Începe jalea în piețele brașovene? Începe „plângerea şi scrâşnirea dinţilor”?

Au ieșit ieri autoritățile din Brașov să ne prezinte ultima mare victorie pe care speră ei să o obțină pentru brașoveni. Doar producătorii verificați vor avea loc în piață.

Gata cu celebrele roșii din orașul sirian Giurgiu, cu celebrii pepeni din orașul turc Dăbuleni, sau zarzavaturile din comuna iordaniană Matca.

Bine, hai să fim serioși, va fi un „ gata” relativ.

Pentru că inspectorii „ de piață”, mă tem că vor fi infestați de „ șpagofila melanogaster”, mai ceva ca până acum.

Își imaginează cineva că vor merge pe tarlale uitate de lume și vremuri ca să verifice nivelul de pesticid, să numere vinetele și fasolea, și dacă vor merge, se vor întoarce întregi?

Mă îndoiesc sincer! În schimb sunt sigur că se vor dezvolta necontrolat roiuri grele de „ șpagofila melanogaster”.

Vestea bună pentru „ei”, băieții șmecheri? Da, s-a dublat și triplat „ darul”.

Veste proastă pentru noi? Păi vom cumpăra aceleași chestii, la fel de toxice, dar la prețuri de bio și eco.

( Citește și Lui Coliban i-a căzut o „ pleașcă” în traistă! Se dublează valoarea pentru achizițiile directe )

Ideea cu verificarea, prin sondaj, cu ajutorul unor sisteme de testare electronice, cantitatea de pesticide din produsele comercializate este foarte bună. Dar ar fi mai bună dacă cumpărătorul și-ar achiziționa testerele și s-ar feri singur de nenorocire.

E bună și ideea că dacă depistezi pe tarabe mărfuri cu un nivel de pesticide mai mari decât cele legale, mostrele să fi trimise la laboratoare specializate ANSVSA. Și mărfurile retrase de la comercializare și distruse. Și comerciantul interzis în piețele din Brașov.

E bună și ideea de retrage dreptul de a vinde în piețele publice din Brașov celui care prezintă spre comercializare produse ce nu au fost recoltate de pe proprietatea lui, sau are mărfuri neconforme.

E bună ideea să pui pe site-ul primăriei producătorii prezenți în piețe precum și mărfurile acestora.

E excelentă ideea și cu etichetare a mărfurilor, care să ofere informațiile complete și perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei și prețul de vânzare.

( Citește și Încă o minciună marca USR Brașov )

Dar, să nu uităm țara în care trăim. Va ieși un talmeș-balmeș din care rezultatele vor fi următoarele.

În primul rând vor exploda prețurile. Și nu pentru că cererea va fi mai mare decât oferta, ci pentru că „ șpagofila melanogaster” va fi indecent de grasă și se va întinde prin toate birourile administrației piețelor.

În al doilea rând, tot producătorii ăia mici, cinstiți, cu mâinile muncite își vor lua șuturi, pentru că având produse sezoniere, de cele mai multe ori puține, nu vor avea capacitatea să țină o tarabă închiriată un an, el fiind prezent cu mărfuri doar timp de trei sau patru luni.

În al treilea rând, dacă autoritățile sunt ațoase și se țin tare pe poziții, piețele vor fi goale, așa-zișii producători își vor lua tălpășița. Și deși sper că vor veni comercianți cinstiți în locul lor, mă îndoiesc că ei există în  număr suficient de mare sau cu producții suficient de mari astfel încât să suplinească așa-zișii producători.

( Citește și ( Surse ) – Urmează stare de alertă la Sânpetru pe motiv de neridicare a gunoaielor de la populație? )

Și noi ajungem tot la supermarket, la raionul de legume-fructe. Sau, mai rău, împlinim visul de aur a lui Coliban de a planta varză printre blocuri.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *