Sânpetru – Expropriere sau naționalizare ?

„ S-a întâlnit hoțu’ cu prostu’ la Ceasu’ Rău”

Am aflat una de ne-au căzut plombele. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de pe vremurile întunecate ale debutului sălbatic al socialismului, când venea colectivizarea și belea de pe tine tot ce ai.

România, Uniunea Europeană, secolul XIX, Bruxelles, USR? Pe naiba! Belirea oamenilor ca pe vremea Evului Mediu.

Așadar, se face că drumul dintre Sânpetru și Brașov, un nimic de vreo 3 kilometri, la orele de vârf îl faci în 40 de minute. Dacă ai merge mai săltăreț pe jos, nu ți-ar lua mai mult de 30 de minute. De ce sunt ambuteiaje? Păi simplu. Bulevardul 13 Decembrie care are două benzi de la „ Ceasu’ Rău” ( și omul prost – nota redacției) până la capăt de linie la Rulmentul are două benzi pe sens. Acolo, explicabil, pentru că drumul trece peste o gârlă, și pentru că noi nu suntem în stare să face poduri și șosele, podul ăla de pe vremea lui Pazvante Chiorul are doar o bandă pe sens. Mergând un pic mai departe, ajungem într-un sens giratoriu, mândria lui Scripcaru, după care urcăm un alt pod care trece peste Centura Brașovului. Și podul ăsta, pentru că, deh, omul prost și „ Ceasu’ Rău”, ei bine, podul ăsta are tot o bandă pe sens. După care urmează alt giratoriu, după care se deschide măreața metropolă Sânpetru. Dimineața și seara, pe la podul ăsta nou de peste centură și pe podul de pe vremea lui Pazvante Chiorul, e „ omor deosebit de grav” de ambuteiaje. Un alt motiv e că Sânpetru a devenit un fel de dormitorul Brașovului, și oameni au migrat la „ aer curat” ( sarcasm). Vreo câteva mii bune. Care au vreo câteva mii de mașini. Care se pun dimineața pe drum și seara se întorc. Cam pe la aceeași oră.

Soluția autorităților? Strada Narciselor, o viitoare alternativă a purgatoriului de la podurile vieții. Și până atunci? Până atunci așteptăm să se inventeze teleportarea.

Str. Narciselor este un proiect cu care acum vreun an se mândreau Coliban de Brașov și Arhire de Sânpetru. Ambii împărtășind progresul USR-ist cu #rezist pe plaiuri mioritice. „ Gata bro, facem strada Narciselor de n-aveți aer când o să o ardeți cu mașina, trotineta, bicicleta și pingeaua pe acolo”. Facem spații verzi, tufe, boscheți. Whatever, asfalt cu USR-isme.

Stai că era să uit un aspect al naibii de important. Coliban a ieșit să amenințe că va merge în justiție să anuleze autorizația de construire pentru vreo 2000 de apartamente la Sânpetru pe motiv de ambuteiaje, și pentru că așa răsare dintr-un raport al Comisiei de circulație din UATM Brașov. Adică băăăă, hai liniște și fără apartamente pentru că două mii de apartamente mai pun pe 13 Decembrie zilnic vreo două mii de mașini și în loc de 40 de minute o să stați vreo oră.

Pe cale de consecință, Municipiul Brașov dă drumul la un raport de evaluare care are ca obiect „ Stabilire valoare proprietăți imobiliare cuprinse în coridorul de expropriere pe raza UAT Sânpetru, aferent proiectului „Modernizare străzi – strada Narciselor”.

Până aici bine! Dar să vedem ce nu e bine. Păi, de exemplu în raportul respectiv întocmit de un evaluator ne-a sărit în ochi următoarea socoteală. Păi cică ar trebui expropriați vreo 50.794 mp. Citatul exact din raport este „ Suprafața totala de teren afectata de coridorul de expropriere (împreuna cu suprafețele aflate în domeniul public): 50.794 mp”. Expropriere, expropriere, dar să vedem și noi cât scoate din buzunar primăria? Aoleu! Cităm? Cităm „ Valoarea totala a terenurilor expropriate este de: 998.533,89 lei”.

Adică 19,66 ron / mp. Cât? 4 euro/ mp în Sânpetru? Chiar dacă e vorba de teren arabil?

Dar asta nu e tot! Primul proprietar pe listă ( cu voia dumneavoastră) ar urma să încaseze pentru 6 mp colosala sumă de 30 de lei. Unul mai baștan, cu vreo 790 mp, ar urma să primească 79000 de lei. Adică în primul caz 5 lei/mp, în cazul doi 100 lei/mp. Primul caz e teren arabil extravilan, al doilea tot arabil dar intravilan.

 

Mon cher Arhire…astea sunt prețuri? Pe bune. În Sânpetru nu poți să te scarpini fără 25 de euro/mp și atunci zici că l-ai luat pe Dumnezeu de un picior. Prețurile la teren pentru construit e și de 80 de euro/mp.

 

Dar stai așa, asta nu e tot. Ia să mai cităm un pic…„ Valoarea justă a terenului extravilan cu categoria de folosință arabil, situat în com. Sânpetru, jud. Brașov, prin metoda comparaţiei, este: 119,00 lei/mp (valoarea nu conține TVA)”.

 

Bă băieți…pe bune, chiar s-a întâlnit hoțul cu prostul la „ Ceasu’ Rău”?

Pe bune, acum ce faceți, luați pielea de pe oameni? Cu toate studiile comparate, învărtite, tăiate și înăbuște din raport ( pe care nu putem să-l facem public pentru că e venit pe surse. Exact, sursele ălea care o să vă înfunde), noi nu credem că vă puteți face mendrele.

Pentru că pute de la o poștă!

 

Buzatu Adrian-Dumitru și Vâju Dan

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – sauca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *