturi alcoolice al companiei Alexandrion, după cum arată firma într-o postare pe rețelele sociale. În imaginile postate de companie pot fi văzuți cei trei șefi de instituții. Nici unul dintre ei nu a comunicat public această vizită la un producător de alcool. În Brazilia a mers și procurorul general Alex Florența, dar el nu apare în fotografii.   

            În imagini mai apar secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei, Cătălin Oţel, și ambasadoarea României în Brazilia, Monica Ştirbu.

”Am avut recent plăcerea de a-i primi pe Ministrul Justiției din România, doamna Alina Gorghiu, și pe Ambasadorul în Brazilia, Excelența Sa, doamna Monica Mihaela Știrbu, la magazinul nostru Alexandrion Experience din São Paulo. Doamna Gorghiu a subliniat faptul că este mândră să descopere calitatea extraordinară a vinurilor românești în Brazilia”, se arată în postarea companiei.

Fondatorul și patronul Alexandrion Group este cetățeanul sirian Nawaf Salameh. El are acum afaceri și în energia regenerabilă. Salameh a studiat medicina în România în perioada comunistă și s-a stabilit aici. Are un doctorat la Universitatea Națională de Apărare Carol I, potrivit profilului său de Linkedin.” link aici.

Nawaf Samaleh este un personaj care apare în mai multe articole ale publicației Informația Brașovului. Chiar acum două săptămâni, scriam despre faptul că personajul acesta e posibil să-și dorească să facă afaceri cu energii regenerabile, el neavând nici un angajat specializat pe așa ceva și, în urma unei analize, nici banii necesari. Mai speculam și faptul că există o suspiciune asupra lui de apropiere de anumite rețele rusești de investiții și influență care doresc să pună mâna pe sectoare strategice din România. link aici

El ar mai fi băgat „capul la poză” și în imagini cu ambasadorul ,,pensionar” Adrian Zukermann sau cu așa numitul „tată a tuturor serviciilor secrete din Balcani David H. Carstens, în fapt un colonel în rezervă pensionar pus pe făcut bănuți din activități de lobby și advocacy care în România poartă numele de trafic de influență.

În legătură cu imaginile cu Ministra Justiției, Alina Gorghiu, șefa Curții Supreme, Corina Corbu, dar și directorul Rezervelor de Stat, Georgian Pop, în magazinul de băuturi a lui Nawaf din cealaltă parte a lumii, AVEM BĂNUIALA REZONABILĂ că au fost făcute pentru a arăta „CINE” este Nawaf dacă are demnitari români de cel mai înalt rang la deschiderea unui magazin de băuturi în Brazilia.

De acest lucru s-a prins în schimb procurorul general Alex Florența, care deși era în delegația respectivă, a refuzat invitația lui Nawaf. Pentru că nu e bine să apari în imagini cu personaje controversate, imagini ce urmează a fi interpretate și care posibil să-i servească lui Nawaf în diferite ipostaze, conform schemei descrise mai sus.

Bravo procurorului general. A „mirosit-o”!

Și restul personajelor din imagini,  Ministra Justiției, Alina Gorghiu, șefa Curții Supreme, Corina Corbu, directorul Rezervelor de Stat, Georgian Pop, secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei, Cătălin Oţel, și ambasadoarea României în Brazilia, Monica Ştirbu ar fi trebuit să anunțe diverse instituții ale Statului Român cu atribuții în sfera informațiilor că vor participa la deschiderea unui magazin ce aparține unui personaj controversat cu care nu e chiar bine să te afișezi.

Încearcă Nawaf să-și încordeze mușchii pentru a părea un om extrem de credibil în ochii diferiților potențiali investitori? Vrea să demonstreze un grad înalt de credibilitate afișându-se cu miniștri și ambasadori la mii de km distanță de România? Mai sunt și alte legături pe care le cultivă în afara de lansarea de magazine de băuturi în Brazilia?

Demnitarii noștri chiar s-au dus cu ochii închiși la invitația lui Nawaf la magazinul lui?

Întrebăm și noi! Pentru că avem toată convingerea că dacă ar fi anunțat participarea la acest eveniment instituțiilor cu atribuții pe linia informațiilor, acestea ar fi spus un NU cât casa. Și acum treaba asta urmează să fie decontată politic. În plus imaginile au apărut pe profilul de Facebook al companiei fără a cere acordul celor apăruți în imagini, aceștia fiind înalți demnitari ai Statului Român, creând o breșă de securitate la nivelul SPP extrem de grava.

            La final comentăm un pic vizita lui Iohannis în SUA. Deși administrația prezidențială și propaganda dau o conotație victorioasă acestei întâlniri Biden – Iohannis, noi credem că președintele nostru s-a dus acolo pentru a primi în plic numele viitorului președinte al României. Și pentru a fi tras de urechi pentru că în țara lui este INCAPABIL să facă ordine așa cum a promis partenerului strategic SUA. Precum și pentru alte teme, extrem de discrete care țin de strategiile militare.

            Este elocvent mesajul transmis in direct la Antena3CNN de agentul secret american DEA cu privire la porturile Midia, Mangalia și Constanța Sud – Agigea? link aici

 

#InformațiaBrașovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *