Contrabandă cu GPL? Chiar se poate? Păi se poate dacă autoritățile dorm în bocanci, și contrabandistul e iute de mână

Stați așa, dați-vă pe spate, ușor, relaxat, că urmează una bună de tot, demnă de James Bond și alți agenți ai serviciilor secrete.

Se face că intră Rusia lui Putin cu multă furie peste ucraineni ca să le scoată democrația din cap. Și aspirațiile europene. Și să afle și occidentul cum se face treabă în vecini când îi apucă gândurile de progresism și dezvoltare la umbra măreței Rusii.

Comunitatea internațională oripilată de acțiunile Rusiei lui Putin înțelege să ia niște măsuri dure sub forma unui embargo asupra produselor rusești (petrol, gaz și derivate), să-și scoată rapid investițiile din Rusia și să evite exporturile de tehnologie, piese de schimb și consumabile pentru industrie. Cum ar veni, a vrut să-i îngenuncheze din pix, dând o lovitură fatală economiei. Nema bani, nema tehnologie, nema piese de schimb, ar fi rezultat conform calculelor occidentului în terminarea rapidă a conflictului. Asta dacă ar fi avut de-a face cu un adversar bine înfipt în economia globală.

Numai că rusul are capul mare și rezistent, și îl cam doare fix în DOS de propriul popor, obișnuit să zacă în foame, ignoranță și frig ideologic. Și rezistența asta o are și la vodcă și la bătaie. La moarte nu e rezistent, dar are balta pește, își permite Putin să trimită carne de tun care să ia în piept tehnologia NATO și să o redistribuie în Univers împreună cu propriul stârv.

Foamea de bani însă n-a făcut altceva decât să întărâte Rusia, care e dispusă să facă orice, dar orice pentru a demonstra că e cum vrea ea și nu cum vor cancelariile occidentale, NATO, UE, SUA. Inclusiv să pună la cale rețele de contrabandă. Astfel, una dintre ideile țâșnite direct din creierele Kremlinului a fost să eludeze embargoul asupra produselor petroliere printr-o schemă ingenioasă, care se bazează mult pe nebăgare de seamă, poate și un pic de șpăguță, ba și niște documente sustrase ilegal, ba și niște imagini numai bune de șantaj. Ia ghiciți pe unde se poate aplica o astfel de strategie câștigătoare. Păi prin România?

N-avem noi oameni dispuși să închidă ochișorii pentru verzișori? Avem! Nu stau pe la noi autoritățile adormite în bocanci de au ajuns judecători să dea sentințe contra primirii de stupefiante și agenți de poliție să facă trafic de narcotice de se crucesc și columbienii? Stau! Nu găsesc oamenii pe malul mării tone de droguri de mare risc scăpate din bărci de viteză? Găsesc!

Păi și atunci cum facem să aducem și noi vreo 200.000 de tone de GPL, nu din ăla bun, din ăla contrafăcut, că e mai ieftin, pe care să-l descărcăm printr-un terminal din România, să-l încărcăm pe tren, apoi să-l vindem și să nu se prindă nimeni de tărășenie? Păi simplu, cu un pic de acte false, cu un pic de cunoștințe pe acolo și pe acolo, cu un pic de șantaj și amenințări, mai dăm și o șpăguță. Merge treaba ca unsă în România.

           Și unde se face într-o zi de toamnă că la dana portului Galați acostează un vas plin ochi cu GPL. Și GPL-ul fals, și actele de însoțire a mărfii false, și facturile false. Vasul? Poseidon. Proprietarii? Niște ruși, niște austrieci. Pavilon? Liberia. Autoritățile române? Și ele, ca băieții, să nu deranjeze. Unde a ajuns marfa după ce a fost descărcată? Păi cred că pe la pompele de GPL din țară, de se miră toți proprietarii de auto pe GPL că scot din filtrele mașinilor mizerie cu lopata.

Și nu trece mult timp și hop, aceeași manevră la terminalul Midia din Năvodari. Bagă ștuțul în Poseidon, deschide valva, trece gazul, pleacă garniturile de tren. Documente false! Prinde hoțul, scoate-i ochii! Autoritățile? Exact.

Până aici bine! Dar trebuie să mai vedem ceva în afară de banii de pe GPL care a ajuns să finanțeze carnagiul din Ucraina.  Există un mare proiect americano-româno-bulgaro-grec pentru activitatea petrolieră la Marea Neagră, care a înghițit până acum 6 miliarde de euro, inclusiv în zona de infrastructură. Proiectul se numește „Alexandrion” ( proiectul, nu coniacul) şi este în pericol să se cam termine înainte să înceapă pe motiv că autoritățile din România sunt depășite de jocul ăsta de-a James Bond.

În spatele ușilor închise se pare că a fost documentată toată tărășenia. Și conform șoaptelor pe care le-am auzit prin gaura cheii, se vorbește de un grup infracțional organizat care operează prin România și care e condusă de un cetățean moldovean, care deține pașapoarte sub identitate falsă. Ba e turc, ba e ucrainean, ba e român. În funcție de cel cu care stă de vorbă, probabil. El, împreună cu un alt cetățean cu dublă cetățenie, și rusă, și ucraineană nu vor altceva decât să pună mâna pe terminalul de la Midia Năvodari. Asta cu ajutorul unor oligarhi ruși.

Dar stai așa. Asta nu e tot. În timp ce autoritățile caută cele două garnituri cu GPL intrat în țară, pe la terminalul de la Midia Năvodari se înființează niște băieți în salopete, cică de la firma de pază, care intră cu câteva mașini pe platformă și încep să umble pe la camerele de supraveghere. Că voiau să pună altele, mai performante, mai cu termoviziune, mai cu lentile mai bune care să bată până departe. Până departe unde? Păi până pe la poligonul de la Midia Năvodari, acolo unde se antrenează trupele NATO. Se joacă de-a dacii și romanii cu tehnică NATO de ultimă oră așa de capul lor, de nu-i vede nimeni. Numai că cineva realizează că băieții în salopete nu prea au ce căuta acolo și până să-i găsească, i-ai de unde nu sunt. Autoritățile? Exact. N-au băut, n-au mâncat, n-au văzut, numerele de la auto cu care au venit băieții în salopete nu există.

Până aici bine, mai multe întrebări decât răspunsuri!

Ce caută în combinația asta o bancă din Transilvania condusă de turci cu sirieni producători de coniace grecești, doar portul Izmir unde a ancorat nava Poseidon pentru reîncărcare cu destinația România poate spune.

Legenda spune că după reîncărcare se va lua cap-compas capul Midia.

Dasvidania!

( Va urma)

 

#InformațiaBrașovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *