USR-ul pe plan local este în Mercur retrograd

Acum un an analizam cam o știre pe săptămână ce avea legătură cu trosnitul mucilor în fasole a USR-ului. Începând de anul acesta, am trecut la măcar o știre pe zi.

Astăzi analizez patru. De pe local.

Observ că nu le mai iese jocul absolut deloc. Probabil, de vină e și climatul intern. Demisia lui Cioloș din funcția de președinte, urmată de demisia din partid ( sau plecare spre Reper-e noi), la care adăugăm un „ clănțănit” de mitralieră în ceea ce privește impotența politică și incompetența administrativă a primarilor USR ( cu două excepții notabile, Camelia Bertea de la Victoria și Elena Lasconi de la Câmpulung Muscel).

Ca de obicei, calul de bătaie e Allen Coliban. Clar, omul ăsta fie are un instinct exacerbat de autosabotaj, fie chiar nu-i intră nici o mână câștigătoare.

Prima – i-a fugit prin demisie președintele Clubului Corona. Bine, să nu ne imaginăm că omul era de „ pus pe rană”. Nicidecum! A ținut prima pagină a publicațiilor din Brașov de câteva ori. Fie pleca de capul lui în concediu, când voia el, cum voia el, fără să țină seama de nimic, fie mai trăgea câte o băută crâncenă de față cu sportivii, unii dintre ei fiind minori, fie confunda locul de muncă cu SPA-ul lui personal. Conform newsbv omul instalat de primarul Allen Coliban pe linie de partid la Clubul Corona, respectiv Radu Miclăuș, a demisionat. Și explicațiile le-a dat pe Whatsapp. Dar să vedem ce ne zice proaspătul demisionat. Pe Whatsapp – „ Avind in vedere ca nu accept sub nici o forma amestecul politicului in sport si numiri pe baze de pile, cunostinte relatii, a deontologiei mele profesionale si principiilor care ma ghideaza in viata am decis sa-mi prezint demisia din functia de director al clubului, eu neputind accepta astfel de compromisuri in care o sectie este un stat in stat si are „fir direct” cu primarul ignorind si denigrind constant conducerea clubului ” ( nota redacției – mesajul este redat așa cum a fost scris).

Îmi place aia cu „ principiile care mă ghidează în viață”. Probabil printre principiile solide pe care Radu Miclăuș le are e să plece în concedii după bunul plac și să considere că locul de muncă este SPA-ul lui personal. În plus, din câte îmi amintesc, acesta nu a fost angajat pe bază de concurs ci pe bază de recomandare călduroasă. Așa, cu aromă de sinecură.

Secunda – Brașov Metropolitan titrează că „ Firma fondatoarei radioului Itsy Bitsy (dedicat copiilor şi părinţilor) Nadia Tătaru, MAP Advertising din Bucureşti, a renunțat la realizarea brandului Brașovului”. Și asta după ce a primit contractul prin încredințare directă. Că așa a vrut Coliban și pentru că a sesizat „ oportunitatea”. Dar din păcate s-a rupt căruța în târg și „ La momentul demarării contractului, cele două părți, primăria și MAP Advertising, au ajuns la concluzia că cele prevăzute în caietul de sarcini nu acoperă așteptările și nevoile municipalității, cele două părți au renunțat la punerea în practică a acestei achiziții, astfel că procedura a fost anulată”.

Terța – ieri, 19 iunie 2022 a avut loc o sărbătoare populară în Schei. „ Jocul din Variște”. O sărbătoare la care Junii Brașovului se strâng an de an în duminica de Rusalii. Cântă, dansează, prezintă portul specific. Na, chestii din astea care am observat că le cam put haștagiștilor. Chestii certate cu progresul și progresismul. Era Coliban acolo să arunce și el buzduganul? Păi, ca de obicei când au loc genul ăsta de manifestări, nu era. Că doar sărbătoarea era în alt oraș. Din bun simț tot ar fi trebuit să treacă pe acolo măcar zece minute. Dar…

Cvarta – tot ieri, 19 iunie 2022, la Dumbrăvița a avut loc un mare referendum prin care cetățenilor li s-a cerut să voteze pentru demisia actualului primar. Referendum provocat și instrumentat de către USR. Care și-a luat-o fix în bot, neîntrunind numărul necesar minim pentru validare. Bine, să nu ne imaginăm că primarul Popa Zahiu ar fi vreo lumină din cer sau vreun apostol al corectitudinii în politică. Nici pe departe. E, la fel ca mulți alții, un exponent al unei ere care sper că se va încheia. Eră care ar fi trebuit să o încheie USR-ul când a câștigat câteva primării și când a ajuns la guvernare. Dar n-a fost să fie!

Ce pot să remarc este efectiv zbaterea Anisiei Costescu consilier local al USR. Și lupta! Impresionantă! Efectiv femeia s-a bătut până la ultimul argument, și până în ultima secundă. Îmi scot pălăria în fața ei și mă înclin! Pentru că activismul civic, deși ea este înregimentată politic, în luptă cu sistemul, naște tot felul de eroi necunoscuți. Care în general nu se luptă pentru binele lor. Din contră, se sacrifică. Asumat!

Și femeia asta s-a bătut! ADMIRABIL!

Bine, asta nu înseamnă și faptul că odată ajunși din stradă pe vreun fotoliu de primar, activiștii vor face și treabă în folosul comunității. Mă refer doar la luptă. Și lupta e sublimă!

Pentru că atunci sistemul se clatină și realizează că nu poate controla tot, și începe să recalculeze în dauna lui și în folosul cetățeanului.

La finalul zilei, pe la ora 23, realitatea a mai mai înscris un gol. Și l-a lăsat pe Zachiu să-și consume mandatul în liniște.

Și USR-ul a mai contabilizat un eșec.

Mercur retrograd!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *