Primăria Brașov – pentru unii mumă, pentru unii ciumă. Cazul străzii Aron Pumnul

Promiteam ieri că revin cu detalii în legătură cu o situație de „ bezna minții”. „ Bezna minții” pentru că dovedește că în Brașov, administrația publică locală aka. #gascaUSRdinPrimariaBrasov aplică legea de parcă ar fi o gospodină care face mâncare cu ce găsește prin cămară. Adică discreționar și pe marginea rețetei.

Ieri dimineață, aproape jumătate dintre proprietarii de terenuri de pe Str. Aron Pumnul din Brașov s-au întâlnit și au chemat și presa pentru a prezenta o situație care are nevoie de o serie de explicații. Mai ales din partea autorităților.

Practic, pe strada Aron Pumnul din Brașov, câțiva proprietari au număr de casă și autorizație de construcție pentru imobile, câțiva proprietari nu au, deși au depus cereri peste cereri la administrația brașoveană.

Administrație care spune, textual, proprietarilor mai puțin norocoși că dacă vor autorizații, au nevoie să se asocieze și să facă proiect de drum. Proiect ce va fi donat la primăria Coliban&Co., și atunci, și numai atunci, primăria se va ocupa de exproprieri și va da autorizații de construcție.

Pentru proprietarii mai puțin norocoși, totul se blochează la drum. La doar patru kilometri de centrul Brașovului.

Și asta în ciuda faptului că, atenție, în PUZ ( planul urbanistic zonal) este prevăzut faptul că strada este fără interdicție la construire. Și foarte mulți dintre proprietari au achiziționat teren luând în considerare faptul că strada este fără această interdicție conform PUZ dar și conform prezenței altor imobile de pe stradă care sunt construite și racordate la utilități.

Frumi sau ce? Curat userește.

Se ivesc următoarele întrebări.

Prima. Cum mama mă-sii, și prin ce perfuzie de tupeu, administrația brașoveană solicită proprietarilor să facă pe banii lor proiect de drum și să-l doneze municipalității?

Nu are primăria banii necesari să asfalteze? Că utilitățile sunt trase.

A doua. Dacă în PUZ e prevăzut drum fără interdicții, chiar așa, neasfaltat, cum naiba primăria face abstracție de acest lucru și solicită ca proprietarii să facă proiect de drum?

Păi după ce te orientezi când achiziționezi teren? După viteza și direcția vântului, după lungimea umbrei, sau după documente clare, fără echivoc care demonstrează că poți să faci sau nu poți să faci anumite lucruri?

A treia. Pe strada respectivă există case construite și racordate la utilități. Case care au primit autorizație de construire. Mă întreb și eu, la fel cu aproape alți patruzeci de proprietari din zonă, mai puțin norocoși, cum e posibil pe aceeași stradă autoritatea ce avizează și autorizează chestii prin Brașov, pentru unii e mumă și pentru alții e ciumă?

Și dacă povestea până acum nu v-a dat fiori reci, continui prin a spune că după ce am fost la fața locului și am discutat cu proprietarii, am pus mâna pe telefon și l-am sunat, pe cred eu, cel mai în măsură să mă lămurească cu situația juridică a situației. Un dezvoltator imobiliar cunoscut pentru clinciurile dese și repetate cu primăria Brașov, și mai ales pentru zecile de procese câștigate cu ea.

Când l-am întrebat de ce unele case au autorizație de construcție, și unele întâmpină probleme groaznice și piedici birocratice, acesta a răspuns scurt că, parafrazez, „ s-a dat unde trebuie”. Orice ar însemna „ s-a dat”, și orice ar însemna „ unde trebuie”. Eventual chiar și aplicarea unei creme („ s-a dat”), la un genunchi obosit și dureros („ unde trebuie”). Aviz amatorilor, nu știu ce „ s-a dat” și nu înțeleg „ unde trebuie”. În schimb înțeleg că problema are rezolvarea într-o sferă abstractă care scapă înțelegerii mele.

Ei bine, acest „ s-a dat unde trebuie” paradoxal și nenominal precum și ambiguitatea administrativă ar fi trebuit să înceteze odată cu venirea la primăria Brașov a USR-ului.

Dar, fatalitate, orchestra cântă în continuare aceeași arie păguboasă pentru cetățeni deși soliștii au fost schimbați în baza promisiunii că nu vor falsa pe arie.

În orice caz „ am înțeles că n-am înțeles”.

Ca atare voi face niște cercetări în ițele încurcate ca să vedem și un răspuns din partea autorităților.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

2 thoughts on “Primăria Brașov – pentru unii mumă, pentru unii ciumă. Cazul străzii Aron Pumnul

    1. Deocamdată este așteptată de la o instanță de judecată motivarea anulării HCL-ului care a blocat temporar autorizațiile de construire pe strada Aron Pumnul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *