( SURSE) – Camera de Conturi ar fi constatat la Primăria Brașov grave DEFICIENȚE cu privire la achiziționarea de servicii de asistență juridică

Continuăm seria dezvăluirilor venite pe surse despre raportul Camerei de Conturi emis urma controlului efectuat de această entitate la Primăria Brașov.

Se pare că din lista litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată la data de 13 mai 2022, pusă la dispoziția organelor de control de către Primăria Brașov a rezultat faptul că pe această listă nu se regăsesc litigii pentru care reprezentarea în instanță să fie realizată de către societăți civile de avocați.

Camera de Conturi ar invoca și faptul că în anul 2021 pentru cinci contracte de reprezentare legală, Primăria Brașov a achitat suma de 255.881 ron. 

Se pare că o parte dintre cheltuielile din această sumă s-au făcut cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv nu se face dovada situațiilor bine justificate pentru acest demers.

La fel de grav este și faptul că în urma semnării contractelor cu casele de avocatură, se pare că nejustificat, dat fiind faptul că pe rolul instanțelor de judecată nu sunt litigii de natură celor pentru care au fost semnate aceste angajamente, situația a dus la indisponibilizarea nejustificată a unei sume de 953.604 lei fapt ce indică o utilizare ineficientă a fondurilor publice ale bugetului local.

Adică, cum ar veni, Coliban a vrut, a bun bani deoparte dar nu s-a ivit ocazia cheltuirii lor!

Revenind, consilierii locali din partea PNL și PSD, unii dintre ei fiind chiar avocați, au atras atenția în repetate rânduri că nu se impune angajarea unor case de avocatură având în vedere natura litigiilor în care municipalitatea face parte.

Cu toate acestea, prin adoptarea unor hotărâri de consiliu local, au fost disponibilizate sumele arătate mai sus și au fost încheiate contracte cu case de avocatură. Motivația conducerii USR a Primăriei Brașov a fost că au nevoie de consultanță de specialitate și că serviciul juridic intern al UATM Brașov este depășit, înregistrându-se săptămânal aproximativ 15 litigii noi pe rol.

Se pare că autoritatea de control a mai reținut și consemnat discrepanțe între obiectele contractelor și justificările din facturile fiscale emise de către una dintre casele de avocatură. Aceasta ar fi trecut într-o factura emisă UATM Brașov ( în valoare de 1044,82 ron) că ar fi acordat consultanță în cadrul dezbaterilor interne referitoare la posibilitatea instituirii unei taxe speciale pentru proprietarii unei zone din Brașov aflate în dezvoltare și formulare de opinie către Primarul Municipiului Brașov cu privire la posibilitatea de expropriere, pentru lărgirea căilor de acces.

Cu alte cuvinte un alandala USR-ist pe banii brașovenilor pentru că Allen Coliban nu se simțea bine consiliat și nu avea un punct de vedere consolidat.

Hai să ghicim cine e scos vinovat de această stare de fapt? Cine dă cu subsemnatul în fața organelor de control?

Evident primarul „ nepereche” Allen Coliban. De la USR pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele.

Mi-e mi-a plăcut următoarea remarcă care se pare că s-ar găsi într-o oarecare notă justificativă. Cică prin H.C.L. nr. 206/2021 s-a încheiat un contract cu o societate civilă de avocați, și la articolul 2 se pare că e specificat că serviciile acordate de către respectiva societate civilă includ și consultanță juridică pre litigioasă. La prețul de numai 439 lei pe oră. Și cum valoarea totală a contractului se pare că ar fi de 673.426 lei, la care se adaugă TVA, rezultă 1534 de ore de lucru. Adică vreo 191 de zile lucrate, la 8 ore pe ziua lucrată. Doar ca să facem o mică comparație, în 2022 există, dacă scădem 21 de zile de concediu și sărbători legale, 230 de zile lucrătoare. Nu că ar avea o legătură, ci doar așa de dragul comparației.

Darnic #primarulZERO! Ar trebui să-i spunem #primarulfaranumar. Bineînțeles, darnic din banii cetățenilor care plătesc taxe, impozite, respectiv salariul lui, salariul sinecuriștilor etc.

Concluzie.

Allen Coliban o face „ terci” din nou. După ce ieri dezvăluiam faptul că în urma controlului Camerei de Conturi la Primăria Brașov în cazul Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște ar exista un PREJUDICIU DE 3,5 MILIOANE DE LEI ( așa cum se pare că se exprimă Camera de Conturi în raport), astăzi mai vine și mizilicul ăsta de câțiva lei dați pe consultanță juridică de specialitate.

Ce se pare că recomandă Camera de Conturi în acest caz? Păi cică ar trebui luate unele măsuri pentru respectare întocmai a prevederilor legale privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare la achiziționarea de servicii juridice de consultanță, de asistență și de reprezentare necesare.

Un fleac!

Mișto cu USeReala pe la bugetul local, mișto de tot.

Hai că-i bine și cald afară. Încă!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *